iftar menüsü tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 15 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. İftar yemekleri tarifi
    resimli iftar yemekleri
    iftar yemekleri yemek tarifleri
    iftar menüleri

    [​IMG]


    Ezogelin Çorbası

    Malzemeler:
    2 çorba kaşiğı un
    2.5 çay kaşığı nane
    2.5 su bardağı et suyu
    2 çorba kaşığı margarin
    1/2 çay kaşığı karabiber
    1/4 kg kırmızı mercimek
    1/2 çay kaşığı kırmızıbiber
    Tuz

    Yapılışı: Kırmızı mercimeği temizleyin ve bir tencerede kaynattığınız et suyunun içine atın. Mercimek iyice yumuşayıp dağılıncaya dek pişirin. Sonra sügeçten geçirin ve tekrardan tencereye koyup bir süre hafif ateşte bırakın. Bu sırada unu diğer bir kapta hafif ateşte tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak kavurun. Unun rengi değiştiğinde ağır ağır ılık su ilave ederek macun kıvaına getirin ve et sulu mercimeği yavaş yavaş karıştırarak ilave edin.Bunu bir taşım kaynatıp ateşten alın. Diğer bir kapta yağı eritin, içine kırmızıbiber, nane ve karabiber katın. Bu yağı çorbanın üstüne dökün ve bir iki karıştırıp, servis yapın.Afiyet olsun…

    Akdeniz Salatası

    Malzemeler:
    2 demet Akdeniz yeşillikleri
    1 demet roka
    10 kurutulmuş domates
    Yarım demet maydanoz
    150 gr eski kaşarpeynir
    2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
    1 çorba kaşığı nar ekşisi
    2 çorba kaşığı limon suyu
    1 çay kaşığı sumak
    Tuz

    Yapılışı: Salataları temizleyip yıkayın ve kurulayın. Kurutulmuş domatesleri yıkayıp kurulayın ve ince şeritler şeklinde doğrayın. Peyniri jülyen doğrayın. Dolmalık fıstıkları teflon tavada kavurun. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
    Kalan zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sumak ve tuzu bir kapta karıştırın.Yeşillikleri servis tabağına alın. Kurutulmuş domates ve soğanı ekleyip harmanlayın. Zeytinyağlı sosu üzerine gezdirin. Maydanoz yaprakları, fıstık ve peyniri serpiştirin. Servis yapın.Afiyet olsun…

    Yalancı İskender

    Malzemeler:
    - 500 gr dana kıyma,
    - 5 adet pide,
    - 1 su bardağı yoğurt,
    - 2 diş sarımsak,
    - 4 adet domates,
    - 2 yemek kaşığı salça,
    - 1 adet kırmızı soğan,
    - 1 tatlı kaşığı sumak,
    - 1 yemek kaşığı tuzot,
    - 3 yemek kaşığı tereyağ,
    - 1 adet patlıcan,
    - 6 adet sivri biber

    Yapılışı: Pideleri küp küp kesin. 1.5 kaşık tereyağında soteleyin. Kalan yağ ile kıymayı kavurun. Salça ve rendelenmiş 2 domatesi ilave edin. Tuzotu ekleyin. Sarımsağı ezip yoğurda katın. Patlıcan, domates, sivri biberleri dilimleyip ızgarada pişirin. Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp sumakla ovun. Pidelerin üzerine önce sosu sonra yoğurdu gezdirin. Izgara sebzeler ve soğanla süsleyip servis yapın. Arzuya göre üzerine kırmızı biber eklenmiş kızdırılmış tereyağ gezdirin.Afiyet olsun…

    Leziz Pilav


    Malzemeler:
    4 adet havuç,
    1 çay bardağı nohut,
    1 adet tavuk göğsü,
    2 yemek kaşığı kuru üzüm,
    1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
    2 su bardağı pirinç,
    3,5 su bardağı tavuk suyu,
    4 yemek kaşığı tereyağ,
    1 çay kaşığı yenibahar,
    1 çay kaşığı karabiber,
    Tuz.

    Yapılışı: Nohutu akşamdan ıslatıp, süzün. Tavuk göğsü ile birlikte haşlayın. Etleri kemiklerinden ayırıp, küçük parçalara ayırın. Pirinci ayıklayıp, kaynar tuzlu suda en az yarım saat bekletin. Havuçları kazıyıp, kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Tencerede tereyağını kızdırın. Fıstıkları ekleyip kavurun. Havuçları ilave edin. Biraz kavurduktan sonra kuru üzüm, haşlanmış nohut ve tavuk etlerini ilave edin. Süzüp yıkadığınız pirinci tenceredeki harcın üzerine yayın. Tavuk suyunu ekleyip, hiç karıştırmadan tencerenin kapağını kapatıp pişirin. Pirinçler pişince 10 dakika dinlendirip servis tabağına ters çevirip, servis yapın.

    Güllaç

    Malzemeler:
    4 Su bardağı süt
    2 Su bardağı tozşeker
    1 Paket güllaç
    250 gr dövülmüş ceviz
    Çeyrek çay bardağı gül suyu
    1 Adet nar

    Yapılışı: Sütü ısıtın. 2 Su bardağı tozşeri ilave edip, kaynatın. Geniş bir tepsiye dökün. Güllaçları parçalara ayırıp, tepsi içinde ıslatın. Ortasına dövülmüş ceviz koyun.Kenarlarını ortada toplayıp, katlayın.Katladığınız güllaçları başka bir tepsiye dizin.Kalan sütü üzerine dökün. Gül suyu ilave edip, üzerini nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.
     



  2. Cevap: iftar menüsü tarifleri

    [​IMG]

    Kolay Çorba

    Malzemeler:
    1 çorba kaşığı margarin
    2 çorba kaşığı un
    1 adet yumurta
    4 su bardağı su
    Tuz
    ÜZERİ İÇİN:
    1 tatlı kaşığı margarin
    1 çay kaşığı kırmızıbiber
    1 çay kaşığı nane

    Yapılışı: Tencereye 1 çorba kaşığı margarin 2 çorba kaşığı un , yumurta ve tuz koyun. Malzemeleri çırpma teliyle çırparken 4 su bardağı suyu soğuk olarak ilave edin.Tencereyi ocağa alıp 5 dakika kaynatın.Çorbayı indirmeye yakın üzerini süslemek için küçük bir tavada 1 tatlı kaşığı margarin, kırmızıbiber ve naneyi 20 saniye kadar kızdırın.Servis tabaklarına koyduğunuz çorbanın üzerine bir tatlı kaşığı biberli yağdan gezdirerek servis yapın.Bu çorbayı bebekleriniz içinde yapabilirsiniz. Sonderece besib değeri yüksek ve lezzetli bir çorba tarifidir.

    Kuş Yuvası Köfte Tarifi

    Malzemeler:
    • 400 gr. kıyma (yağsız)
    • I orta boy soğan
    • I yumurta sarısı
    • 4-5 dilim bayat ekmek içi
    • I çorba kaşığı salça
    • (birer çay kaşığı) karabiber,
    • köfte baharatı, tuz Sebzeli harç için
    • I orta boy soğan
    • 4-5 sivribiber
    • 2 orta boy domates
    • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
    • 75 gr. kaşar rendesi

    Yapılışı:
    Kıymayı bir kaba alalım. İçine ufalanmış ekmek içini, yumurta sarısını, tuzu ve baharatları ekleyelim. Soğanı rendeleyip suyunu sıkarak posasını ekleyelim. Köfte harcını iyice yoğurarak yumurta iriliğinde parçalar koparalım. Elimizle yuvarlak şekil verip iç kısmını oyarak köftelerin kâse sekli almasını sağıayalam. (Köftelerin taban kısmını ve yan kenarlarını mümkün olduğunca incelterek oyunJ Köfteleri hafifçe yağlanmış fırın kabına dizerek 200°C ısıtılmış fırında hafifçe kızarana dek pişirdim. Bu arada tavaya sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanı ekleyerek pembeselene dek kavuralım. Küçük doğranmış sivribiberleri ve tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek 2-3 dk. daha kavuralım. Köfteleri fırından alıp sebzeli harcı köftelerin boşluklarına dolduralım. Üzerlerine kaşar rendesi serpelim. Salçayı 1-1,5 su bardağı sıcak su ile inceltip fırın kabına kenarından boşaltalım, Köfteleri 200°C’de ısıtılmış fırında kaşarlar eriyip üzeri hafifçe pembeleşene dek ikinci kez pişirerek fırından alalım, sosu ile birlikte ve patates püresi ile servis yapalım.

    Yoğurt Soslu Mendil Böreği

    MALZEMELER
    2YUFKA
    1 YUMURTA
    1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
    (KIZARTMAK İÇİN)

    İÇİ İÇİN
    1 ORTA BOY SOĞAN 150 GR.
    KIYMA (YAĞSIZ)
    1 DEMET MAYDANOZ TUZ,
    KARABİBER

    ÜZERİ İÇİN
    250 GR. YOĞURT
    3-4 DİŞ SARIMSAK
    (ARZUYA GÖRE) KETÇAP

    HAZIRLANIŞI
    Bir kabm içine küçük küp doğranmış soğanı, kıymayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştıralım. 1 yufkayı serip, üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sürelim. Kıymalı harcı yufkanın üzerine 5 cm. aralıklarla yerleştirelim. Diğer yufkaya da fırça yardımıyla yumurta sürerek, ilk yufkanın üzerine kapatalım. İki yufkanın birbirine yapışması için elimizle hafifçe üzerine bastıralım. Yufkaları, kıymalı harç ortasında kalacak şekilde kare parçalar halinde keserek kızdınlmış sıvı yağda arkalı önlü kızartıp kâğıt mutfak havlusu üzerine çıkaralım. 5 dk. sonra börekleri servis tabağma alarak üzerlerine sarımsaklı yoğurt yayıp ketçap gezdirelim.

    Şam tatlısı


    Malzemeler:
    Yarım Limonun Suyu
    1 çay bardağı Sıvı Yağ
    2 çay bardağı Yoğurt
    2 çay bardağı İrmik
    1 Yumurta
    1 paket Kabartma Tozu
    Aldığı kadar Un
    1 su bardağı iri çekilmiş Ceviz
    ŞURUB MALZEMESİ
    3 su bardağı Şeker
    2 su bardağı Su
    1 tatlı kaşığı Limon Suyu
    Ağartılmış Badem

    Yapılışı: Malzemelerin hepsi iyice karıştırılıp yağlanmış tepsiye dökülür. Üzerine ağartılmış badem dizilir. Önceden ısıtılmış fırında üztü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişmiş Şam balının üzerine kaynar şurup dökülür. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.Afiyet olsun…