İftarda Bugün Ne Yiyelim

'Damak Keyfi' forumunda Masal tarafından 14 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. İftarda Ne Yiyelim


    Bugün İftarda Ne Yiyelim


    Mercimek Çorbası


    Malzemeler:

    1 su bardağı kırmızı mercimek

    1 soğan

    2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı un

    yarım çay kaşığı karabiber ,Tuz

    Yapılışı: Mercimeği ayıklayın, yıkayıp süzün. Derin bir tencereye mercimeği, soğanı ve 6 su bardağı suyu koyun. Mercimek iyice eriyinceye kadar ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin. Haşlanmış mercimeği ince süzgeçten geçirerek veya blendırda çekerek püre haline getirin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, üzerine unu serpeleyin. Kısık ateşe koyun. Tahta kaşıkla karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Bir yandan karıştırmaya devam ederken diğer yandan haşlanmış mercimeği ilave edin. Tuzunu biberini serpin. Karıştırarak bir taşım kaynatın. Bayat ekmekleri küp küp doğrayın. Tereyağında kırmızıbiberle birlikte hafifçe kavurun. Çorbayı kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.

    [​IMG]


    Asma Yaprağında Köfte


    Malzemeler:

    500 gram köftelik kıyma

    200 gram salamura asma yaprağı

    1 adet rendelenmiş soğan

    1 diş dövülmüş sarmısak

    Tuz, kimyon, karabiber

    Sos için:
    3 adet domates

    1 çorba kaşığı domates salçası

    1 çay bardağı su

    Üzerine:
    1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri​

    Yapılışı:

    Salamura yaprakları birkaç kez suyunu değiştirip yıkayın ve yaprakları elinizle sıkın.

    Bir kasede kıyma, soğan, sarmısak, tuz, kimyon ve karabiberi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yuvarlayarak silindir köfteler hazırlayın. Köfteleri asma yaprağına sarın ve bir güveç kabına alın.

    Sos için rendelenmiş domates, salça ve suyu karıştırın. Asmalı köftelerin üzerine dökün.

    Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve sıcak fırında kaşar eriyene kadar tutun. Sıcak servis yapın.​

    [​IMG]


    Kalbura Bastı

    Malzemeler:

    1 çay bardağı erimiş margarin

    1 çay bardağı sıvı yağ

    1 çay bardağı maden suyu

    1 paket kabartma tozu

    3,5 su bardağı un

    100g. Ceviz içi

    Şerbeti:

    3 Su bardağı su

    2,5 Su bardağı şeker

    Yarım tatlı kaşığı limon suyu​

    [​IMG]


    Yapılışı: Hamuru yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak hale getirelim. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım. Orta kısımlarına iri dövülmüş cevizi koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti üzerine dökelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5dak. Kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.