Japon Yemek Kültürü

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Japon Yemekleri
    Japon Mutfağı
    Japon Mutfak Araç ve Gereçleri

    Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır. Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini Japon Yemek Kültürü lezzet terciniJapon Yemek Kültürü estetik anlayışını Japon Yemek Kültürü hayat biçimini vb. gösteren öğelerden biridir. Bu sebeptendir ki Yemek Kültürü denilir. Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslındaJapon Yemek Kültürü tempura Japon Yemek Kültürü sukiyakiJapon Yemek Kültürü udon Japon Yemek Kültürü okonomiyakiJapon Yemek Kültürü soba Japon Yemek Kültürü ramen vb. yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır. Aşağıda Japon mutfağından sizler için seçtiğimiz bazı önemli yemekleri ve kısa açıklamalarını bulacaksınız.

    Japon Yemek Kültürü Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz. Biz Türklerdeki ekmek kültürü neyse Japonlarda da pirinci aynı şekilde görebiliriz.Bunun yanında bir ada ülkesi olması dolayısı ile balık ve deniz ürünleriJapon Yemek Kültürü birçok kültürün Çin’den gelmesinden dolayı da Çin mutfağının etkileri de oldukça hissedilebilir.

    Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır. Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz. Buna başlıca örnek vermek gerekirse Japonlar doğaya olan bağlılıklarından dolayı mümkün olduğunca yemeklerinde kullandıkları malzemelerin doğal özelliğini bozmamaya gayret ederler.

    Aşırı baharatlı Japon Yemek Kültürü tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir. Japonya’da bir restorana gittiğinizde en zor bulacağınız şet tuz olacaktırJapon Yemek Kültürü genelde Japonlar bizlerin tuz serptiğimiz yerlerde soya sosu kullanırlar. Aynı şekilde bir Japon için Türk tatlılarımız aşırı tatlı olması sebebi ile bir işkenceye dönüşebilir. Japon yemekleri biz Türkler için ilk başta oldukça lezzetsizJapon Yemek Kültürü tatsız gelebilirJapon Yemek Kültürü fakat eğer alışırsanız inanıyorum ki vazgeçemeyeceğiniz yemekler arasında baş sıraya girecektir.

    Pirinç Pilavı (Gohan)
    [​IMG]
    Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemekJapon Yemek Kültürü sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan)Japon Yemek Kültürü natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir. Japon pilavı yağJapon Yemek Kültürü tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir.

    Miso Çorbası
    [​IMG]
    Miso çorbası sabahJapon Yemek Kültürü öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir. Miso adı verilenJapon Yemek Kültürü ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine noriJapon Yemek Kültürü yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.

    Sushi
    [​IMG]
    Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur.

    Sashimi
    [​IMG]
    Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektirJapon Yemek Kültürü doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz. Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir.

    Onigiri
    [​IMG]
    Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği)Japon Yemek Kültürü karidesJapon Yemek Kültürü tavukJapon Yemek Kültürü ton balığıJapon Yemek Kültürü somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.

    Domburi
    [​IMG]
    Üzerinde tempura (tendon)Japon Yemek Kültürü dana eti (gyudon)Japon Yemek Kültürü yumurta ve tavuk (oyakodon)Japon Yemek Kültürü tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir.

    Kare Raisu
    [​IMG]
    Köri sosu ile yapılan içinde tavukJapon Yemek Kültürü havuçJapon Yemek Kültürü patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir. Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakatJapon Yemek Kültürü yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.

    Soba
    [​IMG]
    SobaJapon Yemek Kültürü kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Makarna gibi incedirJapon Yemek Kültürü çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir.

    Udon
    [​IMG]
    Udon’da aynı soba gibi servis yapılır. Buğday unundan imal edilir. Fakat soba’dan daha kalın ve daha açık renktedir.

    Ramen
    [​IMG]
    Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım. Aslen Çin’den gelmiştirJapon Yemek Kültürü fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur.
     



  2. Cevap: Japon Yemek Kültürü

    Yakitori
    [​IMG]
    Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir. Tavuğun çeşitli parçaları ve organları küçük şişlere dizilerek ve tatlı bir sosa batırılarak yapılır.

    Tempura
    [​IMG]
    Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleriJapon Yemek Kültürü sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır. Orijin olarak 16. yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır.

    Okonomiyaki
    [​IMG]
    Bu yemeğe ise unJapon Yemek Kültürü lahanaJapon Yemek Kültürü etJapon Yemek Kültürü deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz. Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirlerJapon Yemek Kültürü ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz. Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz.

    Gyoza
    [​IMG]
    Gyoza bizim mantımıza çok benzer. İçerisinde bol sarımsakJapon Yemek Kültürü çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır. Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir.

    Sukiyaki
    [​IMG]
    Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcıJapon Yemek Kültürü onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır. Malzemeler (ince kesilmiş etJapon Yemek Kültürü çeşitli sebzelerJapon Yemek Kültürü mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir. Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler.
     



  3. Cevap: Japon Yemek Kültürü

    [​IMG]
    Avocado Maki-Avokado pirinç

    [​IMG]
    California Roll-Avokado yengeç uçan balık yumurtası salatalık pirinç

    [​IMG]
    Ebi-Karides pirinç

    [​IMG]
    Ebiten Maki-Kızarmış karides pirinç

    [​IMG]
    Shake Temaki-Somon balığı

    [​IMG]
    Gari-Zencefil

    [​IMG]
    Ikura-Somon balığı yumurtası

    [​IMG]
    Kani Avocado Temaki Yengeç yumurta avokado yosun sarma

    [​IMG]
    Avocado Maki-Avokado pirinç

    [​IMG]
    Kappamaki-Salatalık pirinç

    [​IMG]
    Maguro-Tuna pirinç
     



  4. Cevap: Japon Yemek Kültürü

    [​IMG]
    Maguro Temaki-Tuna pirinç yosun sarma

    [​IMG]
    Saba-Uskumru

    [​IMG]
    Sesame Roll-Avokado

    [​IMG]
    Shake Maki-Somon balığı pirinç

    [​IMG]
    Shake Temaki-Somon balığı yosun sarma

    [​IMG]
    Tamago-Yumurta pirinç

    [​IMG]
    Tamago Maki-YumurtaJapon Yemek Kültürüpirinç
    Maguro-Tuna pirinç Avocado Maki-Avokado pirinç

    [​IMG]
    Tekka Maki-Tuna pirinç

    [​IMG]
    Unagi-Yılan balığı

    [​IMG]
    Uramaki-Somon balığı tuna pirinç
     



  5. Cevap: Japon Yemek Kültürü

    Mutfak Aletleri

    Miyakinabe

    [​IMG]

    Miyakinabe Japon stili omlet (“tamagoyaki”) hazırlamak için kullanılan dikdörtgen şeklindeki özel tavadır. Japon omletleri aynı genişlikte çok ince pişirilen yumurtaların yuvarlanarak yapılır. Miyakinabe genellikle 15x25 cm boyutlarında alüminyum veya çelikten imal edilirler.

    Mushiki veya seiro

    Bunların her ikisi de buharla haşlanarak yapılan yemeklerde kullanılırlar. Yuvarlak ve üst üste olanlarına mushiki kare şeklinde olanlarına seiro denir.

    Suribachi

    [​IMG]

    Öğütme kasesi anlamındadır.Dışı parlak içi ise rende şeklinde topraktan yapılmışlardır. Bu alet ilk olarak ilaç yapımında kullanmak için kullanılmıştırJapon Yemek Kültürü günümüzde susamJapon Yemek Kültürü fasulyeJapon Yemek Kültürü biber veya diğer baharatların öğütülmesi için kullanılmaktadır. Suribachiler genelde 10 ila 30 cm çapında yapılırlar ve öğütmek için surikogi denilen tahtadan yapılma bir havan kullanılır.

    Takoyakikado

    [​IMG]

    Takoyaki (içinde ahtapot parçaları bulunan yuvarlak hamur ruloları)yapmak için kullanılan alettir. Günümüzde evde yapmak amacı ile elektrikli olanları da satılmaktadır.

    Ami shakushi

    Yemeklerin köpüğünü almakJapon Yemek Kültürü veya kızartmaları yağdan çıkartmak için kullanılan süzgece verilen addır.

    Kushi

    [​IMG]

    Yemek yaparken kullanılan uzun şişlerdir. Genelde yemekleri ızgara veya kızartma yaparken kullanılır. 20 ile 35 cm arasında değişen uzunlukları vardır. DemirJapon Yemek Kültürü tahta veya bambu dan yapılan çeşitleri vardır.

    Makisu

    [​IMG]

    Birbirlerine pamuk ipliği ile bağlanmış bambu çubuklarıdır. Genelde makizushi (“yuvarlak sushiler”) yapmak için kullanılırJapon Yemek Kültürü fakat omlet gibi diğer yumuşak yiyeceklere şekil vermek veya yiyeceklerin suyunu sıkarak çıkarmak için de kullanılırlar.Bambu ve tahtadan yapılan birçok çeşitleri bulunur. Genelde 25x25 cm boyutlarındadırlar.

    Oroshigane

    [​IMG]

    Japonların turpJapon Yemek Kültürü wasabi veya zencefil püresi yapmak için kullandıkları alettir. Bunların köpek balığı derisinden yapılanları da mevcut olmakla birlikte evlerde genelde kullanılanları alüminyum veya çelikten yapılırlar.

    Oshizukishihako

    Bu alet oshizuhi (“sıkıştırılmış sushi”) yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları tahtadan imal edilmişlerdirJapon Yemek Kültürü fakat günümüzde genelde plastik olanları kullanılmaktadır. Altta bulunan kutunun içine sushi pilavı ve diğer malzemeler katmanlar halinde konulurJapon Yemek Kültürü bundan sonra üst kapağı ile bastırılarak yemek hazırlanır.

    Shamoji

    [​IMG]

    Japon pilavı veya sushi pilavını karıştırmak veya servis yapmak için kullanılır. Geleneksel olanları bambuJapon Yemek Kültürü tahtaJapon Yemek Kültürü veya lake den yapılırlar fakay günümüzde genelde daha ucuz olan plastikleri tercih edilmektedir.

    Urokotori

    [​IMG]

    Balıkları hazırlarken pullarını temizlemek için kullanılan alettir. Alternatif olarak balık pulları bıçak ile de çıkarılabilir fakat balığın derisine veya etine zarar verme riski olduğundan Japonlar urokotori kullanmayı tercih ederler.

    Zaru

    Bambudan yapılan ve yiyecekleri süzmek için kullanılan alettir. Sadece yemek yapımında değil aynı zamanda sobaJapon Yemek Kültürü udon vs gibi yemeklerin sunumunda da kullanılır.

    Suihanki

    [​IMG]

    Japon pilavı pişirmek için kullanılanJapon Yemek Kültürü Japon mutfaklarının olmazsa olmazlarından bir alettir. Eskiden gazlı olanları da bulunmasına rağmenJapon Yemek Kültürü günümüzde oldukça modern elektrikle çalışanları kullanılmaktadır. En büyük özelliği pilavı haşladıktan sonra günlerce taze ve sıcak tutma özelliğine sahip olmasıdır