Hamilelik Döneminde Bitkisel Çaylar

Konusu 'Hamilelik ve Doğum' forumundadır ve EyLüL tarafından 20 Ekim 2011 başlatılmıştır.

  1. EyLüL Üye


    Hamilelik Döneminde Bitkisel Çay Tüketimi ve Diğer İçecekler,Gebelikte Bitkisel Çaylar Bitki Çayları

    Bitkisel çaylar her zamankinden daha fazla günlük hayatımıza girmiş durumdadır. Eskiden sadece aktarlardan alınabilen ve genellikle zahmetli işlemler sonrası hazırlanabilen bitkisel çaylar artık market raflarında poşetlerde kolay kullanıma hazır bir şekilde bizleri bekliyor.

    Bitkisel çay dendiğinde aklımıza bunların aşırı kullanımında ciddi sorunlara yol açabileceği hiç gelmiyor, zira bitkileri her zaman ilaçlardan daha masum görüyoruz.

    Gerçekte ise tam tersi geçerli:

    Belli başlı bazı bitkisel çayların içinde bulunan etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. Eczaneden alınan ilaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarları net olarak bilindiği halde bitkisel çaylar birden fazla etken madde içerebiliyor ve etken madde miktarının net olarak bilinmesi imkansızdır.

    Hamilelik döneminde kadınların çoğu zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil), sıvı ihtiyaçlarını gidermek için, sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya lohusalık döneminde süt yapımını artırmak için (papatya, rezene, ısırgan otu çayları) kullanmaktadırlar. Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yok gibi görünmektedir.

    Halbuki ismi masum gözüken ve bize aşina olan çeşitli bitki çayları, örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini artırabilmektedir.

    Ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri bilinmekte ve ebeler tarafından bu çay gecikmiş doğumları başlatmak için kullanılmaya devam etmektedir.

    Bunlar yanında üçüncü bir grup bitki çayı ise artık hemen her markette rastlayabileceğimiz isimlerini az duyduğumuz veya hiç duymadıklarımız: Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Bu sayılan bitki çaylarının ortak özelliği gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

    Bazı bitkilerin aşırı kullanımda sakat doğuma yol açtıklarına dair bazı bulgular bile mevcuttur.

    Özet olarak hamilelik döneminde bitkisel çaylara masum gözüyle bakmak yerine günümüzde kullanılan ilaçların kökeninde bitkiler olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalı ve bitkisel çayları kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

    Gebelik esnasında kullanılan bitkiler önemlidir.Birçok bitkisel ürün kullanımı gebelikte güvenli iken bazı bitkiler problemlere yol açar.Bu bitkilerin bir kısmı rahimde kasılmaya sebep olarak düşüklere dahi sebep olabilirler. Bazen ishal,bulantı,kusma ,tansiyon düşmesi gibi şikayetlere de sebep olan bu bitkisel çaylar kontrolsüz ve aşırı bir şekilde kullanılmamalıdır.

    Gebelikte bitkisel çayların kullanımında bir diğer tehlikesi de zararlı artıklar, böcek,toprak hatta kurşun gibi hijyenik olmayan maddeleri de içlerinde barındırabilmelerinden gelmektedir.Toplanma,saklama ve ambalajlama şartları her zaman hijyenik olmayabilen bu çaylar ancak doktorunuzun önerisi var ise alınmalıdır.

    Hamilelikte bitkisel çay içmek istiyorsanız böyle bir çayı alırken içeriğine iyi bakın. Bilmediğiniz,tanımadığınız ve özellikle ülkemizde olmayan bitkiler içeriyorsa tercih etmeyin.Limon, elma, ıhlamur, ahududu,portakal ,nane, karanfil,rezene,adaçayı, kuşburnu, keten tohumu gibi bilinen çayları aşırıya kaçmamak şartı ile içmenizde bir sakınca yoktur.

    Bilmediğiniz,tanımadığınız hiçbir bitkiyi ne çay olarak ne de yemeklerinizde tat arttırıcı olarak kullanmayın.

    [​IMG]

     

Sayfayı Paylaş