İşkembe Ve Bumbar Dolması Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZeuS tarafından 11 Kasım 2011 tarihinde açılan konu


  1. İşkembe Ve Bumbar Dolması nasıl yapılır,
    İşkembe Ve Bumbar Dolmasının Tarifi
    Resimli İşkembe Ve Bumbar Dolması yapılışı

    BUMBAR -İŞKEMBE- DOLMASI

    MALZEMELER

    • 1 bağ (takım) bumbar
    • 1 kilo pirinç
    • Yarım kilo yağsız kıyma veya satırla kıyılmış et
    • 2 adet soğan yemek kasığı katıyağ
    • 1 yemek kaşığı karabiber Pul biber, tuz
    [​IMG]

    İşkembe Dolması Tarifi

    1. Pirinç yıkanır. Kıyma, ince kıyılmış soğan, yağ, karabiber, pul biber ve tuz bir araya getirilip harç yapılır.
    2. Bumbar bol suda 5-6 sefer yıkanır. Sonra üzerine bol tuz dökülerek, 10 dakika civarında oğulur. Yine 5-6 sefer yıkanır. Bir kere de sabunlanarak yıkanır. Sabun kokusunun gitmesi için, 2-3 defa yine yıkanır. Sonra bumbarlar (her yörenin tarzına göre) ters çevrilir.
    3. Dışa dönen yüzeyindeki yağ temiz ise, çok iyi yıkanır. Kirli görünüyorsa, üzerindeki yağlar tamamen arındırılır. 5-6 sefer daha yine yıkanır. (Takım bumbar bir yemek için fazla gelirse, geri kalan kısmı buzlukta saklanabilir.)
    4. Hazırlanan iç, doldurulurken, bumbarlar tekrar içine doğru çevrilmiş olur.
    5. Bumbarlar tencereye dizilir. Üzerlerini dört parmak aşacak kadar su dökülür. Bir kaşık kadar tuz katılır. Pişinceye kadar kaynatılır.


    Not: Bumbarlar 20-25 santim uzunluğunda kesilir. İşkembe dolması, işkembe çorbasındaki gibi temizlenir. Temizlenip kullanılır hale geldikten sonra yirmi santim uzunluğunda sekiz santim eninde dikdörtgen parçalara kesilir. Uzunlamasına ikiye katlanır. Bir uzun bir kısa kenarı dikilir. Hazırlanan bumbar içi (bumbar dolmasında olduğu gibi) içine doldurulur. Açık kalan ağız da dikilir. Bumbar gibi pişirilir. Sıcak servis yapılır. Çiğ köfte ve ayran ile beraber servisi uygun olur.
    alın tı