Kanadanın Ünlü Yemekleri

'Ülkeler' forumunda ZeuS tarafından 29 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kanada nın Ünlü Yemekleri,
    kanada nın meşhur yemeği,
    Kanada Ünlü Yemekleri,
    Kanadanın Ünlü Yemekleri nelerdir


    Kuzey Amerika kıtasının kuzeyinde bulunan Kanada, etnik yapısı itibariyle değişik kültürleri içinde barındırıyor. Bu kültür çeşitliliği başta dil olmak üzere, ülke insanının yaşam tarzının, yeme alışkanlığının ve yemek kültürünün genel çizgisini oluşturuyor. Aslında ülke genelinde, yemek kültüründe çok belirgin farklılıklar yok. Yüzyıllarca süren bu birliktelik kültürlerin kaynaşmasına yolaçmış. Belirgin farklılıklar etnik yapıdan değil daha çok bölgesel farklılıklardan kaynaklanıyor.
    Doğu ve batı kıyılarında daha ağırlıklı olarak deniz ürünleri tüketilirken, kıyılardan uzaklaştıkça orta bölgelerde ise sığır ve tavuk tüketiliyor.
    Zeytinyağı kıyı bölgelerde ağırlıklı olarak yemeklere katılırken, orta bölgelerde ise tercih her zaman ayçiçek yağı oluyor.
    Geleneksel günlere çok önem veren Kanada insanı, böyle günlerde sofrasını da çok özel yemeklerle donatıyor. Bu yemekler daha çok "pea soup", "cipaille and sugar pie", "braised rabbit" ve "roast partnige" tır.

    Kanada Yemek Kültürü

    Geleneksel Kanada mutfağı, yerli av eti ve balığa dayanır. Sebze ve salatalar nispeten daha az yer tutar. Fiyat olarak içecek hariç iki çeşit yemekten oluşan bir menü 25-45$ arasıdır.

    Newfoundland'in temel yemeği morinadır. Farklı balık çeşitleriyle desteklenerek sunulur. Adadaki restoranların çoğunda geyik ve fok eti satmak yasaktır, ancak birçok ada sakini yıllık av mevsiminden istifade ederek bu hayvanlardan avlarlar ve eğer imkanınız olursa siz de bu avlardan yiyebilirsiniz.

    Denize yakın yerlerde, parçalara ayrılmış veya bütün, haşlanmış veya ızgara ıstakoz yaygındır. Bunlar, balık çeşitleriyle birlikte de servis yapılır. Nova Scotia çekirdeksiz yemişleriyle, Solomon Gundy, Annapolis Valley elmalı payıyla meşhurdur. Her ne kadar Great Lakes'in maruz kaldığı kirlilikten olumsuz etkileniyorsa da balık, Ontario'nun en temel ürünüdür. Beyaz balık, göl balığı, turna balığı mutlaka tadılması gerekenler arasındadır. Bu ürünlere eyaletin kuzey bölgelerinde güneyden daha kolay ulaşabileceğinizi de aklınızda bulundurun.

    Domuz eti, Fransız usulü yemekleriyle de ün yapan Québec diyetinin önemli bir unsurudur. Quebec'in bazı yemekleri isim vererek örneklendirmeye değer: Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek) ve poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması). Atlantik eyaletlerinde Acadian Fransızlar rapie pie (paté à la rapure) -tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek (et veya tavukla yapılan). Quebec aynı zamanda dünyanın bir numaralı isfendan (maple) şurubu (isfendan ağacının özünden alınan pekmez) üreticisi olarak ün yapmıştır.

    Kanada çok kaliteli peynirler, özellikle de cheddars üretir. Her iki kıyı şeridinde de bol miktarda, lezzetli deniz ürünleri makul fiyatlara bulunabilir.


    British Columbia mutfağında da balık ve diğer kabuklu deniz ürünlerinden oluşan çeşitler önemli yer tutar. Ayrıca birkaç yerde, özellikle de Wanuskewin Heritage Park'ta, Saskatoon, Saskatchewan'da yerli insanların işlettiği restoranlar vardır ki buralarda geyik (karaca) ve buffalo eti yeme imkanı bulabilirsiniz.


    Bazı istisnalar olmakla birlikte -Manitoba'daki Ukrayna kuruluşları gibi- Kanada'nın etnik restoranları şehirlerde toplanmıştır. Diğerleriyle kıyaslandığında Japon lokantaları daha meşhur ve daha pahalıdır; İtalyan yemekleri oldukça popüler ve ucuzdur; bunların haricinde Hint restoranları da ucuzdur. Orta Kanada'da yaygın olan Doğu Avrupa yemekleri oldukça güzeldir. Ayrıca ülke genelinde ucuz Çin restoranları da mevcuttur. Fransız yemeklerini de kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak bu yemeklerin Québec dışındaki yerlerde oldukça pahalı olduğu unutulmamalıdır.