Hangi Toprakta Hangi Bitki Yetişir

Konusu 'Bunları biliyormusunuz' forumundadır ve By RiZeLi tarafından 19 Haziran 2010 başlatılmıştır.

  1. By RiZeLi

    By RiZeLi Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2.938

    Hangi Toprakta Hangi Bitki Yetişir
    Hangi Bitkiler Toprakta Yetişir
    Bitki Ve Toprak

    A-FINDIK

    Yıllık yağışın bol ve düzenli olduğu, kışların ılık geçtiği yerlerde yetişir.
    *Kışların uzun ve soğuk geçtiği yıllarda üretim olumsuz etkilenir.Devirli bitki olduğu için bir yıl az, bir yıl çok ürün verir.

    *Başta Ordu-Giresun olmak üzere, Doğu ve Batı Karadeniz , Marmara(Adapazarı) yetiştirilir.

    *Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

    B-TURUNÇGİLLER(NARENCİYE)

    Kış ılıklığı olan, geçirimli ve kireç oranı yüksek olan topraklarda yetişir.
    *Kış sıcaklıklarının 0 derecenin altına düşmediği Akdeniz,Güney Ege, Güney Marmara ve Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir.

    *Batı Avrupa ülkelerine ihraç edilir

    UYARI:Narenciye tarımının yapıldığı yörelerde iklimin temel özelliği sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üstünde olmasıdır.

    C-İNCİR

    Yüksek sıcaklık ister. Soğuğa ve don olaylarına karşı dayanıksızdır.
    *Türkiye incir üretiminde Ege Bölge’si (Büyük ve Küçük Menderes Ovaları, Aydın, İzmir) ilk sırada yer alır(%80)

    Ayrıca Akdeniz, Marmara, yer yer Karadeniz bölgesinde yetişir

    *Türkiye dünya incir üretiminde ilk sırada yer alır.Kuru olarak ihraç edilir.

    D-ELMA


    Türkiye’de üzümden sonra yetişme alanı ve miktarı en çok olan meyvedir.Soğuğa dayanıklıdır.

    *En fazla İç Anadolu ve bu bölgeye yakın yerlerdir.(Amasya, Niğde,Nevşehir,Isparta, Burdur)

    *En az Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişir.

    E-ANTEP FISTIĞI

    Volkanik sahalarda iyi yetişir.Yazların sıcak ve kurak geçmesi gerekir.Devirli bitkidir.Yetişme alanı dardır.

    *Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (Antep,Urfa,Adıyaman) yetişir.

    *İhraç edilir.

    F-MUZ

    Üretimin tamamı Akdeniz Bölgesindedir(Anamur-Alanya).Soğuğa dayanıksızdır.

    G-KAYISI

    Karasal iklimin alçak alanlarında yetişir.İlkbahar donlarından zarar görür.Malatya, Konya, Ankara


    2- SEBZECİLİK


    *Aynı topraktan yılda birkaç kez ürün alınan bölge Akdeniz

    *Sebzelerin olgunlaşması sıcaklığa bağlı olarak bölgeden bölgeye değişir(Yükselti,enlem)

    *Sebze üretimi en fazla olan bölgeler Akdeniz, Marmara,Ege

    *Sebzeciğin gelişmesinde ve devamlılığında seracılık önemlidir

    UYARI:Tahıl tarımı yapılan yerlerde sebze tarımının yapılmaya başlanması sulama şartlarının geliştiğini gösterir.

    UYARI: Sebzeler çabuk bozulduğu için destekleme alımı yapılmaz

    UYARI: Sebze tarımı Karadeniz bölgesin güneşlenme süresinin azlığı

    *Doğu Anadolu’da yaz mevsiminin kısa geçmesi

    *Güneydoğu ve İç Anadolu’da yaz kuraklığı ve yetersiz sulama imkanlarından dolayı olumsuz etkilenir.

    *Güney kıyılarımızda Çukurova önemlidir.

    UYARI:Turfandacılıkta en önemli etken, soğuk rüzgarlardan korunmuş,güneye bakan bol güneş alan ekim dikim alanlarının bulunmasıdır.

    10- SERACILIK

    Amaç mevsimi dışında sebze üretmektir.

    *Seracılık güneşlenme süresinin uzun olduğu, kış mevsiminin ılık geçtiği Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygındır.Bu bölgelerde seracılığın maliyeti düşüktür.

    11- YEM BİTKİLERİ

    Ülkemizde çayı ve meraların veriminin düşmesi, ahır hayvancılığının gelişmesi nedeniyle yem bitkileri ihtiyacı artmıştır.

    *Yonca, korunga,fiğ çavdar yulaf,darı, arpa önemli yem bitkileridir.