gıda zehirlenmesinde yapılması gerekenler

'Hastalıklar' forumunda Sitem tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. gıda zehirlenmesinde yapılması gerekenler nelerdir
    gıda zehirlenmesinde neler yapılmalı
    besin zehirlenmesinde yapılması gerekenler
    besin zehirlenmelerinde neler yapılmalı


    gıda zehirlenmesinde yapılması gerekenler


    1. Zehirlenmeye sebep olan ürünün üzerindeki etikette zehirlenmeye karşı ne yapılacağı yazıyorsa yazılanları uygulayın.

    2. Eğer hasta uyanıksa ona bir bardak su ya da süt içirin. Vücuda alınan sıvı zehrin vücut tarafından tutulmasını yavaşlatır. Eğer hasta halsiz uykulu ve bilinçsiz ise ya da nöbet geçiriyorsa ağızdan herhangi bir şey verilmemelidir.

    3. Zehirli maddenin üzerindeki etikette yazmadığı ve bir uzmanın denetiminde olunmadığı sürece hastayı kusmaya zorlamayın.

    4. Hastayı kusturmanız gerekiyorsa Ipecac şurubu kullanınız. Bir başka yöntem de parmağınızla hastanın boğazının arka kısmına dokunmaktır. Başka bir seçeneğiniz yoksa hastaya sıcak su dolu bir bardağın içine 1 çay kaşığı kuru hardal ve 3 çay kaşığı tuz karıştırarak içirin.

    5. Kustuktan sonra hastaya bir bardak su ya da süt içirin.

    6. Eğer zehirli madde aynı zamanda hastanın elbiselerine vücuduna ya da gözüne de bulaşmış ise elbisesini çıkarın vücudunun zehirli madde değen kısmını ya da gözünü bol soğuk veya ılık suyla yıkayın

    7. Acil tıbbi yardım isteyin. Eğer zehirli maddeyi tanımlayabiliyorsanız şişe ya da ambalajını da beraberinizde hastaneye götürün. Eğer hasta kusmuşsa ve siz de zehri başka bir yöntemle tanımlayamadıysanız hastanın kusmuğundan bir miktar numune alarak hastaneye beraberinizde götürün.

    alıntı