homojen ve heterojen arasındaki fark nedir

'Sorun Cevaplayalım' forumunda Elfida tarafından 6 Ocak 2013 tarihinde açılan konu


  1. homojen ve heterojen çekirdeklenme arasındaki farklar

    Homojen nedir
    Bütün birimleri aynı yapıda, aynı nitelikte olan demektir.Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir.
    Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava homojen karışıma örnek verilir.

    Heterojen nedir
    Değişik karakterlere yada yapılara sahip olan demektir.Heterojen karışım ise madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olmayan karışımlardır. Örnek : ayran, meyve suyu, süt, çamurlu su, toprak


    Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılırlar.

    Homojen karışımlar: Her tarafında aynı özelliği gösteren,tek bir madde gibi davranan karışımlara denir.Homojen karışımlara genel olarak çözeltiler de denir.

    Tuzlu su,hava,kolonya,24 ayar altın örnektir.Metallerin eritilip karıştırılmasıyla oluşan homojen karışımlara ise alaşım denir.
    Bakır+çinko= pirinç Kurşun+kalay= lehim Bakır+kalay=tunç
    Altın+bakır=bilezik alaşımı Krom+nikel+karbon+demir=çelik
    Bir çözeltide çözünen(tuz gibi) ve çözücü(su gibi) olmak üzere iki madde vardır. Örneğin; şekerli suda şeker çözünen,su çözücüdür.
    Bir çözeltide çözücü fazla çözen az ise buna seyreltik çözelti,çözücü az çözünen fazla ise buna da derişik çözelti denir.

    Heterojen karışımlar:Her yerinde aynı özellikleri göstermeyen karışımlara denir. Heterojen karışımlar süspansiyon ve emülsiyon olarak iki özel durumu vardır:
    Süspansiyon (katı-sıvı karışımı) :su-kum,su-tebeşir tozu

    Emülsiyon(sıvı-sıvı karışımı) :su-zeytin yağı,su-benzin karışımı,süt içindeki yağ damlacıkları da birer emülsiyondur.

    Karışımların özellikleri
    1) Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler.(Tuz-şeker)
    2) Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında belirli bir oran yoktur.İstenildiği oranda karıştırılabilirler.(1 bardak su 1 kaşık şeker istersek 2 kaşık şeker )
    3) Karışımların erime ve kaynama noktaları sabit değildir.( Az tuzlu su çok tuzlu sudan daha çabuk kaynar)
    4) Karışımların belirli bir kimyasal formülleri yoktur.( Kum-demir tozu )
    5) Karışımlar fiziksel yollarla oluşur ve bileşenlerine fiziksel yollarla ayrılırlar.(1 bardak su ile 1 bardak yağı aynı kaba dökersek karışım olur)