Frenk Maydanozu - Frenk Maydanozu Yararları

'Şifalı Bitkiler' forumunda Ezlem tarafından 10 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Frenk Maydanozunun Faydaları,Frenk Maydanozunun Yararları,Frenk Maydanozu Hakkında

    [​IMG]

    Kullanılan Kısımları: Çiçekli dallan- tohumu-toprak üstü kısımları

    Toplama Zamanı: Mayıs-Haziran

    Kurutma Şekli: Tohumları son baharda gölgede

    Dahilen Kullanılışı: Çiçekli dalları idrar artırıcı, iştah açıcı, hazmettirin, balgam söktürücü, kuvvet vericidir, aybaşı kanım çoğaltır, kanı temizler, tansiyonu düşürür, basur memelerinin verdiği sıkıntıyı giderir, göz hastalıklarına iyi gelir

    Haricen Kullanılışı: Tohumu; frenk maydanozu tohumlan toz haline getirilir, merhem yapılır hastalıklı cilde sürülürse egzamayı tedavi eder

    YAPRAKLARI: Emzikli kadınlarda sütten kesme esnasında göğüs uçlarında meydana gelen iltihabı giderir ve sütün gelmesini öner, bunun için yapraklar sıcak suya ıslatılır, lapa haline getirilip göğüse konulur

    Egzama ve deri kabarcıklarında taze yapraklar haşlanır, lapa halinde konulur

    YABANİ FRENK MAYDONOZU

    Çiçekli dalları veya tohumu hazmettirici, gaz söktürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır

    Diğer İsimleri: Eşek Hardalı, Kara Hardal, Siyah Hardal


    Kullanıldığı Yerler:

    Dahilen Kullanılışı: Toz halinde iştah açıcı olarak kullanılır Çok az miktarda midevi ve yatıştırıcıdır, hazımsızlıkta, idrar zorluğunda, iktidar-sızlıkta, sinir zafiyetinde kullanılır Ağrı kesici, antiseptik, spazm çö-zücü, besleyici, müshil, bronşit ve romatizmada faydalıdır

    Günde birkaç defa yarım gr içilir

    Gastritte; hardal tohumu her gün kahvaltıdan evvel birinci gün 1 adet hergün 1 adet artırarak 20 gün 1 çay bardağı ılık su ile içilir ve hergün 1 adet azaltılarak devam edilir, 1 defada faydası görülmezse 2 defa tekrar edilmelidir, umumiyetle 1 defada iyi netice alınır

    Hardal unu balla karıştırılır Soğuk algınlığı ve bronşite karşı yenilir

    Kanlı basurda hardal tohumu hafif kavrulur, toz haline getirilir, bal mumu ile hap yapılıp içilir

    Hardal kuvvetli anti mikrobiyal etkiye sahiptir

    Yüksek dozlarda zehirlenmelere sebep olur, sindirim sistemini tahriş eder

    Haricen Kullanılışı: Hardal unu balla macun yapılır, yakı gibi alna konulursa üşüyen uzuvları ve dimağı ısıtırTemreğide sirke ile hamur haline getirilip temreğiye sürülür

    Romatizmada; 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık ince tuz karıştırılır, üzerine zeytinyağı konur, merhem kıvamına getirilir, 24 saat bekletilir, gece yatarken ağrıyan kısımlar ovulur, sabah ılık su ile yıkanır