İncir Nedir ? - İncir Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. İncir nasıl yetiştirilir
    İncir bitkisi hakkında bilgi

    Geniş yaprakları, tropikal ağaç görünüşü ile incir(ficus), türünde 600 den fazla ağaç izlenmektedir Bunların bir kısmının sevilen yemişleri vardır ve en güzelleri yurdumuzda yetişirken bir kısmı süs bitkisidir Aydın yöresinde kültür bitkisi olarak geniş çapta yetiştirilen incir Fcaria L Dir Ayrıca tropikal bölgelerin kauçuk ağaçları da bu sınıftandır
    İncir ağacını serbest büyümeye bırakırsanız 30 m kadar boy verebilir Ağacı genellikle normal boyda budamak, ürününü devşirebilecek boya getirmek gerekir 1,5-2 metreye budanan ağacın o yıl ürünü alınmaz

    İncir soğuğu sevmez Isının –10 dereceden aşağı düşmemesi gerekir
    İncirin çeşitleri oldukça fazladır Beyaz incirler, genellikle kurutulmak içindir Sofralık incirler esmer veya patlıcan rengindedir Yöresel olarak ta incirlere çeşitli adlar verilmiştir Daha çok sahillerimizde görülen sofralık incirler, patlıcan inciri, torasan inciri gibi adlarla anılırken, kurutulan incirlerimiz nispeten standart sayılabilir Batı Anadolumuzun, Aydın başta olmak üzere pek çok bölgesinde geniş alanlarda yetiştirilen incir türleri üzerinde geniş araştırmalar yapılmalıdır
    Akdenize kıyısı olan bazı ülkelerde (Yunanistan gibi) incir yetiştirilir Amerika’da da oldukça önemli ürünler arasında yer alır

    Çiçek ve tozlaşma:
    Bazı türlerde erkek ve dişi çiçek ayrı ağaçlardadır Bu yüzden aşılamak yada aralara tozlayıcı ağaç dikmek gerekir
    Hasat zamanında taneler saplarından sarkar ve kendi dallarına dayanırlar Olgunlaşan meyve sapından artık süt çıkmaz Bu durumda ballanan inciri toplamak lazımdır Sofralık incir hasat zamanını belirlemek mümkündür Tadında toplamak, ürünü ekşitmeden sevk etmek için tam kıvamında, kabukları çatlamadan, tane kendini bırakmadan devşirmek gerekir Kurutulacak incirleri dalında bırakmalı, kısmen kuruyup yere inmelerini beklemelidir Bu incirler en nefis kuru incir olurlar Yere düşen kurutulacak incirleri bir iki gün içinde toplamazsanız bozulurlar ve zararlıların tahribatına uğrarlar İncirler tablalarda kurutulur
    Hastalık ve zararlılara karşı ağaç bakımını ihmal etmemek gerekir Kökler bir iki tür nematoddan etkilenir Kök mantarları ağacı etkilemez Bir takım böcekler bıraktıkları yumurtalarla köklerde hastalık meydana getirirler Önerilen önlemleri ihmal etmeden almak lazımdır

    Kurutmalık türler:
    Gök lop incir; meyvesi iri, basıkca, yeşil, kaba damarlıdırAz tatlıdır Ufak çekirdekli olup, Eylülde erişir Kurutmaya iyi gelir Sarı lop incir; en iyi incirdir Meyvesi orta irilikte, parlak, açık sarıdır Eti tatlı ve lezzetlidir, ağacı verimlidir Her yıl ürün verir

    Sofralık türler:
    Sultanselim; meyvesi iri, tatlı, yuvarlak, Ağustosta olgunlaşır Kavak; orta irilikte mor ve tatlı olan incir Ağustosta derlenir
    Kaynak: Meyvecilik, Ziya Kütevin, shar Kütevin

    İKLİM İSTEKLERİ
    İncir her ne kadar subtropik bir bitki ise de dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerlerinde yetişmektedir Kışları ılık, yazları sıcak ve kuru yerler ister Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olduğu yerlerde yetişir Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan mayıs-ekim aylarında daha yüksek ortalama sıcaklıklar ve özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde (ağustos-eylül)ayları 30 dereceye kadar çıkan ortalama sıcaklıklar istenirİncir,Ficus carıca L,kışın yaprağını döken bir bitkidirAz miktarda kış soğuklamasına ihtiyaç duyar veya duymaz Çok kısa devam eden -9 derecenin üstündeki sıcaklıklar zararlı olabilirEkim-kasım aylarında -3,-4 dereceye kadar düşen erken donlardan genç ağaçlar zarar görebilirVe kışın -6,-8 derecede ölebilirMart sonu ve nisanda -1 derece ve daha düşük ilk bahar donları yeni sürgün büyümesini zarara uğratır ve ürün azalmasına sebep olurKış sonlarında meydana gelen -4,-7 dereceye düşmeler erkek incirlerde boğa ürünü,dolayısıyla ilek arısının zarar görmesine neden olur
    Optima yıllık yağış isteği 625 mm dirYağış miktarının 550 mm nin altına düşmesi durumunda sulanması gerekirHava bağıl neminin kurutma mevsiminde %40-45 arasında olması %50'yi geçmemesi gerekir

    TOPRAK İSTEKLERİ
    Çok fazla nemli topraklar hariç hemen her toprakta,kayalıklar üzerinde,taşların yarıklarında,hatta epifit olarak başka bitkiler üzerinde yetişirKuru incir kalitesi söz konusu olduğunda iklim istekleri gibi toprak istekleri açısından da seçici olurDerin,kumlu-killi,yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar ister En iyi gelişmeyi 120 cmve daha derin topraklarda gösterirİncir ağacı kireçce zengin topraklarda iyi gelişir Toprak reaksiyonu yönünden PH 6-78 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundurToprak tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir

    DİKİM
    İncir bahçeleri dogrudan fidan dikerek kurulabileceği gibi çelik dikerekte kurulabilirFidan üreten resmi ve özel kuruluşlar genelde talebi karşılamakla birlikte,üreticilerin bir kısmı direkt bahçeye çelik dikerek bahçe tesisi yoluna gitmektedirDikimler,köklü incir fidanları ile yapıldığında birinci boy"1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 18 mm'den fazla ve boyları en az 100 cm olanlar"ve ikinci boy "1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 12-18 mm ve boyları en az 75 cm olanlar kullanıl- maktadır" Bu fidanların bir örnek ve bol saçak köklü düzgün,yarasız beresiz gövdeli,hastalık ve zararlılardan arınmış ve adına dogru fidanlar olmasına özen gösterilmelidir
    İncir fidanları,en uygun olarak kış uykusu devresinde,yani yaprak dökümü ile ilkbaharda yeniden su yürümesi arasında kalan devrede dikilebilir

    SULAMA
    İncir ağaçlarının en uygun yağış isteği 625 mm'dirYağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekirYağışların çok yetersiz olmaları durumunda Haziran sonu ve Temmuz başlarında ikinci bir sulama yapma gereği ortaya çıkar

    GÜBRELEME
    İncir yetiştiriciliği için 6-78 arasında değişen bir toprak pH'si uygundurİncir ağacı kireci seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilirToprak pH'sinin düşük olduğu yerlerde kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur