Hangi hastalığa, hangi yiyecek?

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda YAREN tarafından 11 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. hangi hastalığa hangi yiyecek, hangi hastalıklara hangi bitkiler iyi gelir,hangi yiyecek hangi hangi hastalığa

    Hangi hastalığa hangi yiyecek iyi gelir?
    [​IMG]

    GRİP İÇİN
    Satsuma: (Küçük portakal) İçerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde öksürügü ve kanli tükürükleri keser. Ayrica kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek oldugu için ileri yaslarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltir.

    Tarçin: Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayilmasini engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayi engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser.

    Hardal: Içindeki singrin maddesi, midenin gaz çikarmasina yardimci olur. Sindirim sistemini düzenler, mide agrilarini giderir. En fazla bir çay kasigi alinmalidir.

    Nane: İçerdigi mentol, midenin normallesmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini de azaltir. Nane çayi, bas agrisi, grip, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir.

    DEPRESYON İÇİN

    Avokado: ( Sindirimi çok rahat olan bu meyvayi özellikle yeni dogmus bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ederiz. Içerdigi E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insani depresyona sokan uyusukluluk ve rahatligi üzerinden atar. Vücudun kolesterol oranini ayarlar. Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur. (Zayiflamak isteyenler dikkat: Yag orani bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz.)

    Çikolata: Sütlü çikolatalari tercih edin. Çünkü içerdigi kakao yagi, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psIkolojik rahatlik saglamasina yardimci olur. Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalidir.

    Istiridye: Içindeki demir, sperm sayisini ve insanin seks gücünü artirir. A, B12 ve C vitaminleri içerir. Beyin için en faydali yiyecek olan istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol orani birçok baligin iki katidir.)

    Patates: Orta boy bir patates,bir insanin bir gün içinde almasi gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adli kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saglar.
    IDRAR YOLLARI
    Nane: Idrar söktürücü özellige sahiptir. Içerdigi mentol, midenin normal islevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobunakarsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini de azaltir. Sabahlari mide bulantisini keser. Nane çayi, bas agrisi, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir. Ancak nane çayini aç karnina degil, tok karnina içiniz.

    Elma: Içindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalidir. Kolesterolü düsürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarindaki sorunlari giderir.
    Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir. Çok fazlasi idrar yollarina zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir.

    ALERJİ İÇİN
    Kayisi: Içindeki betakarotene adli madde hücrelere saldiran molekülleri kontrol altina alarak,kanseri önler. Bir kayisi ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene orani o kadar yüksektir. Içerdigi kalsiyum ve magnezyum, girtlak yanmalarini engeller. Kuru kayisiya rengi bozulmasin diye eklenen sülfür dioksit, astim gibi alerjilere iyi gelir.

    HEMOROID (BASUR)
    Hindistan cevizi: Içerdigi myristin adli madde kusmayi engeller, basur tedavisinde birebirdir. (Dikkat! Ancak fazlasi basur için tehlikelidir.)
    KARIN AGRISI
    Papatya çayi: Bagirsak yollarinda toplanan gazi çikartir, sindirim sistemini düzenler, mide agrisini keser.

    KARACİĞER
    Enginar: Cynarine adli madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardimci olur.Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere siddetle tavsiye ederiz.

    Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyillardir ülser, artirit, bronsit ve karaciger rahatsizliklarina karsi meyan kökünü “dogal ilaç” olarak kullanir. Adrenalini yükseltir, insanin strese girmesini engeller, kan basincini düsürür.

    Zerdeçal: Karaciger rahatsizliklarinin yani sira sindirime de yardimci olur.

    DİŞ
    Ekmek: Sekerli yiyecek yenildiginde içindeki asitler dislere her 20 dakikada bir saldirir. Ekmek,disleri korur. Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.

    Meyve: (Her çesit) Günde 2 ila 4 ögün meyve tüketin.

    Sebze: (Her çesit) Günde 3 ila 5 ögün tüketin.

    Yogurt veya beyaz peynir: Eger yemekler arasi atistirirken dis sagliginizi düsünüyorsaniz,kalsiyum deposu olan bu iki yiyecegi tercih edin.

    Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Zengin bir potasyum kaynagidir. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalismasini ve tansiyonun düzenli olmasini saglar.

    TANSIYON
    Rezene: Içerdigi potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Saglikli kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene çayi sindirim için iyidir.

    Tahıl: Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor. Bu sayede kanin damarlardan daha rahat geçmesini sagliyor. Tahil yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakilmasini saglar. Kalorinin azalmasi tansiyonu düzenler.

    Un: Yapildigi tahilin besin degerlerini içerir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açisindan oldukça zengindir.
    Karaciger: Saglikli bir bagisIklik sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açisindan zengindir. Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir.

    SINDIRIM SORUNLARI
    Arpa: Içerdigi kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandirir.Ayrica ABD`deki bir arastirma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü seylerin yenmesinin kolesterol oranini yüzde 15 düsürdügünü kanitladi.

    Yoğurt: Günde 150 gram yogurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacini karsilar. Meyvali yogurtlara 3 çay kasigi seker eklendigi için seker oranlari daha yüksektir. Yogurttaki potasyum, kan basinci ve kalp atislarini düzenler. Midenin yiyecekleri düzenli olarak ögütmesini saglar…

    KİLO KAYBI
    Çikolatali puding: Bu sayede vücuttaki kan istedigi protein ve mineralleri alir. Ingiliz Saglik Bakanligi, kilo kaybi yasayanlarin günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.

    Peynir: 100 graminda 78 kalori bulunuyor.

    Yumurta: Günde 2 yumurta kadinlarin günlük protein ihtiyacinin 4`te 1`ini, erkegin ise 5`te birini karsilar. A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarini çözer, yetiskinleri de kansere karsi korur.

    Dondurma: Günde 2 top vanilyali dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacinin yüzde 20`sini karsilar.

    Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.

    MENOPOZ
    Nohut: Sebze hormonu “fitoöstrojen” içerir. Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklarindan birisidir.

    Kola: Kafein vücudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar.

    Üzüm: Içerdigi “elajik” asit sayesinde menopozun neden oldugu kemik erimesine karsi korur. Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarini en aza indirir.

    Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsilar. Idrar yollari kaslarini rahatlatir. Bu da kolon kanserine karsi korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. Içerdigi yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadinlarda östrojen seviyesini dengede tutar.

    Tatlı patates: Adrenal salgilayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji saglar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir.

    ROMATIZMA

    Enginar: Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde basta romatizma olmak üzere gut hastaligi ve eklem yanmasina karsi birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir.

    Domates: C vitamini boldur.

    Tahıl: Içerdigi dogal kimyasallar, romatizmanin yol açtigi eklem yanmalari ve romatizmal agrilari hafifletir.

    Kekik: Timol adi verilen bir tür dogal yag, vücuttaki diger yaglarin parçalanmalarini saglar. Kekik yagi banyoda sürüldügü zaman romatizma agrilarini büyük oranda azaltir.

    Zencefil: Uyarici etkileri kan damarlarini genisletip kan dolasimini artirarak romatizma agrilari ve yanmalari yok eder.

    SISTIT
    Kuskonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalintilarini atmayi saglar. Karaciger ve böbreklerin çalismasini kolaylastirir, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarinin mutlaka kuskonmaz yemeleri gerektigini söylüyor.

    KANSIZLIK
    Hurma: Türüne göre degisse de hurmalarin birçogu yüksek oranda demir içerir. Besin degeri yüksek ve önemli bir enerji kaynagidirlar. Dogal müshil etkisine sahiptir. Kurutulmus olanlarina göre daha yüksek oranda su ve daha düsük kalori içerir.

    İDRAR VE BÖBREK
    Pancar: Böbrekleri çalistirir. Önemli bir potasyum kaynagidir. Vücuttaki tuz oranini dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarinin çalismasini destekler.

    Kavun: Orta boy bir kavunun yarisi, günlük C vitamini ihtiyacini tamamen karsilar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatir. Yüksek miktarda su ve düsük miktarda kalori içerir.

    DIYABET
    Kuru fasulye: Lif açisindan zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltir.Içerdigi karbonhidratlari vücudun sekere dönüstürmesi uzun sürer.

    Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranini düsürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalari için kaçinilmaz bir besindir.

    BAŞ AĞRISI

    Nane: Nane çayi bas agrilarini dindirmek için birebirdir. Içerdigi mentol ve mentol dogal yaglari sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.

    Biberiye: Kimyasal içerikleri sayesinde dogal bir agri kesici görevi görür.

    Çikolata: Dogal antidepresan özelligi vardir. Çikolata magnezyum ve demir içerir. Sinirleri gevsetici özelligi sayesinde bas agrisini dindirir.

    VÜCUT SU TUTMUSSA
    Kuş üzümü: 100 grami günlük C vitamini ihtiyacinin tam 3 katini karsilar. Antibakteriyel ve yanmayi önleyici etkileri vardir. Zengin potasyum ve düsük tuz içerigi, dehidratasyonu olanlar için önemli bir dogal ilaçtir.

    Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacinin 4`te birini karsilar. Yüksek orandaki potasyum sivi-tuz dengesini saglar.

    Tahil: Idrar yollarini açici, çalistirici ve rahatlatici etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsizligi bulunanlarin mutlaka yemeleri gerekir. Mideyi rahatlatici özelligi vardir.

    EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
    Tarçin: Mide yanmalarini ve kusma hissini alir.

    Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve gazini alici bir etki yaratir. Mide bulantilarini önler.

    Lahana: Mayalanma sirasinda laktik asit üretir. Bu da sindirim sistemindeki zararli bakterileri öldürerek sindirime yardimci olur.

    GUT (DAMLA HASTALIGI)

    Hamsi: Omega-3 yagi açisindan çok zengindir. Kolesterol seviyesini düsürür. Kanin pihtilasmasini önleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve dolayisiyla da felç geçirme riskini düsürür. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastalari için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir.

    ADET SANCISI

    Muz: Içerdigi yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadinlarin adet dönemi sancilarini büyük oranda azaltir. Dogal bir agri kesici gibidir.

    Tarçin: Koli basilinin üremesini önler. Limon çayina balla birlikte eklenerek içildiginde hem nezlenin yol açtigi bogaz agrilarina hem de adet dönemi sancilarina iyi gelir.

    HAMİLELİK
    Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir. Düsük yag orani, sindirimi kolaylastirici etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayi ve bebegin sagligina önemli faydalari vardir.

    Böğürtlen: E vitamini içerir. Vücuttaki zararli besin atiklarinin temizlenmesini saglar. C vitamini boldur. Cenini korur.

    ÇÖLYAK HASTALIĞI
    Kestane: Önemli bir enerji kaynagidir. Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastalari için bugday içermeyen un kaynagi olabilir. E ve B6 vitaminleri içerir. yag oranlari düsüktür.

    TIROID
    Midye: Omega-3 yagi açisindan zengin bir besin kaynagidir. Içerdigi selenyum minerali tiroit bezlerinin normal isleyisi için gereklidir.

    FELÇ
    Turunçgiller: C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adli antioksidanlar sayesinde atardamarlarin, kalbin zarar görmesini önlüyor. Portakal içerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvar hücrelerinin çogalmasina neden oluyor.

    Hamsi: Kolesterolü düsüren ve kan pihtilasmasini önleyen Omega-3 bol bol var.

    ASTIM
    Soğan: Sarimsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bilesimleri atardamarlarin zarar görmesini önler. Sogan; kemik erimesine de iyi geliyor.

    ARTIRIT
    Enginar: Enginarin en büyük özelligi toksinleri temizleme yetenegidir. Bu nedenle artirit ve romatizmasi olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adli madde, karaciger ve safra kesesinin rahatsizlanmasini engelliyor.

    STRES
    Mayan kökü: Antivirüs etkisi vardir. Karacigeri korur. Adrenalin salgilanmasini dengeler. Stresle basa çikabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgilatir.

    ÜLSER
    Lahana: Ülseri olan kisiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratir. Yüksek oranda C vitamini içerir. Kirmizi lahana vücutta antioksidan özellige sahip A vitamini içerir. Kanseri önleyici etkiye
    sahiptir.Çig olarak salatalara katilmasi tavsiye edilir.

