Hangi Baharat Neye İyi Gelir

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 4 Mayıs 2012 tarihinde açılan konu


  1. Hangi Baharat Neye İyi Geliyor


    Hangi Baharatlar Neye Faydalıdır

    Yemeklere renk ve lezzet katması için çeşitli baharatlar kullanırız. İster yemeği pişirirken, ister piştikten sonra yemeği tatlandırdığımız baharatlar, mutfakta vazgeçilmezler arasındadır.

    Sıkça kullandığımız baharatların sağlığımız için de çok büyük faydaları vardır. Baharatın tıptaki faydalarının çok eskiden bu yana bilindiğini belirten uzmanlar, Bu yöntemle tedavide kullanılan baharatlar yan etki göstermemektedir. Bu türlü tedavinin tarihi çok eskiye dayanmaktadır diyor.

    Sık kullandığımız baharatlar ve faydaları

    Nane : Özellikle sinirsel olan mide yanmalarına iyi gelir. Çorbalarda, et yemeklerinde, soslarda, çay ve diğer içeceklerde, hatta dondurma ve tatlılarda kullanılabilir.

    Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar. Tarçın, ülkemizde genellikle sütlü tatlılarda ve hamur tatlılarında, şekerlemelerde, pastalarda ve bazı yemeklerde, boza, salep gibi içeceklerde, hatta kaynatılarak çay yerine kullanılmaktadır.

    Biberiye : Kabızlık giderici, hazım sistemi uyarıcısı, safra artırıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Haricen ise iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır. Kümes hayvanları ile yaptığınız yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanabilirsiniz.

    Çörek Otu : İştah açar.Vucüda kuvvet ve dinçlik verir.Mide ve bağırsak gazlarını söker. Hamur işlerinin üzerinde, lor ile karıştırılarak kahvaltılarda yenilebilir.

    Fesleğen : Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı ve gaz söktürücüdür. Domates salçasında, çorba ve soslarda kullanılabilir.

    Karabiber : Mideyi ısıtır. Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır. Afrodizyak özelliği vardır. Hemen hemen her türlü yemeğe bütün olarak veya dövülmüş toz durumunda koymak mümkündür.

    Karanfil : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Koku giderir. Genellikle kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, bazı sos ve yemeklerde kullanılır.

    Kekik : Midevi, yatıştırıcı, antiseptik etkileri vardır. Bademcik için kekik gargarası yapılabilir. Etlerin, ızgaralann, sebzelerin, haşlanmış balıkların ve salçaların kokulandınlmasında kullanılır.

    [​IMG]