gıda zehirlenmesi kaç gün sürer

'Sağlık bilgisi' forumunda ZORBEY tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. besin zehirlenmesi kaç gün sürer
    gıda zehirlenmesi ne kadar sürer
    gıda zehirlenmesi kaç gün devam eder

    İlki "clostridium botulinum". Bu besin zehirlenmelerinin en tehlikeli ve öldürücü olanıdır. Çünkü bu bakterinin yaydığı botulinus toksini çok etkilidir. İki kilogramı dünya nüfusunu yok edebilir. Bu bakteri sebze, meyve, balık, et, bal gibi birçok besinde bulunabilir. Bunun en önemli üreme ortamı kapalı, havasız ortamlardır. Başta konservelerde ürer. Konservelerde en önemli bakteri budur. Gıda zehirlenmelerinin yüzde 5-15'ini bu zehirlenme oluşturur. Üstelik öldürücü olabilir. Sinir sisteminde felce yol açar, bu da solunum felciyle bir insanı öldürür.
    12-72 saat arasında etki yapar. En sık görülen "stafilokok besin zehirlenmesi" ise tüm besin zehirlenmelerinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturur. Aldıktan sonra 2-4 saat arasında etki gösterir. Süt ve süt ürünleri, salatalar, kremalı pastalar ve ette çabuk ortaya çıkar. Hemen kusmayla cevap verir. İshal ise daha az görülür. Vücut süratle toksini atmaya çalışır. Hayati tehlike çok yoktur. Bir-iki gün içinde kişi normale döner. Özellikle pirinçli yiyeceklerde et ve sebzeler yoluyla ortaya çıkan "basillus cereus" denen bir bakterinin yol açtığı zehirlenme de 1-6 saat içinde kusmayla ortaya çıkar. Besin zehirlenmelerinin yüzde 10-30'u da salmonelladan kaynaklanır. Bunlar 10-30 saat arasında ortaya çıkar. Bu tip daha çok ishal, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısıyla başlar ve ortalama 3-4 gün sürer. Ancak iki haftaya kadar da devam edebilir. Diğer bir besin zehirlenmesi de şigelladan kaynaklanır. Süt, salatalar, etler, patatese kadar birçok besin buna neden olabilir. Bu zehirlenme genelde 12-48 saat içinde ortaya çıkar. Kanlı ishal görülür. Kramp tarzında karın ağrıları, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler verir. Üç-dört günden iki haftaya kadar sürebilir. Ayrıca parazitler de besin zehirlenmelerine yol açabilir.