Gelecekte Böyle Yaşamak İstemiyorsak !!

'Güncel Bilgiler' forumunda YasamSevinci tarafından 22 Nisan 2008 tarihinde açılan konu



  1. Ekmek, Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez bir unsuru. Sadece sulu yemek ile değil, pilav, börek ve makarnanın yanında da sevilerek tüketilen ekmek, bu verilen önemine rağmen israf ediliyor. Yapılan araştırmalara göre, İstanbul da günde ortalama 3 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bütün ülkedeki günlük ekmek israfı ise 15 milyonu buluyor. Birçok insan bayatlayan ekmeği çöpe atmak istemese bile nasıl değerlendireceğini bilmediği için israf ediyor. Hâlbuki bayat ekmekle hazırlanabilecek o kadar çok yiyecek var ki. Basit tariflerle çok lezzetli ve güzel yemekler yapmak mümkün. Sadece bayat ekmeğin kullanım şartları veya değerlendirme noktalarının bilinmesi gerekiyor. Sefertası Hareketi adıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşu bu israfın önüne geçebilmek için kampanyalar düzenliyor. Nadir Güllü ve Sefertası Hareketi Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Topçuoğlu amaçlarının israfı önlemek olduğunu söylüyor. Ekmek israfının toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken Nadir Güllü, bu sorunun mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Çocukların bayat ekmek yemek istemediğini ifade eden Güllü, Bayat ekmeği, başta çocuklar olmak üzere kimse yemek istemiyor. Bunun için ekmeğe değişik şekiller ve tatlar vererek sunum yapılmalı. diye konuşuyor.

    Bayat ekmeği nasıl değerlendirelim?

    * Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, köfte harcının içine katmaktır.
    * Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir.
    * Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz.
    * Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır.

    >>>> ve eklemek istediklerim : dünyada açlıktan ölenlerin sayısı hızla artarken, bizler duyarsız kalmayalım, bundan sonra bayat ekmeklerimizi değerlendirelim...
    Küresel ısınmanın getirdikleri, susuzluk ve kuraklı, kapımızın önünde duruyor....

    FORUMDAŞ AİLESİ OLARAK, ÜSTÜMÜZE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRECEĞİMİZE İNANIYORUM...




    Kırıntıları bulmasa belki açlıktan ölecekti....

    [​IMG]


    Lütfen Yukarıdaki YAVRUYU düşünelim !!!!....

    [​IMG]
     



  2. Çok haklısınız Fatoş hanım ekmek en israf edilen besinlerden birisi halbuki küflendirmeden değerlendirilse o kadar çok işe yarıyorki siz bir kaçtanesini vermişsiniz

    bende bayat ekmeği dilimler fırında hafif kızartırım sonra üstüne şerbet dökerim çok güzel bir tatlı olur isrteyen kaymakta koyabilir üstüne

    llütfen aç insanları düşünerek ekmeği daha doğrusu hiç bir yiteceği israf etmiyelim

    paylaşımın için teşekkürler Yasam Sevinci:f40:
     



  3. :( :( :(
    Birdilim ekmeği bulamayanları düşünün hele ülkemizde okadar çokki
    15 Milyon ekmek demek üzücüdürki yaklaşık 30 ton un Ve bir okadar su ve katkımaddesi,
    orta ölçekli bir fırının yaklaşık 7500 günlük iş ve enerji kayıbı :f69:
    Sizcede Türkiye için bu kayıp çok lüks değilmi?

    Duyarlılığınız için teşekkür ederim Fatos hanım.
     



  4. Yolda bir ekmek parçası bulsak hemen alıp bir kenara koyarız.Ekmek nimettir , yeri çöplük değildir. Hep mücadelemiz ekmek parası için değilmi.Lütfen ekmeklerimizi atmayalım, gereksiz ekmek almayalım, fazla ekmeğimizi ihtiyacı olanlarla paylaşalım.
    yüreğine sağlık YAŞAMSEVİNCİ:f118:
     



  5. Bilgi ve paylaşım için teşekkürler
     



  6. :f40: Harika bir konuya değinmişsiniz Fatoş Hanım ekmeği asla israf etmemeliyiz önemli olan sunuş şekli kızartabiliriz,tost yapabiliriz,yumurtalı ekmek yapabiliriz

    Lütfen yiyeceklerimizi israf etmeyelim ...


    Paylaşım için tşkler Fatoş Hanım yüreğinize sağlık :f9: :f9: :f9:
     



  7. İsraf haramdır
    Lütfen israf etmeyelim
    İsraf edenleri uyaralım..
    Maalesef millet olarak israfa her konuda çok meyilli bir milletiz.Avrupa ülkelerinin gelişmesindeki en önemli etmen israfın olmaması.Avrupa'da hiç bir şey israf edilmiyor.O yüzden çok ilerlemişler.Bize gelince,israf hayatımızın heryerinde:(
    Ekmek konusunda hassasım bende fazlaysa derin dondurucuya atarım.Gerektiğinde çıkardığımda çözülünce ilk tazeliğini koruyor.
    Önemli bir konuya değindiniz Fatoş Hanım duyarlılığınız ve paylaşımınızdan dolayı çok teşekkürler.
     



