Geleneksel Yemeklerimiz

'Damak Keyfi' forumunda Sitem tarafından 10 Mart 2012 tarihinde açılan konu


  1. Türk Geleneksel Yemekleri
    Yöresel yemeklerimiz

    Ege geleneksel yemekleri

    EGE PİLAVI

    1 tavuk
    4 su bardağı pirinç
    1 kaşık yağ
    10 ince çubuk makarna
    100 gram badem, yeşil fıstık
    8 bardak su
    Yeteri kadar tuz.

    Tavuk haşlanır. Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda küçük küçük kesilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup temizlenmiş badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler piş-mezden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuz, biber, fıstıklar ve küçük parçalarda kesilmiş tavuk hep beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir.

    Ebegümeci Kavurması

    Malzemeler:

    1 kg ebegümeci
    2 adet orta boy kuru soğan
    10-15 adet kurutulmuş acı biber
    1 çorba kaşığı salça ( isteğe bağlı kullanılmayabilir )
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz

    Hazırlanışı:

    Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır. Tencereye sıvı yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır. Soğan yumuşayınca salça, kısa süre sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır. Ara sıra karıştırarak ebegümeci solana kadar pişirilir. En son tuz katılır, gerekirse 1 çay bardağı kadar su eklenebilir. Ebegümeci tam pişince ateşten alınır. Sıcak olarak sofraya getirilir


    EGE PALAMUT HAŞLAMASI

    Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı. Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir kaba oturtmalı. Tuzunu ve biberini de serptikten sonra gereği kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika kadar kuvvetli ateşte kaynatmalı. Sonra balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
    Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı. Bir diş sarımsağı havanda dövmeli. İki koşeronu küçük küçük doğramalı. Dört ançüez filetosunu ezmeli. Sonra bunları yarım bardak zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte iyice karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı. Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonra servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı.


    Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi

    Mazemeler:

    1 su bardağı ince bulgur
    2 adet orta boy patates
    1 çorba kaşığı biber salçası
    4 adet taze soğan
    8-10 dal maydanoz
    Yarım tatlı kaşığı tuz
    4 çorba kaşığı zeytinyağı

    Kıyma kavurması için:

    250 gr orta yağlı dana kıyması
    1 adet küçük kuru soğan
    3 çorba kaşığı sıvı yağ
    Yarım tatlı kaşığı tuz

    Yapılışı:

    Önce kavurma hazırlanır. İnce kıyılmış kuru soğan sıvı yağda pembeleştirilir, üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulunca tuz eklenir. Birkaç defa daha çevrilir, ateşten alınır. Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur. 10 dakika kabarması için beklenir. Daha sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuz eklenir. Salçanın rengi malzemeye çıkana kadar yoğrulur. İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur. Köfte harcından ceviz kadar parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir. Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur. Yanına birkaç adet köfte bırakılır.

    Ege Salatası

    Kullanılacak malzeme: (4 kişilik) 2 kantalup kavunu, 4 olgun Amasya elması, 4 olgun ve sulu armut, 2 büyük şeftali, 2 kokulu İtalyan eriği, 10-15 tane şurup konservesinde kiraz, 3 fincan tozşeker.

    Yapılışı: Kavunların, elmaların, armutların kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, çekirdek yatakları temizlenip atılır. Sonra elmalar, armutlar ve kavun dilimleri küçük parçalara doğranıp bir porselen kâseye konur. Çekirdekleri çıkarılan şeftali ve erikler de doğranıp kâsedeki karışıma katıldıktan sonra meyveler kaşıkla iyice karıştırılır. Kiraz da serpiştirildikten sonra meyvelerin üzerine tozşeker serpilir. Kâsenin üzeri naylon örtüyle kapatılır ve meyveler buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir. Sonra bu meyve salatası 4 kâseye bölünür. Sonra servis yapılır. Arzuya göre, üzerine krem şanti de konulabilir.

    İncir Islaması

    İncir ıslaması özellikle Aydın ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır.

    Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (veya badem içi).

    Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşit parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır. Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür. Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üzerine tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır. Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir. Ancak ocakta pişirildiğinde, süte ilave edilirse, tatlının tam kıvamını alması sağlanabilir.


    Karadenizin Yöresel Yemekleri

    Akçaabat Köftesi

    Malzemeler
    1 kg. kıyma,
    100 gr. Peksimet
    1 diş sarımsak,
    1 çay kaşığı karabiber,
    tuz


    Yapılışı
    Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak köfte halinde bir kaba biriktirilir. Köfteler kaptan alınarak ızgarada pişirilir ve sıcak halde servis yapılır.


    Balık Pilakisi

    Malzemeler
    3 patates
    2 domates
    2 sogan
    2 yesil biber
    2 dis sarimsak
    1-2 defne yapragi
    1 limon
    1 kahve fincani zeytinyagi
    5-6 dal maydanoz
    tuz karabiber
    1 su bardagi salcali su


    Yapılışı
    1- Firin tepsisine patatesler soyularak enine dilimlenip koyulur. Ustune temizlenip dilimlenmis baliklar, dilimlenmis biberler, dogranmis sogan, dogranmis domates ve defne yapragi, tuz, karabiber, sarimsak konur.
    2- 1 bardak salcali su ilave ederek orta hararetli firinda sebzeler yumusayincaya kadar pisirilir.
    3- Ustune limon suyu sikilir ve maydanoz dilimleri konulup servis yapilir.

    Bileki Ekmeği

    Malzemeler
    misir unu, su tuz

    Yapılışı
    Elenmis misir unu ve tuz, ilik su ile hamur haline getirilir.
    Öncenden kizdirilmis bileki tasinin içine defne yapragi dizilir.
    Hamur buraya dökülerek üzerine tekrar defne yapragi dizilir.
    Agzi ters çevrilmis sacla kapatilir. Üzerine köz konulur. Kizarinca tastan çikartilip sogumaya birakilir.

    Çökülce (Sakarca) Kızartması

    Malzemeler
    1 kg.cokulce
    1 su bardagi misir unu
    2 yumurta
    tuz, karabiber
    2 kasik tereyag


    Yapılışı
    1-Cokulceler temizlenir. Bol suda haslanir. Suzgece konup iyice suyu suzdurulur.
    2-Bir kapta yumurtalar kirilir hafif cirpilir. Misir unu, tuz, karabiber ilave edilir.
    3-Cokulceler bu karisima ilave edilip iyice karistirilir.
    4-Tavada yag eritilir. Cokulceler tavaya konulup alt ust edilerek her iki tarafida kizartilir.


    Muhlama

    Malzemesi:
    1,5 su bardağı rende kaşar peynir
    1,5 su bardağı dil peyniri
    1 tatlı kaşığı tulum peyniri
    2 yemek kaşığı mısır unu
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su

    Hazırlanışı:
    Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
    Sıcak olarak servis edin.

    Pazı kavurma


    Malzemesi:
    5 bağ taze pazı
    6 soğan
    1 çay bardağı haşlanmış barbunya
    tuz
    Hazırlanışı:
    Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.

    Hamsili ekmek


    Malzemesi:
    1 bağ pazı
    2 bağ taze soğan
    1 bağ taze nane
    1 kg hamsi
    8 su bardağı mısır unu
    Yeterince tuz

    Hazırlanışı:
    Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.


    Laz böreği

    Malzemesi:
    10 yaprak yufka
    4 yumurta
    8 su bardağı süt
    2 paket vanilya
    3 su bardağı kıyılmış fındık içi
    5 su bardağı tozşeker
    2 paket buğday nişastası
    5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
    1 su bardağı su
    Şerbeti için:
    10 su bardağı su
    10 su bardağı toz şeker
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.


    Laz helvası

    Malzemesi:
    3 kg süt
    1 kg şeker
    3 paket vanilya
    3 yumurta sarısı
    300 gr beyaz un
    200 gr irmik unu

    Hazırlanışı:
    Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.



    İç Anadolunun Yöresel Yemekleri

    HUNNAK

    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    1/2 kilo patates,
    1/2 kilo yağsız dana eti,
    2 yumurta,
    200 gram domates,
    1 baş soğan,
    2 çorba kaşığı zeytinyağı,
    50 gram margarin yağı,
    2 çorba kaşığı rendelenmiş gravyer peyniri,
    2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu,
    2 çorba kaşığı süt,
    bir fiske cevz.i bevva,
    yeteri kadar tuz ve karabiber.

    Yapımı:
    Patatesleri iyice yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda haşlamalı. Sonra kabuklarını soymalı ve pompresten geçirerek püre haline getirmeli. Bu püreye cevz.i bevva'yla yumurtaları, margarin yağını, sütü, rendelenmiş peyniri, tuzla karabiberi katıp karıştırarak karışımı birbirine iyice yedirmeli. Beri yanda zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı bir kusaneye koyup kavurmalı. Soğanlar pembeleşince kıyılmış eti katmalı. Bir - İki defa karıştırarak kavurmalı. Kıyma kavrulmaya başlayınca kabuğu soyul duktan sonra çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı. Salçayı tuzlayıp biberlemeli ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirmeli. Salça istenilen kıvama gelince, pyrex bir kayık tabağı yağa bulamalı. Kabın altını ve kenarını patates püreli karışımın üçte ikisiyle sıvamalı. Bunun üstüne kıymalı salçayı boşaltma!ı. Onun üstüne kalan püreli karışımı yaymalı. Kurutulmuş ekmek tozunu bunun üstüne serpmeli. Pyrex kayık tabağı orta ısıiı bir fırına sürmeli ve yemeğin üstü pembeleşinceye kadar orada tutmalı. Sonra fırından alıp olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı.

    Toyga Çorbası (Konya)

    1 su bardağı yoğurt
    1 kahve fincanı un
    1 çay bardağı pirinç
    1 adet yumurta
    4 su bardağı su
    tuz, karabiber, nane

    Yoğurt, un, yumurta ve pirinç iyice karıştırılır. Su yavaş yavaş ilave edilir. Tuz karabiber ile tatlandırılır ve kaynatılır. Pirinçler piştikten sonra üzerine nane serpilerek servis edilir.


    Madımak (Yozgat)

    1.5 kg. Madımak
    Bir kase yoğurt
    150 gr. Pastırma
    Bir-iki diş sarımsak
    Tuz,biber,yağ,salça

    1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.


    Arabaşı (Yozgat)

    Hamur İçin :
    Bir ölçü Un
    6 Ölçü Su
    Tuz

    Çorba İçin:
    Tavuk veya Hindi
    Bir Kaşık Yağ,
    Bir Kaşık Salça,
    Tuz,karabiber,
    Kırmızı Biber,
    Bir Miktar Un

    Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.
    Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.
    Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

    İskilip Dolması (Çorum)

    2 kg pirinç
    1,5 kg et
    500 gr tereyağı
    5 yemek kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
    15 su bardağı su
    5 adet kuru soğan

    Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir. Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir.



    Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri


    BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)

    Malzemeler (4 kişilik)

    1 kilo patlıcan,
    250 gram yoğurt,
    5 adet iri çarliston cinsi biber,
    1 avuç maydanoz,
    1 çorba kasığı sadeyağ,
    1 kahve kaşığı kırmızı biber,
    birkaç diş sarmısak,
    yeteri kadar tuz ve su.

    Yapılışı
    Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.


    Şişbelek

    Malzemeler:
    150 gr. kıyma
    2 bardak un
    1 bardak nohut
    250 gr. koyun parça et
    1 kuru soğan
    1 kase yoğurt
    1 yumurta
    tuz karabiber
    nane
    kırmızı biber

    Yapılışı:
    Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelim.Un su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalım.Kıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelim.Hamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diye.Hamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelim.Hamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalım.Nane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelim.Servis yapalım.Afiyet olsun.



    İÇLİ KÖFTE

    MALZEMELER:

    -750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
    -1,5- 2 su bardağı ince bulgur
    -3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
    -1 avuç ceviz içi, 2 soğan
    -Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
    -1 çorba kaşığı margarin
    -1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
    -2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
    -2 kahve kaşığı kimyon
    -1 kahve kaşığı kırmızı biber

    YAPILIŞI:

    İçinin Hazırlanması:

    İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.

    1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
    2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
    3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
    4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır.


    Burma Tatlısı (Adıyaman)

    1 kg. baklava unu
    750 gr. Antepfıstığı
    500 gr. tereyağı
    35 gr. nişasta
    3 kg. şeker

    Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır.
    Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır.


    Adıyaman Tavası

    1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
    250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
    5 kg. domates
    1.5 kg. patlıcan
    250 gr. yeşil biber
    100 gr. sarımsak
    Yeteri kadar tuz

    Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve
    fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.


    Doğu Anadolu bölgesinin yöresel yemekleri

    Kesmeli Yeşil Mercimek Çorbası

    Malzemeler:

    1 su bardağı yeşil mercimek
    1 su bardağı erişte (kesme)
    1 çorba kaşığı salça
    2 çorba kaşığı kuru nanr
    2 çorba kaşığı un
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı tuz
    8-10 bardak su ya da et suyu

    Yapımı:

    Yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılır, ertesi günü haşlanır Tencerede yağ ve un kavrulur Unun rengi dönünce kuru nane ve salça katılır Salçanın kokusu gidene kadar kavrulur Üzerine et suyu ve tuz katılır Kaynama noktasına gelince erişte katılır Erişte şişince haşlanmış mercimek eklenir Sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatılır, Ateşten alınır


    Malatya Usulu Tarhana Çorbası

    Malzemeler:

    250 gr Malatya tarhanası
    1 su bardağı siyah nohut
    Yarnm kg ıspanak
    4 çorba kaşığı kavurma
    2 su bardağı yoğurt
    8 su bardağı su ya da et suyu
    1 tatlı kaşığı tuz

    Yapımı:

    Bir gece önceden Malatya tarhanası ve siyah nohut yıkandıktan sonra aynı suya ıslatılır Ertesi günü tencereye kavurma konur orta ateşte bir kaç kez çevirdikten sonra ıslatılmış nohut ve tarhana ıslatma suyuyla eklenir Daha sonra ince doğranmış ıspanak katılır Ispanak yumuşayınca yoğurt, et suyu ve tuz karışımı eklenir bir taşım kaynatılır Üzerine arzuya göre biberli yağ gezdirilebilir


    Mişmiş Tatlısı

    Malzemeler:

    Yarım kg gün ışığında kurutulmuş kayısı
    1 çay bardağı şeker
    1 çorba kaşğı kahvaltılık tereyağı
    1,5 su bardağı su
    1 çay bardağı dövülmüş ceviz

    Yapımı:

    Tereyağı tavada eriyince yıkanmış, süzülmüş kayısı kuruları atılır 5 dakika yağla kavrulur Üzerine şeker ve su konur Kayısılar kabarana kadar pişirilir Servis tabağına aktarılır, üzerine ceviz serpilir

    Akdeniz bölgesinin yöresel yemekleri

    MAHLUTA
    Malzeme:
    250 gr. Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuz
    Yapılışı:
    Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır. Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir. Pişip koyulaşınca indirilir. Tabaklara boşaltılır. Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üzerinde kaşıkla gezdirilir.

    GÜLGAS
    Malzeme:
    1 kg. Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuz, 300 gr. Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr. Ispanak , 1 fincan zeytinyağı.
    Yapılışı:
    Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir.1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , yine ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.

    BABA HANNUŞ
    Malzeme:
    6-7 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuz, karabiber, Yumurta , katı yağ.
    Yapılışı:
    Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır. Yüksek ateşte veya fırında pişirilir. Pişince soğuk suda bırakılır. Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür. Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonra üzerine dövülmüş patlıcanlar ilave edilir. Tuz, kırmızı biber, karabiber konur. Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir.

