kan yapan yiyecek meyveler nelerdir?

'Sorun Cevaplayalım' forumunda EyLüL tarafından 30 Aralık 2011 tarihinde açılan konu


  1. kan yapan yiyecek,meyveler nelerdir?

    Kansızlığa İyi Gelen Besinler, Kan Yapıcı Besinler Nelerdir

    Köri tozu, demir bakımından zengindir. Yalnız dikkat edilmesi gerekir, çünkü köri tozunun kullanıldığı sayısız yemek tarifi vardır ve aslında körinin ne kadar demir içerdiğini belirlemek zordur, ama genellikle 100 gr.ın 50-60 mg demir içerdiği var sayılmaktadır.

    Yeşil yiyecek ve içecekler de anemi hastaları için oldukça gereklidir. Folik asit içerirler; ve özellikle su teresi, karahindiba ve lahana ailesinden brüksel lahanası gibi sebzeler demir açısından zengindir.

    Pancar yaprakları ve ıspanakta da demir olduğu halde, bedenin minerallerden yararlanmasına engel olan oksalik asit de içerirler . Bu yüzden bu sebzeler idareli tüketilmelidir. C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek, sebzelerde bulunan demirin emilimine önemli ölçüde yardımcı olur.

    Karahindiba kökü demir içeriğiyle kansızlık sorunu olanlar için yararlı olabilir.

    Kansızılığa yararlı diğer sebzeler arasında, maydanoz, yeşil biber, havuç, kara lahana ve kuşkonmaz sayılabilir.

    Kan Yapıcı Şifalı Bitkiler

    Baharatlar: Isırgan otunun, C vitamini, klorofil ve demir deposu olduğu belirtilmektedir. Özellikle demir noksanlığının olduğu anemikler için önemli bir destektir.

    En Yüksek Düzeyler: Ortalama bir serviste 5mg civarında demir içeren besinler, barbunya fasulyesi, ciğer , kepekli pirinç, pancar yaprakları, mercimek, kuru kayısı.

    Orta Düzeyler: 3-5 mg demir içeren besinler, sülfürü alınmış kuru kayısı, pişmiş pancar yaprakları, hurma, çok yağsız organik et, kuru fasulye, kırmızı acı biber, pişmiş ıspanak ve kuru ya da taze bezelyedir. Mavi-yeşil alg ya da spirulina yosunu anemi tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Standart doz günde bir tepeleme kaşık olarak istifade edilebilir.

    Kan Yapıcı Meyve ve Sebzeler

    Sülfürsüz kuru meyveler hem demir hem de B vitamini bakımından zengindir. Ama fazlasıyla fruktoz içerdiğinden bir kerede çok fazla alınması önerilmez, öğün araları ya da meyveli içeceklerle tüketilmesi gün içinde gerekli olan demir gereksinimini sağlar.