Iftar yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 1 Eylül 2008 tarihinde açılan konu


  1. İftarlık Yemekler(yöresel yemekler İç anadolu)

    İftarda ne pişirsem diyenlere öneriler..:f40:

    EzoGelin Çorbası
    [​IMG]

    MALZEMELER

    2 çorba kasigi un

    2.5 çay kasigi nane

    2.5 su bardagi et suyu

    2 çorba kasigi margarin

    1/2 çay kasigi karabiber

    1/4 kg kirmizi mercimek

    1/2 çay kasigi kirmizibiber

    Tuz

    4 kisilik

    Hazırlanışı :

    Kirmizi mercimegi temizleyin ve bir tencerede kaynattiginiz et suyunun içine atin. Mercimek iyice yumusayip dagilincaya dek pisirin. Sonra sügeçten geçirin ve tekrardan tencereye koyup bir süre hafif ateste birakin. Bu sirada unu diger bir kapta hafif ateste tahta bir kasikla devamli karistirarak kavurun. Unun rengi degistiginde agir agir ilik su ilave ederek macun kivaina getirin ve et sulu mercimegi yavas yavas karistirarak ilave edin.Bunu bir tasim kaynatip atesten alin. Diger bir kapta yagi eritin, içine kirmizibiber, nane ve karabiber katin. Bu yagi çorbanin üstüne dökün ve bir iki karistirip, servis yapin.


    -------------------------------------------------------------

    Beypazarı sarması (Ankara)
    [​IMG]

    malzemeler:
    200 adet orta boy asma yaprağı
    2 su bardağı pirinç
    2 orta boy kuru soğan
    2 sap taze soğan
    150 gr. kıyma
    yarımşar demet taze nane, dereotu, maydanoz
    1 çorba kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1,5 tatlı kaşığı tuz
    1,5 su bardağı ayçiçek yağı

    Yapılışı:
    Taze yapraklar sertliğine göre haşlanır, süzgece çıkarışır (salamura yaprak da kullanılabilir) taze soğan, nane, maydanoz, dereotu, kuru soğan ince kıyılır, yıkanmış pirinç, kıyma, tuz karabiber, salçayla iyice karıştırılır. Harca bir su bardağı su katılır, yaprağın damarlı kısmı masaya gelecek şekilde serilir, enlemesine az miktarda iç konur, önce üstte, sonra sağdan soldan kapatılıp, rulo yapılarak sarılır. Sarmalar tencereye düzgünce dizilir. Üzerine ayçiçek yağı ve 1,5 su bardağı su gezdirilir, porselen bir tabak kapatıldıktan sonra, temcerenin kapağı kalapıtlır. Orta ateşte 10 dakika piştikten sonra, kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir, sıcak ya da ılık olarak servise sunulur.
    Not: Beypazarı sarmasında özellikle az miktarda kıyma kullanılır ve az miktarda içle sarılır.

    -----------------------------------

    Patlıcan orta (Konya)


    6 kişilik
    Gerekli malzeme:
    1 kg patlıcan
    1 kg kuzu kol kuşbaşı
    2 soğan
    250 gr sivribiber
    100 gr tereyağı
    250 gr domates
    Tuz, kırmızıbiber

    yapılışı:
    Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan ikiye kesip her bir parçayı üçe bölün. Tuzlu suda bekletin.
    Eti düdüklü tencerede 15 dakika pişirin.
    Soğan ve biberi küçük küçük doğrayıp tereyağında kavurun. Doğranmış domatesleri ilave edin.
    Hazırladığınız malzemeyi etle birlikte 5 dakika kaynatın. Tuz ve kırmızıbiber serpin.
    Patlıcanları sudan çıkarıp sıkın ve etin üzerine bastırıp pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

    -----------------------------------------------

    İrmik helvası


    6 kişilik
    Gerekli malzeme
    250 gr tereyağı
    2 su bardağı irmik
    2.5 su bardağı süt
    2 su bardağı tozşeker
    1 paket hindistancevizi
    1 paket dolmalık fıstık

    Yapılışı:
    Kızdırılmış tereyağında dolmalık fıstığı hafif pembeleşinceye kadar kavurun. İrmiği ilave edip kavurmaya devam edin.
    Ayrı bir kapta şeker ile sütü karıştırın. Kavrulmuş irmiğin üzerine soğuk şekerli sütü ekleyin. Topak olmaması için hızlı hızlı karıştırın. Karışım kaynayınca ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin.
    Üzerine hindistancevizi serpip servis yapın.

    Yarın akdeniz yöresi
    Afiyet olsun arkadaşlar..
     



  2. iftar menüsünü erken verdin.. :f63::f73::f118: yarım saat kala iyi olurdu..dolmalar filan.güzel . eline sağlık ezlem
     



  3. teşekkürler ezlem patlıcan orta mutlaka denerim zaten diğerlerini biliyorum(hiç mütevazi değilim ) :f106:
     



  4. ezlem ben yemeklere bakamadan cevap yazabilirmiyim :f73::f196:eline sağlık kesene bereket
     



  5. Blueciğim ben denedim patlıcanları hafifi kızartınca daha lezzetli oluyor. Aklında bulunsunn..:f63:
     



  6. ezlem bu listeyi hergün mü atsan aceba yemek derdinden kurtarırsın bizleri canım ama lütfen benim yiyeceğim yemekleride atmayı ihmal etme :( yazık bana dimi :f63:
     



  7. Hergün atmayı düşünüyorum canım..:f40:
     



  8. Ben çorbayı alıp kaçayım hemen. :f106: Dolmadan da vazgeçilmez ama ben herzaman yiyorum. Onun için dolmaları topicin kapısında bekleyen Tual'e bırakıyorum.
     




