güneydoğu anadolu bölgesinde yetişen ürünler

'Okulistik' forumunda Misafir tarafından 17 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. güneydoğu anadolu bölgesinde ne yetişir?


    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.

    Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.

    Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.

    Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

    Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 5 Ekim 2013
Yükleniyor...
- güneydoğu anadolu bölgesinde Forum Tarih
Güneydoğu Anadolu bölgesinde hangi iller var Türkiye ile ilgili 12 Ocak 2011
Güneydoğu Anadolu bölgesinde hangi dağlar vardır Türkiye ile ilgili 12 Ocak 2011
Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülen iklimler Türkiye ile ilgili 12 Ocak 2011
Güneydoğu Anadolu bölgesinde enerji kaynakları Türkiye ile ilgili 11 Ocak 2011