Kahvaltıda Değişik Tatlılar

'Damak Keyfi' forumunda Merve tarafından 21 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Kahvaltıda Değişik Tatlılar
    Kahvaltıda Yapılacak Tatlılar


    Kepekli Ballı Ekmek

    Malzemeler:
    2+1/3 su bardağı kepekli un
    2 su bardağı un
    1/4 su bardağı sıvıyağ
    1+1/2 tatlı kaşığı tuz
    1+3/4 su bardağı su
    5 tatlı kaşığı maya
    2 yemek kaşığı bal

    Yapılışı: Unları derin bir kbın içine ilave edip karıştırın. Sonrasında bir tava veya geniş bir tencereye ilave edip iyice kavurun. Ardından kavurma işleminiz devam ederken diğer malzemeleri ayrı bir kabın içine ilave edip karıştırın. Kavrulan unları da ilave edin ve pişireceğiniz kalıba aktarın.30-40 dk kadar mayalanmaya bırakın. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve mayalanan hamuru yaklaşık 30-40 dk pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dk dinlendirin ve dilimleyip servis yapın.

    ------------------------------------

    Kayısılı Ay Kurabiyeleri

    Malzemeler:
    100 gr kuru kayısı (sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilmiş)
    500 g (4 su bardağı) un
    200 ml (1 kutu) krema
    70 gr (1/2 su bardağı) pudra şekeri
    125 gr (1/2 paket) margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

    not: hamur toparlanmakta zorlanınca 1,5 paket krema kullanabilisiniz, bu durumda şekeri de bir miktar arttırabilirsiniz.

    Hazırlanışı: Fırınınızı 175 C ye getirip ısıtın. Kayısılarınızı süzdürüp küçük küpler halinde doğrayın. Un, margarin, krema ve pudra şekerini beraberce yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru 20 eşit parçaya bölün. Herbir parçayı elinizle yuvarlayıp bastırarak yassılaştırın ve avuç içi büyüklüğünde açın. Ortalarına kayısıyı paylaştırıp rulo biçiminde sarın. İki ucunu bastırarak kapatın. Tezgahta ileri geri yuvarlayarak biraz uzatın. İki ucunu ortaya doğru bükerek ay şeklini verin. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. Sıcak fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin. Fırında alıp soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis yapın.

    ---------------------------------------

    Kakaolu Portakallı Kek

    Malzemeler:
    3 Tane yumurta
    1 Su bardağı şeker
    1 Su bardağından 1 parmak eksik süt
    1 Su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
    1 Portakal kabuğu rendesi
    1 Portakalın suyu
    1 Çaybardağı damla çikolata
    1 Çaybardağı ceviz kırığı
    File antep fıstığı
    2,5 Su bardağı kakaolu kek unu

    Yapılışı: Yumurta ve şekeri mikserle köpük olana dek çırpın. Süt, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve yağıda katarak biraz daha çırpın. Ununu katıp çok az daha çırpın. Biz kakaolu kek unu kullandığımız için kabartma tozu ve kakao kullanmadık. Siz un kullanıyorsanız 1 tane kabartmatozu ve 2 yemek kaşığı kakao kullanın. Bir kabın içine damla çikolatayı, ceviz kırığını ve file fıstığı alın bir yemek kaşığı un ilave edip karıştırın. Bu kekin dibine yapışmasını önlemek için. Kek hamurunın içine katıp kaşıkla karıştırın. Yağlamış kek kalıbına boşaltın tezgaha bir iki kere vurunki içindeki hava çıkarak düzleşsin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika kadar pişiirin. Herkesin fırın ayarı farklı olabilir siz ayarınızı kendiniz yapın. Kızım kek pişip kalıptan çıktıktan sonra üzerine sos yaptı. Yarım çay bardağı portakal suyuna göz kararı pudra şekeri dökerek karıştırdı üzerine gezdirdi.






    alıntı