İftarda Ana Yemekler

'Damak Keyfi' forumunda Aysell tarafından 23 Haziran 2012 tarihinde açılan konu


  1. İftar Yemekleri

    İftar için Ana Yemekler

    Ramazanda iftar yemeklerine dikkat etmelisiniz. Ayrıca iftarda yemeğinizi hızlı yemeyin. Yemek yemek için kendinize fazla zaman ayırın. İftarda kızartma yemekten kaçının. Etleri ızgara ya da fırında pişirmeyi tercih edin. Yağlı yiyecekler yerine yağsız sebzeli yiyecekler yiyin.
    Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlıları tercih edin. Ayrıca iftarda ve sahurda bol miktarda su tüketmelisiniz.

    İftarda hazırlayabileceğiniz ana yemekler; patates püresi-kuru köfte, patates musakka, fırında karnıbahar böreği, sarımsaklı yahni, hamsi buğulama, etli kurufasülye..

    Birkaçının tarifini verecek olursak;

    [​IMG]

    Patates Püresi

    malzemeler;

    6- 7 patates
    1 kaşık yağ
    1 bardak süt
    Tuz

    Yapılışı: Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.

    Kuru Köfte

    1 kg yağsız dana kıyma
    4 adet orta boy kuru soğan (çok ince rendelenmiş)
    1 adet yumurta
    7-8 dilim bayat ekmek (kabuklarını soymamıza gerek yok) veya tost ekmeği
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı kimyon

    Yapılışı:

    Önce bayat ekmekleri bol suda ıslanmaya bırakalım. Öte yandan derin bir yoğurma kabının içine kıymayı, rendelenmiş soğanı, yumurta, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyelim. Islanıp iyice yumuşayan ekmekleri elimizle sıkıp, köfte harcının içine karıştıralım. Şimdi de tüm malzemeleri iyice karıştırıp yoğurmaya başlayalım. Köfte harcı ne kadar uzun yoğrulursa, en az 8-10 dakika gibi o kadar iyi kızarır ve lezzetli olur. Hatta yoğrulan köfte harcını toparlayıp, 1-2 saat buzdolabında dinlendirmeniz de bu lezzete çok katkıda bulunacaktır. Sonra köfte harcından kabuklu ceviz kadar parçalar koparalım, iki elimizin arasında yuvarlayıp, 10 cm boyunda 1,5 cm. eninde uzun mekik, köfteler hazırlayalım. Bir tepsinin içine 1 yemek kaşığı unu serpiştirip, köfteleri yan yana dizelim. Bu arada geniş bir tavada yağı kızdırıp, köfteleri arkalı önlü kızartalım. Üzerine kağıt peçete serilmiş bir tabağa dizip, fazla yağı emdirelim. Sonra da ılık olarak servise sunalım.