İyi Bal Nasıl Anlaşılır

'Sorun Cevaplayalım' forumunda EyLüL tarafından 22 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Bal genellikle doğal tatlandırıcı ve oldukça faydalı bir süper yiyecek olarak tanımlanır. Ancak günümüzde marketlerde satılan ballar gerçek besin değerlerinin çoğunu içermiyor. Eski Yunanlılar bu soruna çözümü şu şekilde bulmuşlardı: Balın doğallığı içerdiği doğal maddeler ve parçalarla belli olur.

    Gerçek bal arıların topladığı polenler ve nektarlara bağlı olarak değişik renklerde olabilir. Balın rengi koyulaştıkça antioksidan miktarı da artar.

    Gerçek balda kanser riskini azaltan ve kalp rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu bilinen polifenol isimli bir antioksidan bulunur. Koyu renkteki balların bazılarında her gramda 201 miligram polifenol bulunur. Çiçek ballarında ise gramda ancak 71 miligram polifenol bulunur.

    Bal kavanozunun üzerinde biriken beyaz polenli kısım B, C, D ve E vitamini açısından çok zengindir. Ayrıca içerisinde 31 çeşit antioksidan barındırır.

    Filtreden geçirilmemiş bal arı penisilini" olarak da bilinen propolis içerir. Bu madde ağaçlardan sızan reçine ile elde edilir. Arılar bu reçineyi kendi salyalarıyla karıştırır ve antibakteriyel, antifundal ve antiral bir madde elde ederler. Bu madde arı kovanlarının duvarlarını hastalıklardan korumakta görevlidir. Balın içerisine karışan bu kahverengi madde doğal bir antibakteriyeldir.

    Arılar aynı zamanda bala bir enzim de eklerler. Bu nem ile etkileşime girer ve antiseptik özellik gösteren düşük seviyede hidrojen peroksit ortaya çıkmasını sağlar. Hidrojen peroksit bakterileri öldürürlen dokulara asla zarar vermez.

    Aşağıdaki linkten konuyla ilgili videoyu izleyebilirsiniz
    Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır