içme sularının ph değerleri

'Sağlık Rehberi' forumunda Demet tarafından 7 Ocak 2015 tarihinde açılan konu

  1. Demet

    Demet Editör


    Damacana içme suların ph değerleri

    Şişe sularının ve damacanalı suların tümünün etiketinde pH değerinin yazılması zorunluluğu vardır. İçtiğiniz suyun pH’sını kontrol ediniz.

    Vücut, doğal olarak kanın pH’ının sürekli 7.35-7.45 aralığında kalmasına çalışır. Vücutta tüm metabolik işlemler dengeli bir pH’a bağlı olduğundan, “bazik” olan, yani pH’sı 7’den büyük olan suların tüketilmesi sağlığa yararlı sayılır.

    Diyetle alınan gıdalarda asitlik artar, vücuttaki pH dengesi bozulur. İçilen suyun pH’sı ortalama 7.5 ve üzeri ise bu su vücuttaki pH’yı dengeleyebilmektedir.

    Türk standardına göre içme sularındaki pH değeri 4.5-9.5 arasında olmalıdır.

    su_ph.

    PH Değerlerine göre içtiğimiz suların listesi
    beyza (taşdelen) ...................................................... 6,0
    taşpınar .................................................................... 6,1
    dağdelen .................................................................. 6,2
    özkaynak ...................................................................6.4
    sırmakeş .................................................................. 6.48
    şeker (emin değilim zor okudum) .............................. 6,5
    ulupınar (karamandere) ........................................... 6,51
    taşdelen (vakıf) ......................................................... 6,6
    hamidiye .................................................................. 6,61
    binbaşıpınarı ............................................................. 6,62
    kızılay ..................................................... 6,38 ......... 6,63 (*)
    karakulak (vakıf) ....................................................... 6,64
    gürpınar ................................................ 8,86 .......... 6,67 (*)
    ovacık (ışılgan) ......................................................... 6.68
    fındık ......................................................................... 6,7
    serap (gölcük) .......................................................... 6,72
    kuvars ...................................................................... 6,73
    koru ......................................................................... 6,88
    çamoluk .................................................................... 6,9
    akpınar ...................................................................... 6,9
    imren (çatalca) .......................................................... 6,9
    güzelpınar ..................................................................7.0
    akçapınar .................................................................. 7.1
    sırma ......................................................................... 7.1
    karacakaya .............................................................. 7.15
    taşeren .................................................................... 7,19
    kalinda ...................................................................... 7,3
    nestle ........................................................................ 7.38
    haznedar.................................................................. 7,45
    duru (sapanca) ......................................................... 7,45
    abant ........................................................................ 7,47
    efem ......................................................................... 7.50
    erikli ........................................................................... 7,5
    buzdağı doğal mineralli .......... 6,85 ....... 7,32 ......... 7,60 (*)
    anzer ......................................................................... 7.7
    aqua (koçbey) ........................................................... 7,7
    lido............................................................................. 7.7
    fuska (koçbey) .......................................................... 7,8
    nida ........................................................................... 7.9
    elmacık ..................................................................... 7.96
    taşkesti .................................................................... 8,00
    aytaç doğal mineralli .................................................. 8.0
    labranda (ege bölgesi) .............................................. 8,0
    hayat ...................................................... 7,8 ............ 8,1 (*)
    sağlık (aydos) ............................................................ 8.1
    alaçam ..................................................................... 8,12
    damla ........................................................................8.15
    pınar .......................................................................... 8.2
    dinçsu ........................................................................ 8.2
    ivriz (konya) .............................................................. 8,21
    saka doğal mineralli .................................................. 8,22
    asya ..........................................................................8.24
    damla (cam şişe) .......................................................8.25
    aroma......................................................................... 8.3
    can (baytaş) .......................................... 7,76 ........... 8,3 (*)
    kardelen doğal mineralli ............................................ 8,3
    niksar ........................................................................ 8,3
    munzur ..................................................................... 8.45

    (*) işareti olanlar farklı kaynaklarda veya farklı damacanalar üzerinde farklı ph seviyeleri olan sulardır.