Hafif Kepek Ekmeği Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 30 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Hafif Kepek Ekmeği Nasıl Yapılır
    Resimli Hafif Kepek Ekmeği Tarifi
    Hafif Kepek Ekmeği Yapılışı
    Hafif Kepek Ekmeği Resimli Tarif

    [​IMG]

    Malzemeler:

    1 bardak beyaz un

    1,5 bardak tam buğday unu

    1 tatlı kaşığı instant kuru maya

    Yarım tatlı kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı şeker

    1 bardak su

    15 gram tereyağı (1 çorba kaşığı), eritilmiş



    1 orta boy somun





    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız beyaz unu, tam buğday ununu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve eritilmiş tereyağını ilave ederek hamurunuzu 2-3 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra beyaz unu, tam buğday ununu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve eritilmiş tereyağını ilave ederek hamurunuzu iyice karışana kadar 1–2 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu bir top haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve 25 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve ılık bir yerde ½ saat mayalanmaya bırakın.

    5. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 25 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

    6. Fırından çıktıktan sonra bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu üzerine suyu tümüyle kapatacak sekilde unları bir kaşıkla serperek ekleyin. Tuzu, şekeri ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Tahıl ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.