Hafıza Güçlendiren Gıdalar Nelerdir?

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Blue tarafından 28 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Hafıza Güçlendiren Gıdalar Nelerdir?
    Hafızayı Güçlendiren Gıdalar
    Hafıza Güçlendiren Besinler Nelerdir?



    E vitamini

    Alzheimer hastalığında, beyindeki belirli bölgelerde sinirler ölmeye başlar ve bilişsel bozulmalar oluşur. Bu nedenle güçlü bir antioksidan olan E vitamini sinir hücrelerini ve nöronları korumak için yardımcı olabilir. Buğday tohumu, soya fasulyesi, bitkisel yağlar, fındık, Brüksel lahanası, yeşil yapraklılar, ıspanak, zenginleştirilmiş un, kepek, tahıl ve yumurta E vitamini kaynakları arasında yer alır.


    Balık


    Somon, uskumru, ton ve diğer balıklar kalp sağlığında etkili olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Beyinde, birçok sinirin işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca, daha fazla balık yemek, daha az kırmızı et ve damar tıkanıklığına sebep olabilecek doymuş yağı fazla olan diğer protein çeşitlerini daha az yemek demektir

    Avokado

    Bu kremalı yoğun tat, E vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca C vitamini açısından da zengin olan avokadonun Alzheimer hastalığının gelişmesi riskini azaltmakla ilişkili olduğu bulunmuştur.


    Ayçekirdeği

    Ayçekirdeği dahil olmak üzere, çekirdek E vitamini açısından zengin kaynaklardandır. 20 gr. kurutulmuş ayçekirdeği günde alınması önerilen miktarın yüzde 30’unu içerir. Salatanızın üzerine serpmeniz lezzeti artırır hem de beyin gelişimini hızlandırır.


    Fıstık ve ezmesi

    Yağ oranı fazla olmasına rağmen, sağlıklı yağ kaynaklarındandır. Ayrıca, E vitamini bakımından zenginler. Kalp ve beynin işlevlerini düzgün gerçekleştirebilmeleri için yardımcı olur. Diğer sağlıklı seçim ise bademdir.

    Sağlıklı yağlardan zengin, doymuş ve trans yağlardan düşük, bol tahıllı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık bakımından zengin olan diyetlerin, beyin-kalp sağlığı için oldukça iyi olduklarını kanıtlayan çalışmalar vardır.

    Kırmızı şarap

    Çalışmalar gösteriyor ki, ölçülü miktarlarda anti-oksidan kapasitesi yüksek olan kırmızı şarap ve diğer alkol çeşitlerinden tüketen bireylerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riski azalabilir. Ancak Alzheimer hastalığının gelişmesini etkileyebilecek diğer risk faktörlerini de gözardı etmemek gerekir.

    Çilek, böğürtlen, kiraz, yaban mersini

    Son yapılan araştırmalar yaban mersini, çilek ve böğürtlenin yaşa bağlı olarak azalan bilişsel becerilerin artmasına yardımcı olduğunu bulmuştur. Yani yaşla azalan beynin doğal işlevini korumayı sağlarlar ve hafıza kaybının oluşmasını engellemeye yardımcıdırlar.


    Tahıllar


    Lif açısından zengin olan tahıllı besinlerle meyveler, sebzeler, fındık, zeytinyağı ve şarap, Akdeniz diyetinin önemli parçasıdır. Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmaya göre, Akdeniz tipi beslenmenin, Alzheimer hastalığındaki bilişsel zedelenmelerin önüne geçmede etkili olduğu bulundu.


    Koyu yeşil yapraklı sebzeler

    Lahana, karalahana, ıspanak ve brokoli, E vitamini ve folik asit için önemli kaynaklardır. Örneğin, bir kase ıspanakta günlük alınması gereken E vitamininin yüzde 15’i, pişmiş olan yarım kase ıspanaklaysa günlük ihtiyacımızın yüzde 25’i karşılanabilir.

    Folik asitin, beyni nasıl koruduğuna dair netlik sağlanamamıştır ancak kandaki homosistein olarak bilinen amino-asitin seviyelerini düşürmek yönüyle olabilir. Yüksek düzeyde homosistein, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine ve kalp krizi riskini artırıcı etkiye sebep olabilir.