Iftarlik tarifler

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 2 Eylül 2008 tarihinde açılan konu


  1. Bugün iftar soframızda Akdeniz yöremizden tariflere yer verdik ..Afiyet olsun arkadaşlar

    Kulaklı Çorba (Antalya)
    [​IMG]

    1 su bardağı nohut
    6 su bardağı su
    250 gr. kuşbaşı et
    2 yemek kaşığı margarin
    tuz, karabiber

    Terbiyesi için:

    2 adet yumurta
    2 diş sarımsak
    2 yemek kaşığı un
    1 adet limonun suyu
    2 yemek kaşığı yoğurt
    Hamuru için:
    1 adet yumurta
    2 su bardağı un
    1 çay bardağı su
    tuz

    Hamur malzemesi kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yarım saat dinlendirdikten sonra erişteden biraz büyük boyutta şeritler kesilir ve bir tepsiye konup nemini atması sağlanır. Geceden ıslatılan nohut ile kuşbaşı et birlikte haşlanır. Yeterince piştikten sonra kestiğiniz hamurlar, tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer tarafta un kavrulur. Sarımsak eklenir. Ayrı bir kapta yumurta, limon suyu, yoğurt çırpılır. Bu karışıma unlu karışım da ilave edilir ve haşladığınız etli nohutların üzerine yavaş yavaş dökülür, iyice karıştırılır. Tavada çok az bir yağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.

    ----------------------------------------------------------

    Gazel Böreği (Burdur)

    4 su bardağı un
    1 su bardağı nişasta
    1.5 su bardağı sıvıyağ veya eritilmiş margarin
    1.5 su bardağı su
    1 yumurta sarısı, tuz

    İç malzemesi:

    250 gram kıyma
    2 patates
    1 soğan
    2 çorba kaşığı margarin
    Yarım demet maydanoz
    Tuz, karabiber

    1. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için; soğan ve patatesleri soyup ayrı ayrı rendeleyin. Margarini bir tavada kızdırıp rendelenmiş soğanı pembeleştirin. Patates ve kıymayı ekleyip biraz kavurun. Ateşten alıp ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Soğumaya bırakın.
    2. Hamur yoğurma kabına unu eleyin. Su ve tuz ilave ederek kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğurun. Hamuru cevizden büyük parçalara ayırıp bezelerin üzerini nemli bezle örtün. 15 dakika dinlendirin.
    3. Hamur bezelerinin üzerine nişasta serperek oklava ile tepsi büyüklüğünde, ince yufkalar halinde açın. Fırın tepsisisini yağlayıp bir yufkayı yayın. Açtığınız yufkalar büyükse tepsiye kırıştırarak yerleştirin. Yufkanın üzerine eritilmiş margarin gezdirin. Yufkaların yarısını bu şekilde döşeyin. Hazırladığınız iç malzemeyi yayıp kalan yufkaları da aralarına margarin gezdirerek kat kat yayın.
    4. 1 çorba kaşığı eritilmiş margarinle yumurta sarısını çırpıp böreğin üzerine sürün. 15-20 dakika bekletip böreği kareler hahinde kesin. Karelerin iki ucundan tekrar keserek üçgen şekli verin.
    5. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    ------------------------------------------------------------
    Künefe (Hatay)
    [​IMG]

    MALZEMELER
    200 gr Tel Kadayif
    50 gr Tuzsuz Dil Peyniri
    4 Çorba Kasigi Tereyagi

    YAPILIŞ TARİFİ
    Tereyagindan 1,5 çorba kasigi alip, ince ince ufalanmis kadayifleri ateste tereyagiyla yedirerek bir süre karistirin Künefeyi pisireceginiz tepsinin dibini yaglayarak kadayiflarin yarisini yerlestirin. Uzerine dilimlenmis dil peynirini koyun. En üst kisma yeniden kadayif döseyerek ilik firinda üzeri hafif kizarincaya kadar pisirin. Bir yüzü kizaran kadayifi tekrar yaglanmis tepsiye ters yerlestirerek bu yüzünü de kizartin. İki yüzü kizaran kadayifi firindan alarak fazla agdalanmamis soguk surubu sicak künefenin üzerine dökün. Servis yapin.
     



  2. künefe harika görünüyordu, emeğine sağlık EZLEM:f40: