Isırgan otunun faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda HazaN tarafından 4 Ocak 2009 tarihinde açılan konu


  1. koyu yeşil ve dikenli yaprakları bulunan ısırgan otu, neredeyse tüm toprak türlerinde yetişiyor. Türkiye genelinde yol kenarlarında, tarlalarda ve bahçelerde kendiliğinden yetişen ısırgan otu, ekim ve mayıs ayları arasında toplanırken, soğuk iklimlerde yaz aylarında da toplanabiliyor.

    Son yıllarda, kansere iyi geldiği söylendiği için adından sıkça söz edilen ısırgan otu, A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin. Vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyen ısırgan otunun, kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diyabete karşı koruma ve kanı temizleme gibi pek çok özelliği bulunuyor. Bitkinin yaprak ve saplarından çorba, salata, yemek, börek ve köfte yapılabiliyor. Genellikle yemeklerde bitkinin genç dalları ile
    üst kısımları kullanılırken, yemeklerin yanı sıra kavurmalara da eklenebiliyor.

    Isırgan otlu bulgur pilavı veya pirinç pilavı değişik yörelerde sevilerek yenen yemekler arasında yer alıyor. Isırgan otu, Karadeniz Bölgesi'nde en çok mısır unuyla yapılan lapası tüketilirken, Ege'de böreklerin baş kahramanlarından birisi konumunda. Ayrıca, bazı bölgelerde ısırgan otunun taze ve kuru yapraklarından çay da yapılıyor.