izmir köfte (salçalı köfte)yapımı resimli

'Damak Keyfi' forumunda ANANE tarafından 17 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. Resimli İzmir köfte nasıl yapılır
    İzmir köfte yapımı nasıldır
    salçalı köfte nasıl yapılır resımli
    Malzemeler


    * 500 gram orta yağlı kıyma

    * 3-4 patates

    * 2 yemek kaşığı margarin

    * 2-3 dilim bayat ekmek içi

    * Maydanoz,

    * tuz,

    * karabiber.

    İzmir Köfte

    [​IMG]
    İzmir Köfte tarifi

    1 – İki defa çekilmiş kıymanın içine,bir baş soğan rendeleyin.Islatılmış,suyu sıkılmış ekmek içini,tuzu,karabiberi ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
    2 – Kıymayı iyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın.Islak avuç arasında yuvarlayın.Kızartma şartlarına göre ısıtılmış kısa tencerenizde veya tavanızda köfteleri kızartın,ayrı bir kaba alın.Parmaktan biraz ince hazırlanacak kesilmiş patatesleri pişirme kabınızda margarin ile kızartın.Bunların üzerine köfteleri düzgünce yerleştirin.Fındık büyüklüğünde doğradığınız domatesleri 2-3 dakika kavurun.
    3 – Sonra bir çay bardağı su ile kaynatın.Bu malzemeyi tenceredeki köftelerin üzerine gezdirin.Çok kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Servis tabağına çıkarırken köfteler,patateslerin üzerine yerleştirilmelidir.

    Başka Bir Tarif

    Malzemeler.

    * 500 gr orta yağlı koyun kıyması
    * 2 orta boy soğan(rendelenmiş)
    * 3-4 adet patates (0,5 cm inceliğinde dilimlenmiş)
    * 3 çorba kaşığı Sana
    * 3 adet domates (küp doğranmış)veya l çorba kaşığı
    salça (l kahve fincanı su içinde eritilmiş)
    * 2-3 dilim bayat ekmek içi(suda bekletilmiş, sıkılmış)
    * Yarım demet maydanoz (kıyılmış)
    * Tuz,karabiber
    * l çay bardağı su(kaynar)

    Yapılışı:
    1. Kıyma,soğan,ekmek içi,maydanoz,tuz ve biberi bir kapta iyice yoğurun Parmak büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
    2. Patatesleri kızartıp bir tepsiye yerleştirin.
    3. Aynı yağda köfteleri kızartıp,patateslerin üstüne koyun.
    4. Tavada kalan yağa domatesleri koyup,l -2 dakika kavurun.
    5. Üzerine suyu ekleyip,kaynatın.Bu karışımı, köftelerin üzerine dökün.
    6. Kapak örtüp 5-10 dakika pişirin.
    7. Servis tabağında köfteler patateslerin üzerinde olarak çıkarıp,servis yapın.

    PÜF NOKTASI:

    Sulu köfte yemeklerinde,pişme suyuna 1 defne yaprağı atarsanız,köftedeki baharatı daha lezzetli yapacaktır.

    Başka Bir Tarif

    Malzemeler

    500 gr kıyma
    1 baş soğan rende.
    3 dilim ekmek içi (ben normal büyüklükteki tost ekmeklerini rondodan geçirerek kullanıyorum)
    1 yumurtanın sarısı
    yarım çay bardağı zeytinyağı (Özellikle kıymanız yağsız ise köfte malzemelerinizin içine yağ ilave etmenizi öneririm)
    yarım çay kaşığı kimyon
    tuz, karabiber, kırmızı biber, maydonoz.
    isteğe bağlı olarak ince rendelenmiş 1-2 diş sarımsak kullanabilirsiniz.
    3 adet orta büyüklükte patates
    3 adet orta büyüklükte kabuğu soyulmuş ve kare doğranmış domates
    3-4 adet çarliston biber
    1 su bardağı su
    kızartmak için yağ
    tuz, 1 yemek kaşığı domates salçası

    Yapılışı
    Kızartmalık yağı tavaya koyun, ocağa alın.Hazırladığınız patatesleri (soyup , karpuz dilimi gibi veya halka halka dilimleyin ) yağda kızartın. Daha sonra aynı yağ içinde köfteleri arkalı önlü kızartın. Kızartılmış patatesleri ve köfteleri genişçe bir fırın tepsisine alın. Biberleri yukardan aşağı 4 e bölün ve onları da kızartın. Köfte ve patateslerin aralarına yerleştirin. Tavanızda 2-3 yemek kaşığı kadar yağ kalacak şekilde yağı dökün, kalan yağın içine salça ile birlikte doğradığınız domatesleri atın 1-2 dakika karıştırın ve bir su bardağı suyu koyun. Su kaynayınca domatesli sosunuzu köftelerin üzerine dağıtarak dökün. 200 derecede ıstılmış fırında yarım saat pişirin.Sulu malzemeniz kıvamlı bir hale gelmiş olacak.
    Yanında pilav ve cacık ile gerçekten de güzel bir öğün oluyor…