İftarda Tatlı Çeşitleri

'Damak Keyfi' forumunda Merve tarafından 23 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. İftarda Tatlı Tarifleri

    İftarda Tatlılar

    Güllaç

    Tatlının Malzemeleri:
    12 adet güllaç yufkası
    2,5 litre süt
    750 gram kadar toz şeker
    1 paket vanilya
    Süs için nar taneleri, ceviz içi veya fıstık içi (dövülmüş)

    Tatlının Yapılışı: İlk önce süt ve şekeri birlikte kaynatarak işlemlere başlayalım. Kaynadıktan sonra 1 paket vanilini ekleyerek ılımaya bırakıyoruz. Sırası ile bir güllaç yaprağının parlak kısmı yukarda olacak şekilde tepsiye seriyoruz. Üzerine kepçe ile ılık sütten gezdiriyoruz. Diğer güllaç yaprağını da üzerine koyarak tekrardan kepçe ile ılık süt gezdirin. Bu şekilde tüm güllaç yapraklarını bu işlemi tekrarlayın. Daha sonra ise kalan sütü en üst yaprağın üzerine hepsini dökün. Tepsiyi buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Ve servisten önce üzerine nar taneleri ile birlikte isteğe göre ceviz, isteğe göre fıstık içini dökün. Afiyet olsun. Güllaçın ince olmasını istiyorsanız tepsinizi daha geniş tutabilirsiniz. İsteğe göre yaprakların arasına ceviz veya fıstıkta koyulabilir.


    Limon Tatlısı

    Tatlının Malzemeleri:
    2 yumurta,
    1 su bardağı şeker,
    2 yemek kaşığı tepeleme nişasta,
    1 limonun suyu,
    1 limonun rendesi,
    2 su bardağı su,
    1 paket kakaolu bisküvi.

    Tatlının Yapılışı: Muhallebi yapabileceğiniz bir tencerede yumurta ile şekeri iyice çırpın. Üzerine nişasta, limon suyu, limon rendesini ve suyu koyup karıştırın. Orta harlı ateşte karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Küçük boy kare borcama bir kat bisküvi dizin. Üzerine ılıyan kremanın yarısını dökün. Kremanın üzerine tekrar bir kat daha bisküvi dizin. Kalan kremayı da üzerine dökerek, soğuması için tatlıyı buzdolabına koyun. Soğuyunca dilimleyerek servis yapabilirsiniz.


    Revani

    Tatlının Malzemeleri:
    6 yumurta
    1 su bardağı un
    1 su bardağı ve + 2 çorba kaşığı irmik
    4,5 su bardağı şeker
    Limon kabuğu rendesi
    2 çorba kaşığı limon suyu
    1 çay kaşığı kabartma tozu

    Tatlının Yapılışı: 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ile kaynatılıp sulu bir şurup yapılır. 1 kaşık limon suyu katılır.Yumurtalar ile yarım bardak şeker, limon kabuğu rendesi çarpılıp koyu yoğurt kıvamına getirilir. Limon suyu konup bir-iki kere daha çarpılır.Kabartma tozu katılmış, elenmiş un ve irmik karışımı ilave edilip karıştırılır.Yağlanmış kalıba veya tepsiye boşaltılıp orta hararetli fırında pişirilir (25- 35 dakika).Daha büyük bir tepsiye alınıp üzerine sıcak şurup dökülür. Kapak kapatılıp hafif ateşte veya fırında çevirerek şurubu çektirilir. Böylece revani, 1,5 misli büyümüş olur.


    Tel Kadayıf

    Tatlının Malzemeleri :
    750 gr. tel kadayıf
    4- 5 su bardağı şeker
    2 su bardağı süt
    1,5- 2 su bardağı ceviz veya fındık içi
    1 büyük paket margarin (250 gr.)

    Tatlının Yapılışı: Şeker iki bardak su ile kaynatılır. Köpükleri alınır.Koyulaşınca süt konur. Çok sulu olmamak üzere ateşten alınır. (limon sıkılmaz.)35- 40 cm. Çapında tepsi yağlanır. Biraz erimiş yağ ile ovulmuş kadayıfın yarısı tepsiye yerleştirilir. Dövülmüş fındık veya ceviz içi serpilir.Geri kalan kadayıf cevizin üzerine yayılır. Biraz bastırarak sıkıştırılır. Kalan yağ gezdirilir. Fırında pembe olarak kızartılır.Fırından çıkar çıkmaz, üzerine daha önce hazırlanan soğuk sütlü şurubu dökülür. Kapak kapatılır. Ilınınca dilimlenir.


    alıntı