istanbulun meşhur yemekleri

Konusu 'Kolay Yemek Tarifleri' forumundadır ve YAREN tarafından 25 Temmuz 2010 başlatılmıştır.

  1. YAREN

    YAREN Üye

    Katılım:
    12 Şubat 2006
    Mesajlar:
    21.525


    istanbulun meşhur yemekleri nelerdir,

    İstanbul Yöresine Ait Yemek İsimleri Ve Yapılışları
    [​IMG]

    LEVREK

    Malzemeler:
    Brokoli
    2 adet patlıcan
    2 adet kırmızı biber
    2 adet haşlanmış patates
    4-5 dal maydanoz
    tuz
    karabiber

    Yapılışı:
    Brokolileri kaynar suya atıp diri kalacak şekilde haşladıktan sonra suyunu süzdürün. Levreklerin filetosunu çıkarın. Filetoyu enine ikiye bölüp ızgarada pişirin. Patlıcanlara çatal yardımı ile delikler açın ve kırmızıbiberler ile birlikte közleyin. Kabuklarını soyun. Közlenmiş kırmızıbiberleri şeritler halinde kesip maydanozla harmanlayın. Haşlanmış patatesleri ortadan ikiye kesip baharatla tatlandırın. Servis tabağına sırasıyla közlenmiş patlıcan, baharatlı patates, haşlanmış brokoli ve levrekleri yerleştirin. Közlenmiş biber şeritleri ile servis yapın.

    LAKERDA


    Malzemeler:
    1 kg. torik veya palamut
    Tuz

    Hazırlanışı:
    Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.

    İSTANBUL PİLAVI


    Malzemeler
    2 su bardağı pirinç
    1 adet Tavuk Bulyon
    3 bardak su
    2 yemek kaşığı Margarin
    50 gr. tavuk ciğeri
    ½ çay bardağı badem
    1 çay bardağı haşlanmış bezelye
    1 tutam dereotu
    1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

    Hazırlanışı
    Tencerede pilav için kaynattığımız suyun içerisine bir tavuk bulyon katılır. Tavamızın içerisine margarin ilave edildikten sonra badem, bezelye ve tavuk ciğeri sotelenir. Daha önceden 15 dakika ılık suda beklettiğimiz pirinçler ayrı bir tencerede kavrulur. Kavrulan pirinçlerin içerisine sotelenen karışım ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir. Kaynatılan su, pilavın bir parmak üzerinde olacak şekilde dökülür. Pilav göz göz olana, suyunu çekene kadar kaynatılır. Demlenmesi için bekletildikten sonra servis yapılır.
     
  2. YAREN

    YAREN Üye

    Katılım:
    12 Şubat 2006
    Mesajlar:
    21.525
    Cevap: istanbulun meşhur yemekleri

    İstanbul'un meşhur yemekleri - İstanbul'a gidince ne yenir?

    İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur. Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır.

    Baylan'ın kup griye'si
    Vanilya, yanmış karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur.

    Hünkar'ın ayvalı yahnisi
    Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendirilip, son dokunuş bir kaşık pekmezle yapılıyor.

    Bulgar'ın kaymağı
    Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ın balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli kahvaltısı gösterişli değil ama çol lezzetlidir.

    Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri
    Çoban ya da sac kavurma, kurufasulye ve ekmek kadayıfı lokantanın nadir bulunacak lezzetleri arasındadır.

    Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması

    Taze meyveleri kullanarak 32 yıldır lezzet sunan Yaşar Usta'nın kabuklarını fırçalayarak yaptığı kavunlu dondurmayı özellikle öneririz.

    Kantin'in cheesecake'i
    Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i size iyi gelecek, istikamet Nişantaşı.

    Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi
    Gideni hüsrana uğratmayan bu birinci sınıf esnaf lokantasının arpacık soğanlı yahnisi mutlaka tadılmalıdır.

    Salomanje'nin mücveri

    Küçükken annemizin evde yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada.

    Adem Baba'nın istavriti
    Burada balık sosuyla süsüyle değil, lezzetiyle ön planda. İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklara dikkat.

    Ali Baba'nın köftesi
    Önceleri bir minibüs köftecisiydi. Ünü kulaktan kulağa yayıldı, giderek dükkan büyütüyor. Vaktiniz varsa masalarda köfte piyaz, yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye edilir.

    Rejans'ın piroşkisi
    Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir İstanbul tadıdır. Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir.

    Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği
    Tam 47 senelik geçmişi var. Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması.

    Barba Yani'nin karidesli böreği
    Burgazada'daki Yani Amcanın mezeleri ve mastika likörü meşhur, ama en iyisi karidesli böreği.

    Vefa'nın bozası

    Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda denemelisiniz.

    Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi
    Onca muhallebici var fakat Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi bir başkadır.

    Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası
    Spesiyal baklavaları "Hekimbaşı'dır. Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı, zencefil, çörekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş, safran, salep, tarçın ve portakal kabuğu bulunur.

    Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası

    Sarıyer Meydanı'ndan Rumeli Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer.

    Emek Mantı'nın mantısı
    Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelen Emek Mantı, çiğböreği ve yaprak sarma konusunda da çok başarılı.

    Şampiyon Kokoreç
    Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda "şampiyon" olan bu yerin özellikle Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini tavsiye ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar.

    Savoy'un milföy pastası
    Kat kat çıtır milföy pastayı, Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz.

    Kızılkayalar'ın hamburgeri

    Lezzeti özel salçalı sosundan kaynaklanıyor. Özellikle gece yarısı eğlenceden dönerken yenmeli.

    Barış Büfe'nin dilli kaşarlı tostu
    Bağdat Caddesi'nin klasiği olan bu yer dilli kaşarlı pide tostuyla tanınır.

    Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları.
    Kömür ızgarada pişen kanatlar müthiştir.

    The Marmara'nın salata ve kupları

    Çeşit de sunum da zengin. Fonda ise şehrin en güzel merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır.

    Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri
    Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır.

    Çengelköy İskele'nin deniz mahsulleri güveci
    Lezzeti ve bütün malzemelerin verdiği enerji nedeniyle bu yemeğe "atom" denir.

    Ağa Lokantası'nın şekerparesi
    Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında.

    Bebek Abbas'ın waffle'ı
    Tüm waffle'cılara taş çıkartır. Bir de ekstra böğürtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır.

    Loft'un incir ezmeli profiterolü
    Loft'un başarısı, bildik tatlara değişik yorumlar getiren, aşçılık eğitimi almış sahibinden geliyor.

    Kaşıbeyaz'ın lahmacunu
    Özelliği soğansız olması. Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.

    Beyti'nin beyti kebabı
    İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran. Anlayacağınız gibi, beyti kebabında o kadar iddialılar.

    Dopa Balık'ın salatası
    Hem balıkları hem manzarasıyla özel bu yerdeki salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor.

    Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri

    Kıyı'nın balıklarının yanı sıra mezeleri de çok iyidir. Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp kızgın yağda pişiriliyor ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis ediliyor.

    Marmaris Büfe'nin Leyla'sı

    Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı muzlu tostuna verilen ad. Müdavimleri bu tosta dünyanın sekizinci harikası diyor.

    Ayder'in kurufasülyesi
    Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkanda, şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor. Fasülyeler bir gün öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılıyor.

    Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi

    Konak Pastanesi'nin her şeyi ayrı bir efsane. Ama ay çöreği, ekleri ve mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yok.

    Apik'in işkembe çorbası
    Geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adettendir. Apik Dolapdere'de, yılların emektarıdır.

    Lokanta'nın kırmızı biber çorbası

    Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle mest ediyor. Közlenmiş kırmızı biber çorbası özellikle önerilir.

    Hacı Abdullah'ın kompostoları

    Türk Osmanlı mutfağının en ünlüleri arasında bulunan bu mekanda frambuazlı ya da narlı kompostoların tadına doyum olmaz.

    Develi'nin çiğköftesi

    Samatya'daki şube esastır. Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor.

    Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi
    Türk mutfağını en iyi yapan yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler; şık sunulur. Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez.

    Feriye'nin pilavı

    Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleştiriyor Feriye. Pilavının nefaseti, içinin sakızlı olmasından kaynaklanıyor.

    Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı
    Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir. Hep tazedir. Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı mest eder.

