İspanyanın Yemek Kültürü

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. İspanyol Yemekleri
    İspanya Mutfağı
    İspanyol Yemek Kültürü ve Mutfağı

    Dünyanın sayılı mutfaklarından olan İspanyol mutfağı güneyine özgü tatlarla karşımıza çıkıyor. İspanyanın Endülüs olarak da bildiğimiz Andalucia bölgesi kuzey Afrika ve Akdeniz mutfağının bir sentezini oluşturmuş. Deniz ürünleri "gaspacho"su ve bir kültür klasiği olan "tapas"larıyla farklı lezzet arayanlar için.

    Gazpacho nedir?

    İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho özellikle Andaluciada yaygındır.
    "Islatılmış ekmek" anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.

    En sık yapılan gazpacho yemeği domates sirke sarmısak zeytinyağı ekmek içi soğan salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir.

    Andalucia'daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir ayrıca içine üzüm de konur.

    Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri

    İspanya'nın en kalabalık yöresi olan Andalucia'nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır. Örneğin kıyılar boyunca deniz ürünleri çeşitleri Sevillada paella Cordobada nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir. Andalucianın hemen her bölgesinde ise klasik İspanyol içkisi sherrynin yanında öğlenleri sandöviç olarak akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu irili ufaklı "tapas"lar sunulur. Andalucia'nın güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherrynin anavatanıdır.Tüm dünyada severek tüketilen sherrynin dört çeşidi vardır. Açık renkli ve sek olanı Fino koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso koyu ve tatlı olanı ise Cream...

    Andalucia mutfağının özellikleri

    İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs) uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış