Kahve Çeşitleri

Konusu 'Tatlılar ve İçecekler' forumundadır ve Wish tarafından 10 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. Wish Üye


    Kahve Çeşitleri
    Kahve Nasıl Hazırlanır?
    Dünyadan Kahve Çeşitleri?
    Her Türlü Kahve Tarifi


    Il Cafe Correcto


    İtalyanlar kahve işinin ehli. Ancak onlar için kahve denince akla espresso geliyor. "Correcto" espresso'nun bir formu ama "düzeltilmiş" olanı. Nasıl mı düzeltiliyor? Çok basit.

    Alkolsüz herhangi bir içecek bir Avrupalı için kusurludur. İçine biraz likör ya da grappa eklersiniz; buyrun size "il cafe correcto"


    Cafe Americano


    Bizim en çok kullandığımız Türk kahvesi ve hazır kahveler dışında bir de filtre kahveler var. Ancak gurme olmadan zor farkedilen bir başka tür ise filtreye benziyor; Americano. Yani; sıcak suya eklenmiş bir miktar espresso. Espresso'yu sıcak su ile inceltmek şüphesiz kağıt ya da plastik filtrelerle süzülmüş filtre kahveden daha fazla lezzet verir. Müdavimleri Americano'yu şekersiz ve sütsüz sever. Kahvenin tadına leke sürmek istemezler.


    Cappuccino


    Birçok yoruma maruz kalmış cappuccino aslında kesin kurallarla hazırlanması gereken bir kahve türü. Formül şöyle;

    25 cc. espresso
    25 cc. sıcak süt
    25 cc. süt köpüğü

    Tüm bunlar en fazla 70 derecede olmalı yoksa köpük söner kahvenin tadı zarar görür.

    Macchiato Cappuccino vb. bunlar ne demek? Nasıl ayrılır birbirinden? En önemlisi hangi kahve nasıl yapılır iyi kahve nasıl tanınır?

    Mükemmel kahve için; fincan başına 65 gram kahve 90 derece sıcaklıkta 25 saniye demlenir. Güçlü ve dengeli bir içimi olan kahve gurmelerce iyi kabul edilir. İyi kahve kokusu ile de kendini belli eder.

    Kahveniz eğer "sottoestratto" olduysa yani; aromasını az aldıysa; küpüğü bej ve ince olur. Kahve taneleri içinde erimemiştir.



    Instant Coffee


    Yani bildiğimiz "nescafe" (marka olarak değil çeşit olarak).

    Çabuk kahve yapılışı esnasında kurutulup dondurulmuş kahve çekirdekleri toz haline getirilir. Bu esnada kahve büyük ölçüde tadını ve lezzetini kaybeder içerdiği yağlı esans buharlaşır. Ancak yine de çabuk kahveler sabahları hayat kurtarır.


    Il Cafe Mocha


    Üçte bir oranında espresso'ya üçte iki oranında süt ekleyin işte size bir "cafe latte". Biraz da çikolata tozu artık o bir "cafe mocha". Sütlü ya da bitter çikolata tozları mümkün olduğu gibi; süt eklemeden beyaz çikolata tozu da koyabilirsiniz. O zaman bir bardak "white cafe latte" olmuş olur.



    Con Panna


    Kremalı kahve üzerine pek de sağlam olmayan ancak lezzetine doyulamayacak yüksek bir bina oturtulmuş espressodur. Kremadan oluşan bu yapı süt köpüğünden farklıdır. Ne kadar az yağlı olursa kahveye ulaştığınızda o kadar fazla koku ve lezzet alırsınız.



    Türk kahvesi


    Pişirilerek yapılan bir başka kahve de Türk kahvesi. Milli gururlarımızdan biri Yunanlılarla tartışma sebeplerinden bir başkası.
    İyi türk kahvesi soğuk suyla pişer çok kaynamadan ocaktan indirilir. Çekirdeklerin tazeliği lezzeti %100 etkiler. Köpüksüz kahve başarısızdır çünkü; kahve parçacıklarının yağlı özü suya geçmemiş kahve lezzetini almamış demektir.

