Hatay usulü balkabagı tatlısı nasıl yapılır?

'Damak Keyfi' forumunda ANANE tarafından 22 Şubat 2012 tarihinde açılan konu


  1. Adana ve hatay usulü balkabaği tatlısı
    kireçte çıtır kabak-tahin soslu (hatay) (tahinli balkabağı tatlı

    İki yıl önce, diğer sitelerimde ve ADANA SOFRASI 1'nde de yayımlamış olduğum bu muhteşem yöresel lezzeti, mevsimi itibari ile tekrar ve bu sitemde de, ARŞİV'den yayımlıyourm. Afiyet olsun...

    MALZEMELER:
    Kireç kaymağı için:
    500 gr sönmemiş kireç
    10 litre su

    1 kg bal kabağı
    200 ml su
    1 kg şeker

    Sosu:
    200 ml tahin
    1 su bardağı orta kıvamlı tatlı şerbeti

    Servis için:
    150 gr ceviz içi (iri dövülmüş)
    250 gr kaymak

    YAPILIŞI:
    Kireç kaymağının hazırlanışı:
    Nalburdan 1-2 avuç dolusu (yarım kg) sönmemiş kireç alınır ve derin bir kaba konur. Üzerine dikkatli bir şekilde 10 litre su eklenir ve karıştırılır. (Kirece su eklerken dikkat etmek ve çıkan dumanda uzak durmak ve de teneffüs etmemek gerekir) Kireç hafif patlama yaparak havaya doğru sıçrıyor fakat hemen sönüyor.) Biraz bekletilir. Su durulup kirecin tortusu dibe çökünce, dibindeki tortuyu bulandırmadan; üzerindeki duru su başka bir kaba aktarılır. Daha sonra bu kireçli suya, soyulup dilimlenmiş balkabağı parçaları bu kireçli suya geceden yatırılır ve en az 8-12- saat ya da en iyisi ertesi sabaha kadar bu suda bekletilir. (Bu şekilde bekletildikten sonra pişirilen balkabağı çıtır çıtır olacaktır.)
    Tatlının yapılışı:
    Sabahleyin kireçli sudan çıkarılan balkabağı dilimleri birkaç defa yıkanıp 1-2 saatliğine temiz suya yatırılır. Tekrar iyice yıkanıp kireçten arındırılan balkabakları iki şekilde pişirilebilir.

    1.TARİF:
    KIZARTARAK ŞURUBA YATIRMA USULÜ
    (Daha gevrek ve çıtır çıtır bir tatlı için idealdir)
    Kireçte bekletilip yıkanmış balkabakları kızgın yağda kızartılır. Daha sonra orta kıvamlı şuruba atılır. Şerbeti çeken balkabağın üzerine tahinli sos gezdirilir. Cevizi içi serpilip servis edilir.
    [​IMG]
    2.TARİF:
    KENDİ ŞURUBUNDA KAYNATARAK PİŞİRME USULÜ:
    (Klasik usûl)
    Kireçte bekletilen balkabakları, üzerini öretecek miktarda şeker ile 5-6 saat bekletilir. Kabaklar sulanınca,- gerekirse çok az da su ekleyerek-, orta ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir. Balkabağı yumuşayınca ateşin ısısı arttırılır ve içindeki şerbet ağdalaşıp karamelleşene kadar pişirmeye devam edilir. Kendi şurubuna kalan balkabağı süzülerek soğutulur. Servis tabağına alınır. Tahine biraz şerbetinden eklenerek sos hazırlanır. Tatlının üzerine bu şekilde tahinli sos veya tahin gezdirilir. İrice dövülmüş ceviz içi serpilerek lüle kaymak eşliğinde servise sunulur. (Sunumdaki tatlı, klasik usûle göre hazırlanmıştır)