Hindistanın En Ünlü Yemeği

'Ülkeler' forumunda Wish tarafından 29 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Hindistanın ünlü yemekleri

    Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor.
    İlk başta köri ailesi gelir. Bunlar vegetable - köri, chicken veya fish köri olabilir. Her üç çeşiti de ghee denilen bir tür tereyağında, fıstık yağında veya ayçiçek yağında kızartılır. Genellikle pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.


    İkinci genel yiyecek ise Dhal diye bilinen bir tür sulu mercimek yemeğidir. Yanında mutlaka sebze yemeği bulunur. En basit Hint öğünü; dhal, pirinç pilavı ve çapatiden oluşur. Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir.

    Baharat cenneti Hindistan’ın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav çeşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek çeşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden sadece bir kaçı.

    Baharat zengini yemekler

    Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu’nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor. Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar. Körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan’da da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var. Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor. Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor. Önemli olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak. Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor. Bunun dışında Hint yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemeler ghee ve curd gibi süt ürünleri.

    Hindistan mutfağını bir bütün olarak değil bölgelere göre incelemek daha doğru. Kuzeybatı bölgesinin mutfağı zengin yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bunların arasında en çok bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasında. Kuzeyin diğer olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak. Yoğurtla birçok baharlı içecek de hazırlanıyor. Doğu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor. Bengalliler kırmızı et yerine deniz ürünlerini tercih ediyor. Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistanceviziyle tanınıyor.

    TARİFLER

    Mango ve Yeşil Zeytin Achar

    Malzemesi

    1 adet yeşil mango,
    1 bardak yeşil zeytin
    1 yemek kaşığı kuru chili
    1 yemek kaşığı pul biber
    1 yemek kaşığı rezene
    2 yemek kaşığı tuz
    1 yemek kaşığı turmeric, (bir çeşit Hint safranı zeytinyağı)

    Yapılışı
    Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler küçük parçalar halinde kesilir. Zeytinyağı hariç diğer malzemelerle hava almayan bir kaba yerleştirilir. Güneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir. Günde iki kez kap çalkalanır. Bir hafta sonra kaptan çıkarılır. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır. Hazırlanan karışımın üzerine zeytinyağı dökülür. Hint yemeklerinin yanında aperatif olarak sunulur.

    PİLİÇ TİKKA

    Malzemeler (4 kişilik)

    1 bütün piliç
    1/2 kg. yoğurt
    2 çorba kaşığı un
    2 yumurta sarısı
    1 tatlı kaşığı köri
    1 fiske tuz
    1 fiske kırmızı biber
    1 fiske karabiber
    2 çorba kaşığı krema
    2 çorba kaşığı rafine yağ
    1/2 limonun suyu

    Yapılışı
    Pilici, but ve göğüs olarak parçalara bölün. Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın. Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın. Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın.