Gıda Alerjisi

'Sağlık Rehberi' forumunda HazaN tarafından 6 Eylül 2010 tarihinde açılan konu


  1. Gıda alerjisi nedir
    Gıda alerjisinin nedenleri
    Gıda alerjisinin tedavisi


    Önemli gıda alerjileri:
    160’tan fazla gıda, alerjisi olan insanlarda etkili olabilmektedir. Gıda alerjilerinin %90’ı ise en yaygın 8 alerjen gıda tarafından oluşturulmaktadır. Bu gıdalar:
    1. Süt
    2. Yumurta
    3. Balık
    4. Kabuklu deniz ürünleri (örn. Yengeç, karides, istakoz)
    5. Sert kabuklu kuruyemişler (Ceviz, Fındık, Badem)
    6. Fıstık
    7. Un
    8. Soya

    Yukarıdaki sekiz gıda ve bunlardan elde edilen proteinleri içeren gıdalar yaygın gıda alerjilerinin başlıca nedenlerindendir.

    Gıda alerjisi Belirtiler
    1. Kurdeşen
    2. Yüz kızarması, kızarıklık
    3. Ağızda karıncalanma, yanma veya kaşıntı hissi
    4. Yüz, dil veya dudaklarda şişme
    5. Bulantı ve kusma
    6. Karında kramplar
    7. Öksürme veya hapşırma
    8. Baş dönmesi
    9. Boğaz ve ses tellerinde şişme
    10. Nefes alma güçlüğü
    11. Bilinç kaybı

    Belirtiler ortaya çıktığında yapılacaklar
    Gıdalar tüketildikten sonra yukarıda yer alan belirtilerin ortaya çıkması gıda alerjisi işareti olabilir. Tüketiciler kendilerinde bu belirtileri ortaya çıkaran gıdaları tüketmekten kaçınılmalı, eğer bu gıdalar tüketilip, gıda alerjisini gösteren belirtiler ortaya çıkmışsa bir doktor veya sağlık kuruluşu ile temasa geçilerek gerekli testler ve tedaviler uygulanmalıdır.
    Gıda alerjisi olduğunu öğrenen tüketiciler gıdaların etiketleme kurallarını öğrenerek, sıkıntı kaynağı gıdayı tüketmekten kaçınmalıdır. Kazayla alerjen gıdanın tüketilmesi durumunda erken belirtileri tanımalı, bu durumlarda uygulanacak gerekli davranışları doğru bir biçimde öğrenmelidir.
    Bir gıda tüketilirken veya tüketildikten sonra belirli bir gıda alerjisi olan kişiler daha önceden karşılaştığı belirtileri göstermeye başlarsa, acil olarak gerekli davranış kurallarını uygulamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

    Hayatı tehdit eden durumlar
    Gıdaları tükettikten sonra küçük gıda alerjisi belirtilerinin oluşması durumunda gerekli müdahalelerin yapılmaması durumunda belirtiler kısa bir sürede anafilaksiye dönüşebilir. Gıda alerjenlerinin tüketilmesinden sonra gıda alerjisi olan kişinin hayatını tehdit eden alerjik reaksiyon “anafilaksis” olarak adlandırılmaktadır. Anafilaksis, aşırı duyarlık yaratan bir antijenin vücuda girmesi ile oluşan şiddetli antijen antikor reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Anafilaksi durumunda
    1. Akciğerlere giden hava yolları daralır
    2. Kan basıncı çok düşer ve anafilaktik şok oluşur.
    3. Nefes borusu tıkanır.
    Anafilaksi oluşması durumunda, belirtiler görülmeye başlar başlamaz kısa zamanda epinefrin uygulanması ciddi sonuçların ortaya çıkmasını önlemede yardımcı olabilmektedir.