İranın Ünlü Yemekleri

'Ülkeler' forumunda ZORBEY tarafından 21 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. İranın meşhur yemekleri
    İran yemek kültürü
    iran yemekleri isimleri
    İran mutfağı
    İran Yemek Tarifleri

    İran, Orta Asya ve Ortadoğu arasında kalan o geniş ve ayrıcalıklı coğrafyasının getirdiği konumuyla oldukça zengin kültüre sahip bir ülke Bu kültür zenginliği mutfağına da yansımakta

    Yaşadığımız coğrafya ve komşu uluslarla sürdürdüğümüz yüzyıllara dayalı siyasi ve kültürel ilişkiler dolayısıyla Osmanlı ve takipçisi Türk mutfağı bir çok komşu ulus ile benzer yemekleri bünyesinde bulundurmaktadır Lakin hemen yan komşumuz olan İran ve İran mutfağı için bunu söylemek pek de doğru olmaz Bu mutfak ve kültür ile temas fırsatınız olmadı ise, yemeklerin bol baharatlı ve acılı olabileceğini; kebab, tandır ekmeği ve şerbetli tatlıların fazlaca bu mutfakta yer bulduğunu kolaylıkla düşünebilirsiniz Kısa süreli bir ziyaret için İran’a giderseniz de, evlerde pişirilen yemekler genellikle restoranlarda servis edilmediği için bu görüşünüz hala devam edebilir

    İran coğrafi olarak güneyde Basra ve Umman Körfezi (Fars Körfezi), kuzeyde ise Hazar denizi ile çevrili, tarihi MÖ 4000’lere dayanan 17 milyon km2 büyüklüğünde ve yaklaşık 75 milyon insanın yaşadığı bize aslında hem çok yakın, hem de bir o kadar uzak bir ülke

    Yemeklerine gelecek olursak, İran mutfağında ülkenin coğrafi çeşitliliğinden kaynaklanan farklı pişirme biçimleri ve yemekleri mevcut İran mutfağının temelini ana yemek olarak da kullanılan pilav ve pilav ile birlikte servis edilen khorest adlı sulu yemekler oluşturmaktadır Yemeklerde acılı ve ağır baharatlar yerine erik, nar, ayva ve ceviz gibi meyveler ve ıspanak, dereotu, kişniş, taze soğan, sarımsak ve çemen gibi sebzeler sıklıkla kullanılmaktadır

    İran’da pilav ana yemeğin eşlikçisi olmanın yanında et, sebze ve meyve ile pişirilen çeşitleri ile ana yemek olarak da kabul edilir Yemeklere tat vermek amacıyla ise, safran, zerdeçal, kuru limon, tarçın ve maydanoz tercih edilir

    İran mutfağından özgün yemekler


    Ash-e Doogh (Ayran Aşı Çorbası)
    Ayranın pirinç ile devamlı karıştırılarak kaynar hale getirilmesi ve sonrasında içine pişirilmiş nohut, beyaz fasulye, yeşil sarımsaı, ıspanak, maydanoz, pazı, kişniş ve nanenin ilave edilmesi ile hazırlanır
    Bu yemek İran Azerilerine aittir ve Gilan bölgesinden (Astara) Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti olan Erdebil’e giderken bulunan lokantalarının baş yemeğidir

    Abgusht
    Kemikli kuzu etiyle rendelenmiş domates, soğan, nohut, patates ve zerdeçal karışımının saatlerce pişmesi sonucunda ortaya çıkan çok lezettli bir yemek Suyunun içine lavaş doğranıp yenmekte ve esas malzemlerinin üzerine kara biber serpilerek yenilmektedir İran da esas malzemeler ezilerek de yenilir Diğer adı “dizi”dir

    Ghormeh Sabzi
    Ispanak, maydonoz, kişniş, dereotu, shenbelileh ve tere (Deli pırasa) sebzelerinin yıkandıktan sonra kıyılarak kavrulup börülce veya kırmızı fasulye, kuru limon (Limoo Emani) ve tavuk eti ile birlikte pişirilir Bu yemek Tahran’ın en sevilen ve en beğenilen yemeğidir Kuru limon ve shenbelileh yemeğe çok farklı bir karakteristik katmaktadır

    Fesenjan
    Nam-ı diğer Fesenjoon, incecik dövülmüş ceviz ve nar salçası karışımına soğan ve su ilave edilerek 5 saat pişirilir Cevizin pişmesine yakın içine tavuk eti ilave edilir Tavuk etinin de pişmesiyle yemek servise hazır hale gelir Bu yemekte herhangi başka bir ilave yoktur En önemli karakteristiklerinden biri cevizin kendi yağını yemeğe bırakması ve çok sağlıklı ve lezzetli bir tadın oluşmasıdır Bu yemek Gilan bölgesinde ördek etiyle de yapılır

    Khoresht Gheymeh
    Kavrulmuş soğan, Kıyılmış et veya kıyma ile birlikte pişirilir İçine lepe (Sarı kırık bezelye), kuru limon ve erik ilave edilir Kızartılmış patates ile servis edilir

    Mirza Ghassemi
    Közlenmiş patlıcan, taze bahçe domatesi, sarımsak ile hazırlanan bu lezzetli yemeğin sırrı tüm malzemenin çok kısık ateş üzerinde devamlı karıştırılarak özleştirilmesidir Arzuya göre içine yumurta kırılarak da servis edilebilir

    İran Yemek Tarifleri için -->http://www.forumdas.net/damak-keyfi/iranin-en-unlu-yemekleri-127202/ başlığımızı ziyaret edebilirsiniz.