    KEMİK ERİMESİ
    Kayisi: Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

    Süt: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynagidir. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve disleri güçlendirmek için çalisir. Bunlarin eksIkligi kemikleri eritir.

    ARAÇ TUTMASI
    Zencefil: Sindirime yardimci olur. Mide bulantisini giderir. Enerjinizi artirir. Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtigi bulanti ve rahatsizliklari azaltir.

    CİLT SORUNLARI
    Papatya: Bitkisel yag ve kimyasallar içerir. Çay olarak içildiginde sindirime yardimci olur, karin agrilarini dindirir. Sicak bir banyonun ardindan hazirlanacak papatya çayi torbalari, egzamanin neden oldugu kasinti ve yanmalari alir.

    Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir. Capsantin adli kimyasal madde zona hastaliginin neden oldugu agrilari dindirmek için yapilan kremlerde kullanilir.

    Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacinizin tamamini karsilar. Içindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasini, kirisIkliklarin meydana gelmesi önler.

    Portakal yağı: Susam yagiyla karistirilarak kullanildiginda iyi bir cilt yagi elde edilir.Ayrica;selülitli bölgelere portakal yagiyla masaj yapilmasi tavsiye edilir.

    LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI
    Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan içerir. Bu nedenle laktoz (süt sekeri) dayaniksizligi bulunan ve günlük gidalar yiyemeyen kisiler için badem ideal bir besin kaynagidir.
     



  2. Cevap: Hangi hastalığa, hangi yiyecek?

    KALP
    Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli.

    Kepekli Ekmek: Kalp hastaliklariyla bagirsak kanseri için faydalidir.Günde 12 gramdan fazlasi kisiye göre zararli olabilir.

    Kiraz: 100 graminda 40 kalori bulunuyor. Içerdigi ellegic asit, vücudu kansere karsi korurken,kiraz kalp damarlarindaki normal bir kan dolasimini saglar. Çok kiraz yenmesi, gut hastaligina yakalanma riskini de düsürür.Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor.

    Çikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastaliklarina yakalanma riskini düsürür. Günde en fazla 1 çikolata yiyin.

    Elma: Günde 5 adet yiyin.

    Mısır Gevreği: Günde 1 tabak yeterli.

    Salatalik: Diyet yapanlarin en büyük yardimcisi olan salatalik, kolesterolü düsürür. Kalbi güçlendirir.Unutmadan ekleyelim. Salatayi soymadan yiyin. Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabugu ile derisi arasinda bulunuyor.

    Yumurta: Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir. En önemli özelligi, kolesterol oranini düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada az yagda pisirilmis yumurtayi tavsiye ederiz.

    Sarımsak: Mutfaginizdan eksIk etmeyin. En az 1000 dogal tedavide kullanan sarimsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolasimindan kalp hastaliklarina kadar her seye yarali. Ancak hamileler dikkat olmali. Asiri sarimsak da kalp yanmalari ve çarpintilarina yol açar. Günde bir dis yeter.

    Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranini da ayarlar.

    Kavun: Bir kavunun yarisi insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacinin tamamini, A vitaminin de yüzde 15`ini karsilar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarinin diyetlerinde sIkça kullanilan bir meyvedir.

    Süt: Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Çocuk ve genç ve hamilelerin günde en az yarim litre süt içmesi tavsiye ediliyor.

    Seftali: Bir seftali, günlük C vitamini ihtiyacinizin yarisini karsilar. Sindirimi kolay olan meyvanin koyu renklilerini tercih edin. Çünkü kabuguna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karsi faydalidir.

    Pirinç: E ve B12 disinda tüm B vitaminleri ve potasyum içerir. Özellikle kolon ve bagirsak kanserlerine karsi faydalidir.Kolesterolü düsürdügünden kalbe iyi gelir.

    Tuz: Vücuttaki kan dolasimini ve sinir sistemini düzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarina bire birdir. Ingiliz Saglik Bakanligi, halkina günde 9 gram tuzun kafi oldugunu, asirisinin vücuda zarar verecegini açikladi.

