Kahve Türleri

'Damak Keyfi' forumunda alemşah tarafından 24 Mart 2010 tarihinde açılan konu


  1. Kahve Çeşitleri

    Şüphesiz bana göre en iyi kahve TÜRK kahvesi ama birkaç kahve daha var tabiki bizimki kadar iyi olmasada :):):)

    [​IMG]

    Türk kahvesi

    Pişirilerek yapılan bir başka kahve de Türk kahvesi... Milli gururlarımızdan biri, Yunanlılarla tartışma sebeplerinden bir başkası.
    İyi türk kahvesi soğuk suyla pişer, çok kaynamadan ocaktan indirilir. Çekirdeklerin tazeliği lezzeti %100 etkiler. Köpüksüz kahve başarısızdır çünkü; kahve parçacıklarının yağlı özü suya geçmemiş, kahve lezzetini almamış demektir.

    İyi Türk kahvesi kaşıkla alındığında yüksek bir tepecik oluşturur, dökülmez, kuru değildir. Fakat bahsedilen tabii ki rutubet almış bir kahve olamaz.

    [​IMG]

    Il Cafe Correcto

    İtalyanlar kahve işinin ehli. Ancak onlar için kahve denince akla espresso geliyor. "Correcto" espresso'nun bir formu ama "düzeltilmiş" olanı. Nasıl mı düzeltiliyor? Çok basit.

    Alkolsüz herhangi bir içecek bir Avrupalı için kusurludur... İçine biraz likör ya da grappa eklersiniz; buyrun size "il cafe correcto"...

    [​IMG]

    Cafe Americano

    Bizim en çok kullandığımız Türk kahvesi ve hazır kahveler dışında bir de filtre kahveler var. Ancak gurme olmadan zor farkedilen bir başka tür ise filtreye benziyor; Americano. Yani; sıcak suya eklenmiş bir miktar espresso... Espresso'yu sıcak su ile inceltmek şüphesiz kağıt ya da plastik filtrelerle süzülmüş filtre kahveden daha fazla lezzet verir. Müdavimleri Americano'yu şekersiz ve sütsüz sever. Kahvenin tadına leke sürmek istemezler.

    [​IMG]

    Cappuccino

    Birçok yoruma maruz kalmış cappuccino aslında kesin kurallarla hazırlanması gereken bir kahve türü... Formül şöyle;

    25 cc. espresso
    25 cc. sıcak süt
    25 cc. süt köpüğü

    Tüm bunlar en fazla 70 derecede olmalı yoksa köpük söner, kahvenin tadı zarar görür.


    Macchiato, Cappuccino, vb. bunlar ne demek? Nasıl ayrılır birbirinden? En önemlisi hangi kahve nasıl yapılır, iyi kahve nasıl tanınır?

    Mükemmel kahve için; fincan başına 6,5 gram kahve 90 derece sıcaklıkta, 25 saniye demlenir. Güçlü ve dengeli bir içimi olan kahve, gurmelerce iyi kabul edilir. İyi kahve kokusu ile de kendini belli eder.

    sottoestratto Kahveniz eğer "sottoestratto" olduysa yani; aromasını az aldıysa; küpüğü bej ve ince olur. Kahve taneleri içinde erimemiştir.

    [​IMG]

    Instant Coffee

    Yani bildiğimiz "nescafe" (marka olarak değil, çeşit olarak).

    Çabuk kahve yapılışı esnasında, kurutulup dondurulmuş kahve çekirdekleri toz haline getirilir. Bu esnada kahve büyük ölçüde tadını ve lezzetini kaybeder, içerdiği yağlı esans buharlaşır. Ancak yine de çabuk kahveler sabahları hayat kurtarır...

    [​IMG]

    Il Cafe Mocha

    Üçte bir oranında espresso'ya, üçte iki oranında süt ekleyin işte size bir "cafe latte". Biraz da çikolata tozu, artık o bir "cafe mocha". Sütlü ya da bitter çikolata tozları mümkün olduğu gibi; süt eklemeden beyaz çikolata tozu da koyabilirsiniz. O zaman bir bardak "white cafe latte" olmuş olur.



    Con Panna

    Kremalı kahve üzerine pek de sağlam olmayan ancak lezzetine doyulamayacak yüksek bir bina oturtulmuş espressodur. Kremadan oluşan bu yapı süt köpüğünden farklıdır. Ne kadar az yağlı olursa kahveye ulaştığınızda o kadar fazla koku ve lezzet alırsınız.


    Kahvenizi "perfetto" yapmayı başardıysanız köpüğünün rengi meşe ağacı gibi tatlı bi kahverengi olacaktır. İçimi bunu size hissettirir.


    sovraestratto Eğer fazla demleyip "sovraestratto" bir kahve yaptıysanız, köpüğü siyahımsı kahve rengi olur. Aroması ve kokusu acımaya başlar. Fincandan bir kaç yudum alınca fincan kenarlarının boyanmış olduğunu görürsünüz ve kahvenin içimi şekerle de yumuşamaz.

    [​IMG]

    Macchiato

    Biz ona buralarda pek fazla rastlayamasak da macchiato "lekeli" espressodur. Yani bir çay kaşığı süt ve bir damla süt köpüğü ile kirletilmiş, lekelenmiş espresso macchiatodur. Yaklaşık 30cl. olur.

    [​IMG]

    Il cafe Freddo

    Bir çok çeşitte olabilir, diğer geleneksel lezzetlerden farklı olarak kesin bir formülü yok. Ama şunu söyleyebiliriz, iyi bir "freddo" espresso'dan yapılır, buz ve şekerle shaker'da çırpıldıktan sonra üzeri krema, dondurma, süt köpüğü gibi malzemelerle süslenir...

    [​IMG]

    Espresso

    Gerçek kahve tadına varmanın en kestirme yolu... 90 derecede, 25 saniye demlenmeli, fincan başına 6,5 gram çekirdek kahve kullanılmalı ve 25 cl. servis edilmeli.

    Eğer bu size yetmezse "cafe doppio" da olur. (50 cl.)

    Ya da "lungo" da yetebilirdi; 30-35 cl.
     



  2. Cevap: Kahve Çeşitleri

    Benim kahvemi atlamışsın Alemşah :)

    Blue Usulü Kahve :f196:

    Malzemeler
    Türk Kahvesi
    su
    çikolata

    Bildiğimiz şekilde yapıyoruz kahveyi.Fincan sayısına göre parça çikolata atıyoruz cezveye.Fakat öncesinde iyi karıştırmak gerekiyor.Yoksa çikolatalar cezvede kalabiliyor.

    Afiyet olsun...:f30:
     



  3. Cevap: Kahve Çeşitleri

    avm lerde yapıyorlar kahvelerin yanında veriyorlar yada içine atıyorlar ama patantinin sana ayit olduğunu bilmiyordum :f40:
     



  4. Cevap: Kahve Çeşitleri

    Yok patent olayı falan yok :oops: Çok gezen ve çok okuyan hesabı :f196:
     



  5. Cevap: Kahve Çeşitleri

    burada çok gezen ben çok okuyanda senmi oluyorsun:):):)
     



  6. Cevap: Kahve Çeşitleri

    Ya da çok içen mi demeli. :f196:Benimde favorim türk kahvesi ve göçmen bir arkadaşımdan öğrendiğim cappucino.
    Fincan sayısı kadar granül kahveyi ve şekeri az su ile krema haline gelene kadar dakikalarca çırpıyorsunuz.Ve bir çay kaşığı kadar fincanın dibine koyup üzerine yavaşça sıcak süt boşaltıyorsunuz,afiyetle içiyorsunuz.O şekilde uzun süre dayanabildiği için hazır kahveniz oluyor.Dilediğiniz zaman alıp sıcak sütle ikram ediyor yada içiyorsunuz.Ayrıca bereketli de oluyor.:f40:
     



  7. Cevap: Kahve Çeşitleri

    Immhhh...Sabah sabah mis gibi kahve kokusu sarmış forumumuzu.Buram buram nerden geliyoki bu kokular diye kokunun peşinden sürüklenirken kendimi burada buldum. Hemen bol şekerli bir fincan türk kahvesi alıp keyfime bakıyorum.
    Ellerine sağlık alemşah.:f80:

    Sabah saatleri dışında bende türk kahvesinin yanında çikolata sevenlerdenim. Ayrıca gezen,okuyan,dinleyen,arkadaş tavsiyesine uyan.... artık hangi gruba dahil edersiniz bilmiyorum ama :f40: İzmir usulu fincanda pişen kahve olduğunu duymuştum.Denedim ve sonuç harikaydı.:f40: Son yuduma kadar köpüğünü kaybetmemişti.Yanlız ufak bir tavsiye fincanda piştiği için fincan biraz sıcak oluyo.Dikkat edin dudaklarınız yanmasın :)