  9. Oktay Usta'nın İftar Çorbası [​IMG]


    MALZEMELER

    1 su b. mısır
    1 su b.aşurelik buğday
    tavuk suyu
    terbiyesi için:
    1 su b. yoğurt
    2 yumurta
    1 çorba k. un
    üzeri için:
    1 kase tavuk eti
    tuz,nane
    sıvıyağ,tereyağı

    HAZIRLANIŞI:
    Daha önceden hazırladığınız tavuk suyunun içine mısırları ilave edip
    pişmeye bırakın. Mısırlar pişince haşlanmış buğdayları ilave edin.
    Bu arada yoğurt,yumurta sarısı ve un ile terbiye hazırlayın. Soğuk su ilave
    ederek kıvamını ayarlayın. Kaynayan çorbaya ilave edin.Daha sonra didiklenmiş
    bir kase tavuk etini de çorbanıza ekleyin. Başka bir tavada
    tereyağında taze veya kuru naneyi soteleyerek sos hazırlayın. çorbanızın
    tuzunu ayarlayıp servis kasesine alın. En son sosu üzerine gezdirin.

    [​IMG]
    SEBZELİ PATATESLİ KAVURMA
    MALZEMELER:
    Yarım kg et
    1 soğan
    1 biber
    2 domates
    1 çorba k. salça
    1 tatlı k. un
    1 tatlı k. biber salçası
    1 kase sebze kurusu

    Üzeri için:
    5 patates
    1 çorba k. tereyağı
    tuz,kırmızı biber, kekik

    HAZIRLANIŞI:
    Kuru sebzeler sıcak suda 10 dk kadar
    bekletilir.Tencereye sıvı yağ alınır. Üzerine
    etler ilave edilerek kavrulmaya başlanır.
    soğanlar ve biberler doğranır.soğanlar ete
    ilave edilir. daha sonra biber ve domates
    salçası ilave edilir.doğranmış biber ve domatesler
    de ilave edilir.ve biraz pişirilr. daha sonra kuru
    sebzeler ilave edilir.un da eklenip karıştırılır.
    Su ilave edilerekpişmeye bırakılır. Sos koyulaşıp
    malzemeler pişince bir fırın kabına aktarılıp
    haşlanmış halka patatesler üzerine dizilir. tuz,toz
    kırmızı biber serpilip üzeri kızarana kadar fırında
    pişirilir.
    Milföy Baklavası [​IMG]
    Malzemeler :

    * 12 milföy hamuru
    * 2 su b. badem ve fındık tozu
    * 2 yumurta
    * Yarım limon
    * 3 çorba k. toz şeker

    Şerbeti için:
    * 3 su b. toz şeker
    * 3 su b. su

    Hazırlanışı :

    Fırın kabına 6 adet milföy hamurunu dizin. Karıştırma kabına 2 su bardağı badem ve fındık tozunu ilave edin.Üzerine 3 çorba kaşığı toz şeker ilave edin.Üzerine 2 adet yumurta akını kırın.Tüm malzemeyi karıştırın.Fırın kabındaki milföylerin
    Üzerine baklavanın iç harcını yayın. Diğer kalan 6 adet milföyü merdane ile açın ve fırın kabında baklavanın üzerini kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün.Daha sonra baklava şeklinde kesin.Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

    Şerbeti için ise tencereye 3 su bardağı toz şekeri alın.Üzerine 3 su bardağı su ilave edin şeker ile kaynatın.

    Bademli milföyü fırından çıkartın üzerine soğumuş olan şerbeti dökün.Şerbeti çektikten sonra servis edin.
     



  10. Cevap: iftar Yemekleri

    [​IMG]
    forumdaş ailesinin sofrası bu he buyrun herkes davetlidir.:):f196:

    [​IMG]

    [​IMG]esağtan yemeklere bakarak acığtım Blue :f196:
     



  11. Cevap: iftar Yemekleri

    Discover arkadaşım bu ne sofra böyle :( ne güzel görünüyor.Ben de acıktım sanki :)
     



  12. Cevap: iftar Yemekleri

    Orucu bozdurtacaksınız şimdi. Baktıkça bende açıktım :oops:Anneme şu çorbadan yaptırtacam akşama
     



  13. Cevap: iftar Yemekleri

    Ezan okusada yisek hepsini bitirsek Hazana bişi bırakmayalım:f196:Ezlem alsın günahdır dimi Blue:f20::f196:
     



  14. Cevap: iftar Yemekleri

    Burdan bi tas çorba verebilirim karizma ne dersin :f40: Hazan Teyzesi görmesin bizi yağar falla he:f196:
    [​IMG]şifa olsun Qarizma:)