Kakao Ağacı hakkında - Kakao Ağacı Resimleri

Konusu 'Bahçe ve Çiçek Bakımı' forumundadır ve HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. HazaN Üye

    Kakao ağacı nerede yetişir
    Kakao ağacı yetiştirilen yerler


    Kakao ağacı sadece ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında yetişir Yüksek bitkilerin gölgeleri körpe ağaçları güneşin kavuran ışınlarından ve sert rüzgarlardan korur Beş yıl sonra hayatta kalabilecek güce erişirler Herşey bundan sonra başlar
    Kakao Ekimi

    Theobroma Cacao adı verilen kakao ağacı, ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyi arasındaki sıcak ve rutubetli ekvator kuşağında yetişir Ağacın kaynağı konusunda farklı görüşler olmasına rağmen izi Venezuela, Honduras ve Meksika'nın tropik bölgelerine sürülebilir Bazılarına göre özgün olarak Amazon yağmur ormanlarında, diğerlerine göre ise Meksika'da yetişmiştir Her geçen gün daha güçlenen bilimsel kanıtlara göre kakao ve çikolatanın gerçek beşiği Honduras'daki Ulua vadisidir Bugün ise kakao, ekvator etrafındaki dar bir kemer içinde olmakla birlikte küresel olarak ekilmekte; bunlar Afrika, Asya ve Latin Amerika'da bulunan yağmur ormanlarında özenle ekimi yapılan alanlardır

    Kakao üretiminde ilk sırada olan ülkeler Fildişi Sahili, Gana ve Endonezyadır Günümüzde Afrika önde gelen kakao tedarikçisidir ve dünyadaki kakao mahsulünün %75'ini sağlar Afrika'daki onbinlerce köydeki küçük çiftlikler için kakao ekimi önemli bir gelir kaynağıdır Theobroma Cacao adı verilen kakao ağacı için mükemmel şartlar ekvator ormanlarının tropik sıcaklığında bulunur Körpe kakao ağaçları sadece tropik ısıda ve muz ve palmiye ağaçları gibi yüksek bitkiler tarafından sağlanan gölgelerin korumasında yeşerirler Kızgın güneş ve sert rüzgarlar bu narin ağaçların acımasız düşmanlarıdır Hayatlarının beşinci ya da altıncı yıllarından itibaren ağaçlar meyve vermeye başlar ve çiftliklerdeki ekonomik rollerini oynamaya başlarlar Yaşam süreleri 25 yıldır ve bundan sonra yerlerine yeni ağaçlar dikmenin zamanı gelmiş demektir

    Kakao ağacının üç farklı türü bulunmaktadır Günümüzdeki ekim alanlarında görülen ağaçlar bu üç türün bilerek ya da tesadüfen türetilmiş kırıkları (melezleri) olup herbirinin kendine has özellikleri bulunur Criollo türü, kakao ağaçlarının prensi olarak bilinir ve çok ince kabuklu meyveler verir Kakaosu solgun renkte ve kendine has bir aromaya sahiptir Bu tür az mahsül verir ve aynı zamanda çok narindir

    Forastero daha dayanıklı, ekimi daha kolay olan ve daha fazla ürün veren bir ağaç türüdür Kakao meyveleri daha kalın ve kaba kabukludur ve keskin aromaya sahiptir Forastero ağacından elde edilen kakaoya çoğu zaman dökme (yığma) kakao adı verilir çünkü çikolataya tipik ve tanınan temel kokusunu verir Bu nedenle bu kakao çikolataların çoğunluğundaki temel maddedir ve çoğu zaman kakao karışımının %80'ini oluşturur
    [​IMG]
    Trinitario , diğer iki ağacın melezidir ve her ikisinin özelliklerine sahiptir: keskin ama rafine bir aromaya sahiptir ve en önemlisi, ekimi çok kolaydır

    Kakao ağacı yıl boyunca 6 aylık iki devrede çiçek verir Beş yapraklı ve ufacık binlerce beyaz (dişi) ve pembe (erkek) çiçek ağacın kök ve dallarını bezer Bunlardan sadece birkaçı, doğal ya da elle olmak üzere, döllenecektir ve en fazla kırk tanesi kakao meyvesi olarak büyüyecektir Bu meyveler uzunca ve yeşil renkli kavunlara benzerler
    [​IMG]
    Altı ay sonunda kakao meyveleri tam yetişkindirler ve renkleri yeşilden sarı ve turuncu karışımına dönüşmüştür Meyveler işçiler tarafından büyük bir özenle ve dallara zarar vermeden hasat edilerek toplanırlar Hasattan sonra meyveler birkaç gün olgunlaşırlar Dış kabuk uzun bıçaklar kullanılarak ve hassas bir kesim hareketiyle, çekirdeklere değmeden açılır Bu işlem yılda iki defa tekrarlanır