Kabak Nedir? - Kabak Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Kabak hakkında bilgi
    Kabak bitkisi hakkında bilgi

    Toprak İsteği : Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınır Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir Bu topraklarda erkencilik sağlanır Toprak pH’sı 6-7 civarında olmalıdır


    Toprak Hazırlığı, Ekim-Dikim: Ekim ve dikimden önce bir veya iki defa toprak işlenir, tırmık geçirmek suretiyle tarla tesviye edilir Toprak sıcaklığı 10-12 °C bulduğunda ekim ve dikim yapılır Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir Dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları sulanmalıdır 4-5 yapraklı oldukları dönemde esas yerlerine dikilir Kol atmayan ve toplu halde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm aralık mesafeyle dikim yapılır

    Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri 60-140 cm olacak şekilde dikilmelidir


    Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidirGölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır,hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır,verim düşer Kabaklarda vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür

    Tohum ekimden 4-8 gün sonra çimlenme olur Bitkiler büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık çeşitlerde ilk sürgünün 5-6 yapraklı olduğu dönemde sürgün ucu kesilerek dallanma teşvik edilir
    Bakım İşleri: Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır İlk çapadan itibaren 2-3 hafta aralar ile 3-4 çapa tekerrür edilir Çapa işleri hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır

    İlk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınılır Bu dönem kurak geçilirse aşırıya kaçmamak üzere su verilebilir İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır

    Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmalarıyla kolayca anlaşılır Bitkilerde bu belirtiler görülmeden, zamanında sulama yapılmalıdır


    Gübreleme : Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasından hoşlanır Dekara 3-4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda ya da ekim ve dikimden bir ay önce toprağa verilmelidir

    Ticari gübre olarak 25-30 kg/da %33 ANitrat ,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat ve gerekirse CAN gübresi (çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda)

    Mücadelesi; yabancı otlarla mücadele en önemli konudur Çapa işleri ile hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması yapılır

    Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur Kabaklarda görülen en önemli hastalıklar külleme, mildiyö, kabak mozaik virüsü, fusariumdur


    Zararlılar ise; nematod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir

    Mücadele yöntemleri aynen hıyarda olduğu gibi aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılmalıdır


    Hasat : Yazlık kabaklarda hasat iriliği 15-20 cm uzunluğundadır Hasat günlük yapılmalıdır Sabah veya akşam saatlerinde yapmaya dikkat edilmelidir

    Hasat süresini uzatmak istiyorsak yaşlı yapraklar çıkartılarak normal bakım işlemlerine devam edilmelidir Bitki başına 2-4 kg ,dekardan da 5-8 ton ürün alınabilir

    Hasat olgunluğuna gelmiş kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar kuruyup sararıncaya kadar bekletilir

    Mevsim sonunda sonbaharın ilk donları başlamadan ve meyve üzerine kırağı düşmeden hasat edilir Verim yazlık kabaklara göre daha yüksektir Dekardan 6-10 ton arasında değişen kabak ürünü hasat edilir