kabızlık için susam yağı

'Sorun Cevaplayalım' forumunda Meryem tarafından 9 Ocak 2012 tarihinde açılan konu


  1. Susam yağı ve tohumları kanser önleyici, bakteri öldürücü ve iltihap giderici özelliktedir. Ağrı giderici olarakta kullanım bulur. Doymamış yağı yüksek olduğunda sağlıklı bir yağdır. Yemeklerde kullanılmasının tansiyonu düşürdüğü ve bu amaçla ilaç kullanımı azalttığı Amerikan Kalp Derneği tarafından onaylanmıştır.

    Susam yağı iyi bir kabızlık gidericidir. Baş dönmesi, ağrısını giderir. Kolesterol düzeyini düşürür ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.

    Susam yağı östrojen hormonına benzeyen bir etki yarattığından özellikle menapoz döneminde vajinal kuruluğu gidermek için önerilmektedir. Bu dönemde görülen ağrılar ve tahriş için faydalıdır.

    1992 yılında yapılan bir çalışma susam yağı içinde bulunan maddelerle yapılan hücre kültürü denemesinde kötücül kanser hücrelerini önlediği bulunmuştur. Susam yağı bağırsak kanseri gelişimini de bloke etmektedir.

    Susam yağı güçlü bir bakteri öldürücüdür. Vücuttan zararlı bakterilerin atılması, diş ve diş eti bakterileri için etkilidir.

    Susam yağı sadece ağız yolu ile değil haricen de kullanım bulmaktadır. Karın krampları, mide ağrıları ve adet dönemi sancılarında uygulanması halinde önemli bir yatıştırıcıdır.

    Uykusuzluk sorununda, sinirlilik ve huzursuzlukta burun deliklerinin kenarlarına birkaç damla damlatılması sakinleştirici etki yapar.

    Yatmadan önce bir çay kaşığı içilerek kullanıldığında kabızlığı çözer. Menapozla ilgili problemlerde temiz bir bez ya da hijyenik ped üzerine damlatılarak kullanılır. Bir hafta boyunca kullanıldığında menapozal şikayet ve kadın hastalıkları için yarar sağlar.

    Susam yağının bilinen bir zararı yoktur. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi hamile ve emzirenlerde kullanılmamalıdır. Karaciğer ve böbrek hastaları yüksek dozlarda ve uzun süre kullanmamalıdır. Buzdolabında ışık ve ısıdan uzak saklanmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda şifalı etkileri kaybolabildiğinden kızartmalarda tedavi edici etki beklenmemelidir.


    Susam yağı kabızlık için her sabah aç karnına 1 çay kaşığı içilir.


    Susam Yağı Kullanım Alanları

    -Susam yağı içersindeki yağ asitleri, vitamin, mineral ve antioksidanların yanı sıra kendine özgü tadı ile salatalar, muhtelif soslar ve yemeklerde kolesterolsüz, kalp dostu yemeklik bir yağ olarak kullanılabilir. Susam yağı yemeklerde olduğu kadar kızartmalarda da kullanılabilir. Gıda sektöründe de kullanılan susam yağı hem sağlık hem de lezzet açısından tercih edilmelidir.
    -Sabahları aç karnına bir çay kaşığı susam yağı tavsiye edilir. Ayrıca bir miktar suya karıştırılarak da içilebilir.
    -Yanık tedavilerinde yardımcıdır.
    -Müshil olarak kullanılabilir. Hazmı kolaylaştırdığı için kabızlık problemi çekenlere tavsiye edilir.
    -Şeker hastaları için faydalıdır, kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
    -Böbrek iltihaplarını giderme, karaciğer hastalıkları ve safra taşlarının düşürülmesinde yardımcıdır.
    -Kuru ciltleri besler ve yumuşatır. Bileşimindeki antioksidanlar cildi yaşlanma etkilerine karşı korumada yardımcı olur.
    -Doğrudan ya da diğer yağlar ile karıştırılarak cilde masaj yapmada kullanılır. Karanfil ve defne yağı ile karıştırılıp masaj yapılması romatizmal ağrılara karşı yardımcıdır. Aynı şekilde bir miktar biberiye yağı ile karıştırılarak, kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları, varis ve dolaşım bozukluklarına karşı ağrılar için de kullanılabilir.
    -E vitamini açısından zengin bir yağdır, bu nedenle saç, kaş ve kirpik bakımı için cilde masaj yoluyla uygulanabilir.
    -Hamilelik ve kilo kayıplarından kaynaklı karın çatlaklarının giderilmesi ve selilüte karşı kullanılabilir.
    -Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı susam yağı etkili olabilir. Kepekli, maya ve mantar enfeksiyonlu saçların diplerine masaj yapılarak, kalsiyum ve vitamin eksiliğinden zarar görmüş tırnakların ise üzerine sürülerek istifade edilebilir, ayrıca dâhili olarak da alınabilir.
    -Endüstriyel olarak, kaliteli sabun, şampuan, krem yapımında ayrıca tahin ve helva yapımında da kullanılmaktadır. Susam, özellikle ülkemiz için geleneksel bir ürün olan tahinin de hammaddesidir.