Hamilelikte Sindirim Sorunları

'Bebek Bakımı' forumunda HazaN tarafından 18 Ağustos 2008 tarihinde açılan konu


  1. Gebeliğin ilk üç ayında uyum problemleri nedeniyle bulantı ve kusmalar görülür. Yiyecekleri tüketmede zorluklar olur. Sözü edilen uyum problemleri her annede olacak değildir. Bu ilk dönemde kusma ve bulantıyı tetikleyen şartları mümkün olduğunca ortadan kaldırmaya, biraz sakinleştikten sonra başka yiyecekler tüketmeyi denemeye çalışmalıdır.

    Çok yağlı yiyecekler, fazla sulu yemekler, ağır kokulu baharatlar, lahana, karnı bahar ve et, kavrulmuş soğan kokuları bulantı ve kusmayı tetikler. Pişerken kokusu ile zaten hassas olan anneyi uyaran yiyecekler ya başka yerde pişmeli, ya da bunların yerine uygun değişimler kullanılmalıdır. Örneğin et yerine balık, tavuk, hindi eti tüketilebilir.

    Kış sebzelerinden havuç, patates, ıspanak tüketilebilir. Limon ,yoğurt yemeklerde tüketimi kolaylaştırır. Limon hem C vitamini olarak hem de rahatlatıcı olarak kullanılabilir.

    Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlar.

    Sıvı yiyecekleri az tüketmeye ve yemek sonrası bir süre dinlenmeye özen gösterilirse problemler azalabilir. Az ve sık beslenmek de yaralıdır.

    Kabızlık ileri aylarda görülebilen problemlerdendir. Kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ve salataya yer vererek bu sorunun önüne geçebiliriz. Günlük yürüyüşleri ve su tüketimini de ihmal etmemeliyiz.