ilk mayayı arayan araştırmacılar neyi süte karıştırarak yoğurt elde etmişlerdir

'Sorun Cevaplayalım' forumunda Nalan tarafından 30 Mart 2015 tarihinde açılan konu


  1. Yoğurt yaparken maya olarak yine yoğurda ihtiyaç duyulması nedeniyle ilk mayayı arayan araştırmacılar neyi süte karıştırarak yoğurt elde etmişlerdir

    Maya, insanlık tarihi boyunca kuşkusuz en önemli mikroorganizmalardan biridir: Eski Mısırlıların ekmek yapmak için maya kullanmaları MÖ 4.000 yıllarına kadar uzanır.
    Birçok maya türü vardır. ”Saccharomyces cerevisiae” adı verilen mikroorganizma ise eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılan en önemli maya türüdür.
    Mason adındaki bir İngiliz’in 1792 yılında ilk yaş mayayı hazırladığı ifade edilir. Bunun yanı sıra, ilk yaş mayanın 1781 yılında Hollanda’da üretildiğine ilişkin bazı kanıtlar da vardır. Fakat bilinen gerçek, sürecin esasta Louis Pasteur’ün “fermentasyona yaşayan bir mikro-organizmanın neden olduğunu keşfetmesiyle” başladığıdır (1859).

    Bu soruların yanıtlan araştmldığmda, "göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtası ndan yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi. Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.