    İyi Türk kahvesi kaşıkla alındığında yüksek bir tepecik oluşturur dökülmez kuru değildir. Fakat bahsedilen tabii ki rutubet almış bir kahve olamaz.​


     

  2. Büsra Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    O kedili kahve nasıl olmuş bee:S
     
  3. aykuta Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    Teşekkürler bilgiler için.
    Ama tanıtmak yetmez disco ve bana bol köpüklü en hasından birer türk kahvesi hazırlasaydın ya hazır kara listeden de çıkmışsın:)
     
  4. Wish Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    [​IMG]

    Kahvenizi "perfetto" yapmayı başardıysanız köpüğünün rengi meşe ağacı gibi tatlı bi kahverengi olacaktır. İçimi bunu size hissettirir.

    Eğer fazla demleyip "sovraestratto" bir kahve yaptıysanız köpüğü siyahımsı kahve rengi olur. Aroması ve kokusu acımaya başlar. Fincandan bir kaç yudum alınca fincan kenarlarının boyanmış olduğunu görürsünüz ve kahvenin içimi şekerle de yumuşamaz.



    Macchiato


    [​IMG]

    Biz ona buralarda pek fazla rastlayamasak da macchiato "lekeli" espressodur. Yani bir çay kaşığı süt ve bir damla süt köpüğü ile kirletilmiş lekelenmiş espresso macchiatodur. Yaklaşık 30cl. olur.


    Il cafe Freddo


    Bir çok çeşitte olabilir diğer geleneksel lezzetlerden farklı olarak kesin bir formülü yok. Ama şunu söyleyebiliriz iyi bir "freddo" espresso'dan yapılır buz ve şekerle shaker'da çırpıldıktan sonra üzeri krema dondurma süt köpüğü gibi malzemelerle süslenir.



    Espresso


    [​IMG]

    Gerçek kahve tadına varmanın en kestirme yolu. 90 derecede 25 saniye demlenmeli fincan başına 65 gram çekirdek kahve kullanılmalı ve 25 cl. servis edilmeli.

    Eğer bu size yetmezse "cafe doppio" da olur. (50 cl.)

    Ya da "lungo" da yetebilirdi; 30-35 cl.
     
  5. Wish Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    Buyrun aykut bey. Hadi discoyu anladık kara listeden çıkardı da sana noluyo anlamadım. Disconun avukatı nolcak.:f20: hadi bugün merhametli tarafımdan kalktım. itiraz etmiyorum kahve talebine. Yanlız baştan söyleyeyim içtikten sonra köpüğü az tadı çok bıdı bıdı bıdı edecekseniz hiç elinizi sürmeyin .

    [​IMG]
     
  6. aykuta Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    Merhametli ve marifetli tarafından kalkmışsın belli tam türk kahvesi olmuş yüreğine sağlık.
    Ya köpüktü tadıydı artık onları aştık eleştirecek şeymi yok sanki içindeki kahve oranı yeteri kadar değil sen ne dersin disco birde tam derecesinde kaynamamis:)
     
  7. Wish Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    :f64: baştan uyarmıştım dimi
     
  8. ORHAN Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. :f40:

    [​IMG]

    Her akşam yorgunluk kahvesi... Türk kahvesinden şaşmam ben! Şekersiz, bol köpüklü...
     
  9. Mirayy Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    ellerine sağlık WisH ablacım hepsi çok güzel görünüyor...
    bende kahveyi severim...ama şimdilik fazla içmiyorum...
    paylaşım için çokk teşekkürler...
     
  10. RouGe Üye

    Cevap: Kahve Çeşitleri

    Çikolatalı cappucino ve muzlu nescafe favorim :)
     

Sayfayı Paylaş