İftarda Hafif Yemek

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Merve tarafından 19 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. İftarda Hafif Yemekler

    Hafif Yemek İftarda

    Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Mustafa Aydın, oruç tutmanın, iftarda yağlı ve aşırı yemekten kaçınılması halinde, sağlık açısından bir çok kazanım sağladığını söyledi.

    İftarda hafif yemekler, daha çok çorba ve beraberinde sulu gıdaların alınması faydalı olacaktır. Kısa sürede aşırı ve ağır yemekler sağlığımızı tehdit etmekten uzak değildir. İftarda kesinlikle hızlı yemek yenmemelidir. Bunun yanında özellikle yağlı hayvansal gıdalardan ve aşırı margarin ile yapılan yemeklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı kalori içeren hamur işlerinde de ölçülü olmak gerekir. İşin doğrusu iftarda başlangıçta alınan bir çorba ve daha sonra hafif bir sebze yemeği isabetli olacaktır. Tereyağlı, sakatat içeren, yağlı koyun ve sığır eti ile yapılan yemeklerden uzak durmak çok önemlidir. Mide salgısını artıran aşırı baharatlı yemeklerden de uzak durmak gerekir. Yemek sonrası hamur işi tatlılar yerine süt ile yapılan hafif tatlılar tercih edilmelidir.”

    İftardan sonra sahura kadar 2-3 litre su veya içecek tüketilmesinde yarar olduğunu belirten Doç.Dr. Aydın, şöyle devam etti:

    “Sofrada yiyeceklerden komposto ve yoğurt bulunması faydalı olacaktır. Sahurda tok kalmak için aşırı yemek yemenin yarardan çok zarar verdiği bilinmelidir. Koroner kalp hastalarından sadece sabah ve akşamları ilaç dozlarını alan hastalar iftar ve sahurda ilaçlarını alarak oruç tutabilirler. Gün içerisinde yüklü ilaç kullanması gereken hastaların ise oruç tutmadan önce kendilerini takip eden doktorları ile görüşmelerinde fayda vardır. Ayrıca kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı yanında diyabeti olan hastaların da oruç tutmadan önce doktorları ile görüşmelerinde yarar bulunmaktadır.”



    alıntı