    FISTIKLI KÖFTE
    Malzeme:
    500 gr. Bulgur, 100 gr. Un, 1 kg. Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr. Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber.
    Yapılışı:
    Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır. Un ilave edilir , iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Islak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır.İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir

    BATIRIK
    Malzeme:
    500 gr. Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam veya dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr. Et, 500 gr. Domates veya kurusu, ½ demet maydanoz, tuz.
    Yapılışı:
    Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur. Aynı bir kaba bir baş soğan çentilir, içine susam veya dövülmüş ceviz , yer fıstığı , iyice dövülmüş bir et konur. Bütün bunların üstüne yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur. Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur. Biraz da su ilave edilir. Ovma işi bittikten sonra biraz daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur.

    ANTAKYA BÖREĞİ
    Mayalı olur.hamur çok olursa fincan kadar maya koyun.İçine tuz atılır.Cıvıkça yoğurulur ondan sonra üstü örtülür.Yaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konur.Dört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konur.Bir kaşık dolusu bir pazı alınır.Hamur tükeninceye kadar pazılar tahtaya dizilir , sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kızgın yağda kabarır.


    Marmara Bölgesinin Yöresel Yemekleri

    Bozüyük (Bilecik)

    1,5 kg un
    2 adet yumurta
    250 gr tereyağı
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı süt
    1 yemek kaşığı sirke
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    1 tutam tuz
    1 kg ceviziçi
    1 su bardağı susam
    50 gr Hindistan cevizi
    400 gdr nişasta
    6 su bardağı tozşeker (ravak için)
    5 su bardağı su(ravak için)

    Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir Üzerine 250 gr tereyağı eretilerek dökülür Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır


    Sebzeli Tavuk Çorbası (Kocaeli)

    1 tavuk göğüs eti
    4 su bardağı tavuk suyu
    15 gr tereyağı
    1 çorba kaşığı un
    1 çarliston biber
    1 çuska biber
    1 küçük havuç
    1 küçük kabak
    Tuz, karabiber

    1 Tavuk göğüs etini haşlayın ve tel tel ayırın Bir tencerede tereyağını eritip unu karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın Tuz ve karabiber ekleyin
    2 Biber, havuç ve kabağı temizleyin Biberleri kıyın Havuç ve kabağı küp şeklinde doğrayın Sebzeleri tencereye ilave edip pişirin Sıcak olarak servis yapın


    Pazılı Kuzu Kapama (Kocaeli)

    6 parça kemikli kuzu eti
    4-5 sap taze soğan
    4 pazı yaprağı
    2-3 diş sarımsak
    45 gr tereyağı
    1 su bardağı su
    Tuz

    1 Tavada tereyağını eritin Etleri ekleyip çevirerek hafif kızartın ve yayvan bir tencereye alın
    2 Soğanların yeşil saplarını kıyıp tereyağında hafif soteleyin Pazı yapraklarını iri iri doğrayın Soğan ve pazıları etlerin üzerine yayın
    3 Sarımsakları soyup ikiye kesin ve etlerin üzerine serpiştirin Suya bir miktar tuz ekleyip karıştırın ve tepsiye ilave edin Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın



    Kaysepi (Kocaeli)

    2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
    1 su bardağı su
    15 su bardağı tozşeker
    30 gr tereyağı
    1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

    1 Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin Üzerine şekeri ilave edip pişirin
    2 Bir tavada tereyağını eritin Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın


    İstanbul Pilavı

    MALZEMELER
    450 gr pirinç
    125 gr Tereyagi
    1 adet Hindi Fileto
    1 su bardagi konserve bezelye
    1 tutam safran
    1 çay kasigi toz zencefil
    50 gr iç badem
    50 gr kabuksuz antepfistigi
    Tuz

    Yapılış Tarifi
    Pirinci tuzlu kaynar suda 30 dk beklettikten sonra yikayip süzün
    Bademlerle birlikte tereyaginda 5 dk kavurun Hindi filetoyu haslayip 2
    bardak hindi suyunu ayirinYarim kahve fincani suda 30 dk beklettiginiz
    safsani hindi suyuna ilave edin Didiklediginiz tavuk etini bezelye, tuz ve
    zencefille birlikte kavurdugunuz pirince katin Hindi suyunu ilave edip kisik
    ateste suyunu çekene kadar pisirin Sicak suda bekletip iç kabuklarini
    ayikladiginiz antepfistiklarini ekleyip pilavinizi demlendirin