  8. Duyarlılığınız ve paylaşımınız için teşekkürler Fatoş Hanım.Bayat ekmeğin değerlendirilmesi konusuna ilave olarak bende tirit yemeğini öneriyorum.
     



  9. İçler acısı bir duruma parmak basmışsınız Fatoş hanım evet yurdumuzda binlerce aç ekmek ararken çöpten ekmek çıkması gerçekten çok vahim bir durum.
    Benim önerimde şu gerçi pirinçte alamıycaz yakında ama kırk yılda bir pirinç pilavı yaptığımızda :f106: ocağın altını söndürüp pilavı dinlenmeye almadan tencerenin içine bayat ekmeği koyun ben öyle yapıyorum çokta harika oluyor pamuk gibi :f40: Tavsiye ederim...
     



  10. Tüketecegim kadar ekmek almaya gayret ediyorum.. Bayatlarsa da atmak yerine degerlendiriyorum..

    Bayat ekmekleri degerlendirmenin birçok yolu var.. Dilimleyip üzerine evdeki; en basit (Peynir-yumurta-maydanoz- margarin karışımını) herhangi bir malzemeyi koyarak fırnda kızartabilirsiniz..

    Önemli bir konuya deginmissiniz.. Duyarlılıgınız ve paylaşımınız icin teşekkürler Yaşam Sevinci :f40:
     



  11. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz... Çok teşekkürler..




    Ablammm çok severimmmm ben bunu... Kahvaltıda süperr olur.. Bayat ekmeklerr benden...:f40:
     



  12. [glint][grade="00008B FF6347 008000 FF0000 D2691E"]Afrikadaki İnsanları bir düşünsek inanın o zaman dikatli oluruz israf etmeyelim. Güzel bir konu eline sağlık YaşamSevinci [/grade] [/glint] :( :( :)
     



  13. :( Duyarlılığınız için teşekkürler YaşamSevinci..
     



  14. Türkiye'de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonu israf edilirken, bunun ekonomiye zararı da günlük 2.6 trilyon lira seviyesinde.

    Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nca hazırlanan, ''Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı'' konulu raporda, ekmek israfının ulaştığı boyuta işaret edildi ve üretilen ekmeklerin yüzde 10'unun israf edildiği belirtildi.

    Günde üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun çöpe gittiği vurgulanan raporda, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 trilyon lira olduğu kaydedildi.

    Yıllık zarar 700 milyon dolar

    Ekmek israfıyla ilgili çarpıcı rakamların da yer aldığı raporda, ülkede her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretildiği, bu ekmeklerin yüzde 16'sının evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyarının tüketildiği, 4 milyarının de israf edildiği kaydedildi.

    Raporda, Türk halkının her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödediği, israf edilen ekmeğin yıllık ekonomik kaybının ise 700 milyon doları bulduğu bildirildi.

    İsrafta başı İstanbul çekiyor

    Hergün 2 milyon ekmeğin çöpe atıldığı İstanbul'un, en fazla ekmek israf edilen illerin başında geldiği kaydedilen raporda, Ankara ve İzmir'de ise toplam 600 bin ekmeğin çöpe atıldığı belirtildi.

    Raporda, ekmeğin uygun koşullarda saklanmadığı için bayatladığı ve bu nedenle çöpe atıldığı belirtildi.

    İsraf nasıl önlenir?

    Ekmek israfının yüzde 70'inin yemekhaneli işyerleri, hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, oteller ve lokantalarda yapıldığı kaydedilerek, bu israfın önlenmesi konusunda şu uyarılarda bulunuldu:


    Toplu tüketim yerleri olan hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde 'ekmek israfı önleme planları'nın acilen hayata geçirilmesi

    Üretimin talebe göre planlanması,

    Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimi,

    Ekmeğin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda korunması, pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin en aza indirilmesi,

    Ekmeğin poşetlenmesi,

    Küçük gramajlarda ekmek üretimi,

    Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi,

    Orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması.

    Raporda, ekmek israfı ve yol açtığı ekonomik kayıpların azaltılmasında ev hanımlarına önemli görevler düştüğü belirtilerek, ''Evlere ihtiyaç olandan fazla ekmek alınmamalı, ekmekler poşette saklanmalı, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde bayatlamadığı unutulmamalıdır'' denildi.
    not alıntıdır

    böyle önemli bir konuyu gündeme taşıdığın için teşekkürler yaşam sevinci
     



  15. :( :( :(

    çok önemli bir konu gerçekten duyarlılığınız için siiz tebrik ediyorum yaşam sevinci teşekkürler :f9:
     



  16. paylaşımınz için tskler yaşamsevinci
    insanlar isterlerse herşeyi yapabilir ama bir çoğu çok düşüncesiz davranıyor