İranın En Ünlü Yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda Elfida tarafından 20 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. İranın en meşhur yemekleri
    İran yemekleri
    İran kültürel yemekleri
    İran yemek kültürü

    PATLICANLI OMLET (İRAN)

    4 yumurta
    3 çorba kaşığı rafine yağ
    1 orta boy soğan (ince doğranmış)
    1 orta boy patlıcan (2 cm'lik küp biçiminde doğranmış ve tuzlu suda bekletilip kurulanmış)
    1 kahve kaşığı kimyon
    3/4 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1+1/2 çorba kaşığı soğuk su
    15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağ

    Rafine yağı orta boy bir tavada, orta ateşte kızdırınız. Soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 8-10 dakika, renkleri pembeleşene kadar pişiriniz.
    Patlıcanları katıp, sürekli karıştırarak 3 dakika pişiriniz. 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber ve kimyonu ekleyip, ateşi kısarak 10 dakika, patlıcanlara çatal kolayca batana kadar pişiriniz. Tavayı ateşten indirip bir kenara bırakınız.
    Orta boy bir kasede yumurta, kalan tuz, kalan biber ve suyu çatalla iyice çırpınız. Tavadaki patlıcanlı karışımı katıp, hepsini iyice karıştırarak bir kenara bırakınız.
    Tereyağı orta boy bir omlet tavasında, orta ateşte kızdırıp, yumurta-patlıcan karışımını tavaya akıtınız. Karıştırıp, dibinin biraz tutması için bekledikten sonra ateşi kısınız. Spatula ya da düz kenarlı bir bıçakla omletin kenarlarını kaldırıp, tavayı öne doğru eğerek, üstteki kısmı tavaya akıtınız. Tavayı düz olarak yeniden ateşe oturtup, omletin altının biraz tutmasını bekleyiniz.
    Tavayı ateşten alıp, üstüne orta boy bir tabak kapatınız. Alt-üst ederek, omleti tabağa çıkarınız. Omleti kızarmış dibi üste gelecek biçimde yeniden tavaya kaydırıp, 1 dakika daha pişiriniz.
    Tavayı ateşten alıp, omleti, ısıtılmış servis tabağına kaydırınız. Omleti dilim dilim keserek servis ediniz.


    ISPANAK BORANİ (İRAN)

    1 kg ıspanak (kökleri kesilip temizlenmiş, en az 5 kez yıkanmış)
    250 gr (1+1/4 su bardağı) soğuk su
    1 tatlı kaşığı limon suyu
    1 arpacık soğanı (ince doğranmış)
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    250 gr (1 1/4 su bardağı) yoğurt
    1 diş sarmısak (dövülmüş)
    1 çorba kaşığı taze nane (ince kıyılmış)

    Ispanakların suyunu iyice süzdürünüz.
    Orta boy bir tencerede suyu kaynatıp, ıspanakları içine atarak 10 dakika haşlayınız.
    Ispanakları tencereden süzgece çıkarıp, madeni kaşıkla bastırarak suyunu süzünüz. Soğuyunca kesme tahtasında ince ince kıyınız.
    Ispanak, limon suyu, soğan, tuz ve biberi büyük bir salata tabağına koyup, kaşıkla karıştırınız. Yoğurt ve sarmısağı ekleyip yeniden iyice karıştırınız.
    Salata kasesinin üstüne bir tabak kapayıp boraniyi buzdolabında 1-2 saat soğutunuz. Soğutulmuş bir servis tabağına aktarıp, üstünü kıyılmış nane ile süsleyerek servis ediniz.


    LİMONLU PİLAV (İRAN)

    2 su bardağı pirinç
    1 adet limon kabuğu rendesi
    1 çorba kaşığı limon suyu
    1 adet sarı biber
    1 adet kırmızı biber
    1 çay kaşığı haspir
    3 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 çorba kaşığı tereyağı

    Tencereye yağ konur, eriyince kare kare doğranmış biberler atılır ve kısa süre kavrulur. Sonra limon kabuğu rendesi, limon suyu, hasbir, tuz ve su eklenir. Su kaynama noktasına gelince yıkanmış ve süzülmüş pirinç eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir.