italya Yemekleri,italya Yemek Kültürü,İtalya Mutfağı

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 20 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. italya Yemekleri,italya Yemek Kültürü,İtalya Mutfağı

    İtalyan mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. İtalyan mutfağının tarihçesi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanmakla birlikte 18. yüzyılda Amerika kıtasından getirilen sebze ve meyveler sayesinde büyük bir değişime uğramıştır. İtalyan mutfağı bölgelere göre büyük farklılıklar gösterir. Sebze ve hamur işleri (makarna ve pizza) ağırlıktadır. Peynir ve şarap İtalyan mutfağının önemli ögeleri arasındadır. Kahve (özellikle de espresso) İtalyan mutfağında önemli bir yer tutar.

    Yemeklerin servisi

    İtalyan mutfağında her öğün en az 3-4 tabak yemekten oluşur. Yemekler sadece doymak için değil aile ve dostlarla vakit geçirmek amacıyla yenir. O yüzden de yemekler diğer kültürlere göre genellikle daha uzun sürer. Hatta bayramlarda veya düğünlerde yemekler saatlerce sürebilir. Günlük yemekler genellikle daha basittir: birinci tabak (Primo), ikinci tabak (Secondo), yan yemek (Contorno) ve kahveden oluşur. İtalyan yemeklerinin diğer yemeklerden önemli bir farkı da makarna ve pilav gibi doyurucu yemeklerin diğer yemeklerden önce servis edilmesidir.

    İtalya Yemek Tarifleri



    İTALYAN USULÜ PEYNİRLİ MAKARNA

    250 gram makarnayı haşlayarak süzdükten sonra bir kepçe etsuyu ile saplı tencereye koyunuz. Suyunu çekinceye kadar orta ateşte yavaş yavaş pişiriniz. 50 şer gram parmazan ve gravyer peyniri rendeleyerek birbirine karıştırıp yarısını tencereye koyarak kapayınız. Sapından tutup silke silke 5 dakika kadar sallayınız. Kalan peyniri, bir parça tereyağı, biber, bir havuç, rendelenmiş ceviz bevva ile tencereye koyarak tekrar silkiniz ve iyice pişince indiriniz.




    PIRASALI RİSOTTO

    Malzeme:
    1 su bardağı risotto pirinci
    1 çay bardağı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı
    1 adet soğan
    2 su bardağı tavuk suyu
    1 dal pırasa
    1 çorba kaşığı krema
    20 gram Teremyağ

    Soğanın kabuklarını soyup incecik kıyın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 10 dakika boyunca kavurmaya devam edin. Sıcak tavuk suyundan azar azar ekleyerek pişirmeye devam edin. Pırasaları temizleyip çok ince jülyen doğrayın. Tereyağının yarısını ayrı bir tavada eritip pırasayı kavurun. Tavuk suyunu ilave edip 5 dakika kadar pişirin. Kremayı ekleyip karıştırın. Kaynamakta olan risottoya ekleyin. Pirinçler hafif diri kıvamda olacak şekilde pişirin. Ocaktan indirmeye yakın kalan tereyağı ile parmesanı ilave edin. İsteğe göre çok ince kıyılmış pırasa ile süsleyip servis yapın.