hint yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda anniccha tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Hint Yemekleri Tarifleri
    Hint Yemeği Çeşitleri
    Dünya Mutfağından Hindistan Yemek Kültürü

    Üzümlü Kuzu (HİNT)

    Malzemeler :

    1 kg kuzu kuşbaşı
    1 çay bardağı kuru üzüm
    1 adet kuru soğan
    1 tatlı kaşığı köri
    4 adet domates
    1 tatlı kaşığı pul biber
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 çorba kaşığı sıvıyağ

    Hazırlanışı :

    Tencereye yağ ve köri atılır. Körinin rengi yağa çıkınca ince doğranmış soğan ve et eklenir. 10 dakika kadar kavurduktan sonra kuru üzüm, rendelenmiş domates, pul biber ve tuz eklenir, karıştırılır. Kapağı kapatılır. Orta ateşte 40 dakika kadar pişirilir.

    Garam Masala

    Malzemeler :

    50 gram kişniş tohumu
    50 gram siyah kimyon tohumu
    4 adet defne yaprağı
    2 adet çubuk tarçın
    24 adet kakule
    2 çay kaşığı Tane karabiber
    2 çay kaşığı tane karanfil

    Hazırlanışı :

    Kişniş, siyah kimyon tohumu, çubuk tarçın, kakule, tane karabiber, tane karanfili değirmende öğütün. Besbase ve defneyaprağını ekleyip harmanlayın. Baharat karışımı cam kavanoza alın. Kapağını sıkıca kapatıp birkaç gün beklettikten sonra yemeklerde kullanabilirsiniz.

    Narlı Tavuk

    Malzemeler :

    10-15 adet kaju
    1 su bardağı nar suyu
    1 adet küçük boy soğan
    1 çorba kaşığı Bizim Mutfak Ketçap
    4 çorba kaşığı Bizim Ayçiçek Yağı
    1/2 çay kaşığı zencefil
    1/2 çay kaşığı tarçın
    4 çorba kaşığı krema

    Hazırlanışı :

    Kaju ve kıyılmış soğanı yağda kavurun. Salça ilave edip kavurmaya devam edin. İri parçalar halinde kestiğiniz tavuk göğüs ve but parçalarını ekleyip kavurun. Nar suyunu ve baharatları ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 30-35 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Nar taneleri ve krema ile servis yapın.

    Elmalı Kuzu (Hint)

    Malzemeler :

    1 kg but tarafından kuzu kusbası
    2 adet elma
    2 adet kuru sogan
    4 adet domates
    1 çay bardagı kuru üzüm
    1 adet limon
    1 tatlı kasıgı tuz
    1 tatlı kasıgı pul biber
    1,5 tatlı kasıgı köri

    Hazırlanışı :

    Elmanın kabukları soyulur, içi çıkarılır ve küp seklinde dogranır. Soganlar piyazlık dogranır. Tencereye yag konur ve
    elma ve sogan atılır, kısık ateste yumusayana kadar çevrilir. Baharatlar atılır, kokusu çıkınca et eklenir. Et sulanmaya
    baslayınca rende domates ve kuru üzüm katılır. Kapak kapatılır, 1 saat kadar pisirilir. En son limon suyu eklenir, 5dakika sonra atesten alınır.
     



  2. Cevap: hint yemekleri

    Hint Usulü Bamya

    Malzemeler :

    4 kişilik
    400 gr. bamya
    2 adet orta boy domates
    1 çorba kaşığı şeker
    1 çorba kaşığı limon suyu
    1 tatlı kaşığı rezene
    1 tatlı kaşığı zerdeçal
    1 tatlı kaşığı kişniş
    1 çorba kaşığı hint tereyağı gii (ya da tereyağı)
    2 çorba kaşığı et suyu
    Tuz
    Kırmızı biber

    Hazırlanışı:

    Bamyaları yıkayıp tepelerini ayıklayın. Domatesleri soyun, ufak parçalar halinde doğradıktan sonra, limon suyu, baharlar ve şekerle karıştırın. Böylece hazırladığınız sosu, bir kaba yerleştirdiğiniz bamyaların üzerine dökün. Hintlilerin "Gii" dedikleri, arıtılmış tereyağını eritip ilave edin. Tuz, kırmızı biber ve et suyunu da koyun. Kabın üzerini kapatıp orta sıcaklıktaki fırında pişmeye bırakın. Bir süre sonra kapağını alın ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.

    Hint Pilavı

    Malzemeler :

    2 su bardağı pirinç
    3 çorba kaşığı yağ
    1 tutam toz şeker
    4 çorba kaşığı gülsuyu
    2 adet karanfil
    1 tutam tarçın (dövülmüş)
    1 çorba kaşığı badem içi
    1 çorba kaşığı kuş üzümü
    4 kahve fincanı fıstık
    1 çorba kaşığı hindistancevizi
    1 fincan süt
    bir miktar tuz

    Hazırlanışı:

    Sütün içine hindistancevizi atılarak kaynatılır ve soğutulur. Sonra süzülür. Bir toprak tencerede tereyağı eritilir. Yıkanmış ve ayıklanmış pirinç tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulur. Bir fincan sütle safran eritilir, gül suyu, dövülmüş tarçın, karanfil ve tuz ilâve edilerek pirincin üzerine dökülür. Hafif ateşte pişirilir. Diğer yanda, badem içlerinin kabukları çıkarılır. Antepfıstık-larıyle beraber çok ince doğranır. Kuş üzümü, toz şeker ilâve edilerek demlenmiş pilâva katılır. Pilâv karıştırılır. Servis tabağına koyduktan sonra fırında 5 dakika tutulur ve ondan sonra servis yapılır.

    Hardallı Bombay Fasulye Piyazı

    Malzemeler :

    1 Su bardağı bombay fasulye
    1 Adet kırmızı soğan
    1 Tutam maydanoz yaprağı
    1 Adet kırmızı biber
    1 Adet yeşil biber
    1 Çorba kaşığı hardal
    1 Adet limon
    5 Yaprak fesleğen
    Kıvırcık veya roka
    Zeytinyağı
    Siyah zeytin
    Çeri Domates
    Değirmenden kırılmış karabiber

    Hazırlanışı:

    Akşamdan ıslattığımız fasulyeleri tencereye koyup üzerine çıkacak şekilde soğuk su ilave dökerek haşlıyoruz. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpüğü alıyoruz. Üste çıkan fasulyeleri dibe batması için soğuk su ilave ediyoruz. Kaynatıp pişiriyoruz. Pişince soğuk su dökerek soğutup süzdürüyoruz. Diğer tarafta iç harcı hazırlıyoruz. Kırmızı soğanı piyaz olarak, biberleri de jülyen olarak kesiyoruz. Maydanoz ve fesleğen dallarını elle iri iri kopartıyoruz. Bütün harcı fasulyenin üzerine alıyoruz. Bir kasede hardalı, limon suyunu, zeytinyağını, kırılmış karabiberi, tuzu karıştırıp harcın üzerine döküp tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Servis edeceğimiz tabağın kenarlarına istediğiniz yeşilliklerden koyup, piyazımızı ortasına döküyoruz. Böylece servise hazır hale getiriyoruz.