İç Anadolu Bölgesinin Meşhur Ürünleri

'Türkiye ile ilgili' forumunda YAREN tarafından 22 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. İç Anadolu Bölgesinin Meşhur Şeyleri,
    İç Anadolu Bölgesinin Meşhur Yeleri,
    İç Anadolu Bölgesinin Ünlü Yemekleri,

    İç Anadolu Bölgesinin Meşhur Ürünleri Nelerdir ?



    ANKARA
    Ankara Kalesi, Anıtkabir, Tiftik Keçisi (Ankara Keçisi), Hacı Bayram Veli Türbesi, August Tapınağı, Roma Hamamı, Gordion (Frigyanın Başkenti), Atakule, Karum İş Merkezi, Kızılcahamam-Ayaş Kaplıcaları, Beypazarı Evleri

    Ihlara Vadisi, Eğri Minare, Yılanlı Kilise, Sultanhanı ve Ağzıkarahan Kervansarayları, Acemhöyük, Manastır Vadisi, Antik Nora Şehri

    KAYSERİ
    Erciyes Dağı Kayak Merkezi, Kayseri Pastırması, Bünyan Halısı, Sultansazlığı Kuş Cenneti, Kapuzbaşı Şelaleleri, Gesi Bağları, Talas Kenti, Gevher Nesibe Tıp Merkezi

    KIRIKKALE
    Silah Fabrikaları, Petrol Rafinerisi

    KIRŞEHİR
    Ahi Evran Türbesi, Hirfanlı Baraj Gölü, Seyfe Gölü, Petlas Lastik Fabrikası, Cacabey Medresesi, Mucur Yeraltı Şehri

    KONYA
    Mevlana Türbesi, Alaeddin Tepesi ve Camii, Karatay Medresesi, Çatalhöyük Antik Kenti, Akşehir Nasrettin Hoca Şenlikleri, Balatini Mağarası, Ilgın Kaplıcaları

    NEVŞEHİR
    Peribacaları, Derin Kuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Hacı Bektaşi Veli Türbesi, Üzüm Bağları ve Şarabı, Patates Üretimi, Testi Kebabı, Avanos’un Çanak Çömlek İşçiliği, Göreme Açık Hava Müzesi

    YOZGAT
    Saat Kulesi, Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı, Kerkenez Harabeleri (Keykavus Kalesi), Akdağ Ormanları

    ESKİŞEHİR
    Lületaşı, Porsuk Çayı, Midas Tapınağı, Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Türbesi, Tarihi Odun Pazarı Evleri, Yazılıkaya Frig Vadisi (Midas Kenti), Uyuz, Çifteler ve Yarıkçı Hamamları, Çatacık Ormanları ve Mesire Yeri, Eti Bisküvileri, İnönü Planör Kampı, Sivrihisar Ermeni Kilisesi

    KARAMAN
    Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması

    SİVAS
    Buruciye Medresesi, Gök Medrese, Kangal Çoban Köpeği, Kangal Balıklı Kaplıcası, Divriği’nin Demiri, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa, Çifte Minareli Medrese, Sızır Şelalesi (Gemerek),Tödürge Gölü (Zara)

    ÇANKIRI
    Çankırı Kalesi, Taşmescit, Bülbül Pınarı Dinlenme Yeri, Kayatuzu Üretimi



    İç anadolu Bölgesi Meşhur Yemekleri


    Ankara Tavası (Ankara)
    Arabaşı (Eskişehir)

    Arabaşı (Yozgat)

    Baduç kavurması

    Bamya Çorbası (Aksaray)

    batırık (Seydisehir)
    Bayram Könbe

    Beypazarı sarması

    Börek Çorbası (Kayseri)

    Bulgurlu, pazılı soğuk çorba (Sivas)

    Cevizli Tatlı (Eskişehir)

    Çiğ Börek (Eskişehir)

    Çiğleme (Aksaray)
    Çorum Baklavası

    Çubuk Turşusu

    DİVRİĞİ PİLAVI

    Düğün pilavı (Konya)

    ERCİYES SALATASI

    Eskişehir Çöreği
    Etli ekmek (Konya)
    Fakir Baklavası (Çorum)

    Fırında Ankara tavası

    Gabaklaş (Ankara)

    Gendeme (Kırşehir)

    Gömme (Ekmekli Et)

    HAMURLU MERCİMEK ÇORBASI (Sivas)

    Hasirde (Kırşehir) (

    Haşhaşlı Dolma (Eskişehir)

    Helle Aşı (Sivas)

    Hoşmerim (Çankırı)

    HUNNAK

    HURMA TATLISI (Sivas)

    İrmik helvası (Konya)

    İskilip Dolması (Çorum)

    Kandil Makarnası (Nevşehir)

    Kapama(Eskişehir)

    KARA KIZ KÖFTESİ (İç Anadolu)

    Karaçuval Helvası(Çorum)

    KAYSERI MANTISI

    Kayseri Köftesi

    Keşkek

    Keşkek (Çorum)

    Kıkırdak çorbası (Konya)

    KIRŞEHİR KÖFTESI

    Kirtimburt (Kayseri)

    KÖBETE(Eskişehir)

    Kuru (Beypazarı)

    Madımak (Yozgat)

    Mantarlı Borani (Çorum)

    Mumbar (Aksaray)

    Nevzine (Kayseri)

    NOHUTLU YAHNİ(KONYA)

    Pastırmalı Börek (Kayseri)

    Pastırmalı Pide(Kayseri)

    Patlıcan orta (Konya)

    Pehli (Kayseri)

    Pekmezli Ayva Dolması (6 Kişilik)

    Piravu Mantısı (Kayseri)

    Soğanlama (Ankara)

    Soğanlama (Kırşehir)

    Sulaç (Karaman)

    Sülbiye(Akşehir)

    ŞAŞTIM AŞI (Kayseri)

    Şöbiyet (Yozgat usulü)

    Tabahruhu

    Tatar Böreği (Eskişehir)

    Tepsi Mantısı (Kayseri)

    Tırhıt (Sivas)

    Toyga Çorbası (Konya)

    Yağlama (Kayseri)

    Yangıç (Çorum)

    Yoğurt Çorbası (Kırşehir)

    Yoğurtlaç (Kayseri)

    Yozgat Böreği

    Zeytinyağlı Pırasa Dolması (Çankırı)