    Balıkçı Hasan'ın lakerdası ve çoban salatası

    Balıkların tazeliğinin sebebi, haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya satış yapmasındandır.

    Asitane'nin sebzeli sarması
    İstanbul'da Osmanlı mutfağını en iyi sunan yerlerdendir. Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir.

    Darüzziyafe'nin köftesi

    Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali olan bu yemek, biraz baharatlıysa da inanılmaz lezzetlidir. İçinde üç farklı et bulunuyor. Köfteye fıstık ve baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişirilir.

    Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı

    Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın. Kapanışı mutlaka dışı çıtır, içi yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın.

    Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası
    Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında.

    Kanlıca'nın yoğurdu
    O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra şekeri dökünce ummadık bir tat oluşur. İstanbul'un kendine has bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir.

    Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu külbastısı
    20 yıldır İstanbul'da hizmet veren bu yerin yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır.

    Sultanahmet köftesi
    Orjinali Sultanahamet'teki Selim Usta'nın dükkanıdır. Köfte bir gün dinlendirildikten sonra sunulur.

    Markiz Pastanesi'nin makaronu
    Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını bulursunuz.

    Hamdi'nin kebapları
    Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem, Haliç manzarası da...

    Yakup'un çiroz salatası
    Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır.

    Beyoğlu Lades'in menemeni

    Kendilerine özgü bu menemenin en önemli malzemesi, olmazsa olamazı salça. 30 senedir tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça kullanılıyor.

    Han'ın inegöl köftesi
    Bostancı ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi olan Han Restoran'ın yıllardır tercih edilen lezzeti İnegöl köfte.

    Hain Köfte'nin sucuk köftesi

    Levent "Sanayi" nin içindedir Hain Köfte. Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir.

    Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi
    Bu muhallebi bildiklerinizden farklı. Sakızlı, frambuaz soslu ve üstü dondurmalı.

    Günaydın'ın etli pidesi
    Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları için yıllardır lezzeti değişmiyor.

    Anadolu Kavağı'nda midye tava
    Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir.

    İmroz'un hamsisi
    Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri kekikli servis edilir.

    Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası
    Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle hazırlanıyor.

    Pandeli'nin böreği
    Mısır Çarşısı'nın girişindeki restoranda üstünde bir parça dönerle servis edilen böreği denemelisiniz.

    Padişah Sofrası'nın közde pilici
    Şişli'deki mekanın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi.

    Asri Turşucu'nun turşusu
    Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı. Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi çeşitler de var.

    Arnavutköy'ün çileği
    Artık çilek deyince kocaman, tuaf şekilli hormonlu bir meyve geliyor aklımıza. Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis kokan çilekleri nadir bulunuyor.

    Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği
    Kadıköy Çarşısı'ndaki eski dükkandan farklı olarak Çiftehavuzlar'da "modernize" çeşitler de var. Ama paskalya çöreği her zaman bir numara.

    Hacıbekir'in akide şekeri
    Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir.

    Giritli'nin ahtapotu

    Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki pamuk ahtapotu, rüyalara giren cinsten.

    Mavi'nin patlıcanlı börekitası
    Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır değişmeyen buluşma noktalarından. Krepleri, salataları, çeşidi az olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur özelliktedir.

    Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı

    Caddebostan'daki Todori, İstanbul'un en iyilerinden. Başlangıçlardan marine çiğ balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiştir.

    Çeşni'nin işkembe sotesi
    Çiftehavuzlar'daki mütevazı et lokantası işkembe soteyi güveçte yapıyor.

    Set'in balık kokoreci
    Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve leziz. Balık kokoreci ise sizi başka dünyalara götürmek için yeterlidir.

    Sabırtaşı'nın İçliköftesi
    İçliköfteseverlerin İstiklal Caddesi'ndeki Sabırtaşı'na uğramalarında yarar var. Gitmek isteyenlere küçük bir sır; Bu köfteler Ali Amca tarafından sunuluyor olsa da eşinin elleri tarafından yapılıyor.
     
  3. Misafir

    Misafir Ziyaretçi

    Cevap: istanbulun meşhur yemekleri

    istanbul'un en meşhur yemeği hangisidir?