Kabızlık için ne yapmak gerekir

'Soru Cevap' forumunda Misafir tarafından 19 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. 45 günlük kızım, 3 gündür çişini yapamıyor bende gabızım sütümden geçti büyük olasılık ne yapmam lazım
     



  2. Cevap: Kabızlık için ne yapmak gerekir

    Kabızlık nedir?
    Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Dışkılama sayısı sağlıklı kişilerde farklılık gösterir ve kesin bir sayısı yoktur. Aynı zamanda bazı kişilerin dışkıları normalde de katı olabilir. 3 günden uzun süre ile dışkılama gerçekleşmediğinde dışkı sertleşir ve çıkışı ağrılı olabilir ancak, bu durum daha sık tuvalete çıkanlarda da gerçekleşebilir.

    Sık sık, azar azar beslenilmelidir (5-6 öğün gibi).
    Lokmalar iyice çiğnenmeli, yemekler acele edilmeden yenilmelidir.
    Bol su ve sulu besinler tüketilmelidir (2 - 3 lt/gün).
    Taneleriyle birlikte kayısı, erik, üzüm kompostosu içilmelidir. (Zayıflama tedavisinde bu kompostoların yapay tatlandırıcı ile hazırlanması gerekmektedir) .
    Kabızlık yakınmalarında, sabah kahvaltı etmeden erik veya kayısıdan yapılmış bir kaşık marmelat veya kuru meyve yenilerek üzerine ılık su ya da ıhlamur içilmesi ve fiziksel aktivite yapılması bağırsak hareketlerini arttırır. Ya da bir bardak ılık suya limon veya bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edip içilebilir.
    Fast-food beslenme tarzından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
    Aşırı şeker ve şeker içeren besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
    Fazla miktarda kahve ve özellikle koyu çay içilmemelidir.
    Her gün, özellikle sabah kahvaltısından sonra dışkılama olsa da olmasa da belirli bir süre tuvalette kalınmalıdır. Bu sırada dikkatin dağıtılması için gazete veya dergi okunması önerilir. Alaturka tuvaletlerin kullanılması dışkılamayı kolaylaştırabilir.
    Günlük fiziksel aktivite mutlaka arttırılmalıdır. Her gün … dakika egzersiz yapılması gerekmektedir.
    Posa (lif) alımınızı arttırınız.

    Posalı besinler nelerdir?
    Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, soya fasulyesi)
    Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
    Sebze ve meyveler (kabukları ile yenilebilen sebze ve meyveleri soyulmadan)