    Çay: Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 sogan, 7 portakal yemis gibi kalp dostu antioksidan madde almis olursunuz. Ingilizler, özellikle çocuklarin haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor.

    Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu düzenler. Anemi hastaligina karsi D ve B12 vitamini içerir. Birçok kansere karsi vücudu içerdigi nikotinik asitle korur. Bir konserve ton baligi vücudun D vitamini ihtiyacinin tamamini karsiliyor.

    Hindi Eti: 125 grami, vücudun günlük folik asit ihtiyacini karsilar. Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardimci olur.

    Karpuz: Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacinizin %80`nini karsilarsiniz. Içerdigi potasyum, kan dolasimini saglar.

    KANSER
    Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açisindan zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldirarak kansere karsi koruyucu etkisi vardir. Lifli oldugu için bagirsaklari koruyucudur.

    Tahıllar: Arpa, misir, bugday, yulaf gibi tahillar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atilmasi sürecini hizlandirir. Tahil agirlikli bir beslenme rejimi, bagirsak kanseri riskini yari yariya azaltiyor.

    Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve kanseri önleyen antioksidanlar açisindan zengindir. B vitamini de seks hormonlarini kuvvetlendirir.

    Pancar: Demir ve folik asit açisindan zengin olan pancar eski çaglardan beri kan hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir. Amerikali uzmanlar pancar suyunun sarilik tedavisinde de etkili oldugunu belirtiyor.

    Lahana: Kanserli hücrelerin çogalmasini önleyen karoten maddesi içerir.

    Havuç: Tam 40 arastirma havuç tüketimi arttikça kanser riskinin azaldigini ortaya koymustur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açisindan zengin olusudur.

    Nohut: Yag düzeyi düsük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakir, manganez, betakaroten ve folik asit açisindan zengindir. Gögüs kanserine karsi korur.

    Incir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardimci olur. Eski çaglarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanilan incir, modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak öneriliyor.

    Sarımsak: BagisIklik sistemini güçlendirdigi ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi vardir.

    Fındık: Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini açisindan en zengin besinlerin basinda gelir. Her gün yenilen bir avuç findik kansere ve kirisIkliklara karsi koruyucudur.

    Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir. Lifli özelligi kandaki kolesterol oranini düsürür, seker ve kalp hastalari için yararlidir.

    Zeytinyaği: Içindeki omega yag asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. Antioksidan özelligi olan E vitamini açisindan da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni koruyucu etkiye sahiptir.

    Soğan: BagisIklik sistemini güçlendirir. Içerdigi allicin ve sülfür; mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etkiye sahiptir. Son arastirmalar kemik erimesine karsi, peynir ve sütten daha etkili oldugunu göstermistir.

    Şeftali: Teki bile insanin C vitamini ihtiyacinin yüzde 50,sini karsilayabilir. Sindirimi kolaydir. Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan betakaroten açisindan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardir.

    Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynagidir. E ve B vitaminleri açisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu olan pirinç, kolesterolü düsürerek kalp krizi riskini de azaltir.

    Çilek: Kolesterol düzeyini düsürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adi verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.

    Domates: Likopen açisindan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi çesitli kanser hastaliklarini önleme konusunda hayati önemdedir. C vitamini açisindan zengindir ve bagisIklik sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir.

    GÖZ
    Mısır: Zeaksantin adli bir bitkisel bilesim içerir.Bu madde yasa bagli olarak gelisen görme bozukluklarini azaltir.

    Ispanak: Antioksidan özelligi tasiyan A vitaminine dönüsen betakaroten içerir. Saglikli gözler için gereklidir. Katarakt ve diger göz tabakalarinin bozulmasina karsi lutein maddesi de
    içerir.Pisirdikten sonra hemen tüketin; beklemesi halinde içindeki yararli maddeler toksIk maddelere dönüsebilir.

    BAGIRSAK


    Elma: Protein, vitamin ve dogal kimyasallar sayesinde sindirime yardimci olur. Sindirimi kolaylastirir. Bagirsak sorunlari çeken kisiler için dengeleyici ve normallestirici besin olarak nitelenirler.

    Kaynak:saglikvakfi.org.tr