Fransa Nın Genel Özellikleri

Konusu 'Ülkeler' forumundadır ve Wish tarafından 19 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. Wish Üye


    Fransanın özellikleri

    Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, Monako, Andorra ve İspanya ile komşu olan Fransa, Avrupa Birliği'nin kurucu üyesidir.

    Genellikle yazları ılıman ve kışları serin, Akdeniz sahiline bakan yerlerde sıcak yazlar ve ılıman kışlar, ülkenin kuzeyine doğru soğuk ve kuru bir hava hakimdir.

    Fransa, tarihi hazinelerinin yanı sıra başkent Paris'in bulvarları, güneşin aydınlattığı bağları, plajları, nostaljik köyleri, lezzetli mutfağı ve yeşil alanlara sahip bölgeleri ile ünlüdür. Disneyland Paris, ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir.

    Paris'in Notre Dame Katedrali diğer bir cazibe merkezidir. Fransa alternatifi bol bir turizm merkezidir. Alpler'de yazın üzüm toplayın, kışın kış sporlarının tadına varın. Pyrenees'de yamaç paraşütünün heyecanını, Korsika'nın berrak sularında yüzmenin keyfini yaşayın.

    Fransa, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesidir. Dünyada turizm geliri en yüksek olan üçüncü büyük ülkedir. Avrupa Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biridir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biridir.


    Konum: Batı Avrupa'da, kuzeyde Lüksemburg, Belçika ve Marş Denizi, batıda Atlas Okyanusu ve Biskay Körfezi, güneyde İspanya ve Akdeniz, doğuda da İtalya, İsviçre ve Almanya ile çevrilidir.

    Coğrafi konumu: 46 00 Kuzey enlemi, 2 00 Doğu boylamı

    Haritadaki konumu: Avrupa

    Yüzölçümü: 547,030 km²

    Sınırları: toplam: 2,889 km

    sınır komşuları: Andora 56.6 km, Belçika 620 km, Almanya 451 km, İtalya 488 km, Lüksemburg 73 km, Monako 4.4 km, İspanya 623 km, İsviçre 573 km

    Sahil şeridi: 3,427 km

    İklimi: Ilıman bir iklim görülür. Ülkenin kuzeyinde kışları soğuk, yazları yağmurlu geçer. Güneyde ise Akdeniz iklimi hakimdir.
    Arazi yapısı: Plato görünümlü masifleri oluşturan yaşlı dağ kalıntıları; kuzey ve batıdaki tortul ovalar; güney ve güneydoğudaki genç dağlar ile bunların arasında uzanan dar ovalar.

    Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Rhone Nehri deltası -2 m

    en yüksek noktası: Blanc tepesi 4,807 m

    Doğal kaynakları: Kömür, demir, boksit, çinko, potas, kereste, balık

    Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %33.46

    sürekli ekinler: % 2.03

    Sulanan arazi: 26,000 km² (2003 verileri)

    Doğal afetler: Su baskınları, çığ düşmeleri

    Ülke Mutfağı:

    Fransız Mutfağı, dünyanın en ünlü ve zengin mutfaklarından biridir. Mutfağın zenginliği bölgelere göre farklılık gösteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının çeşitliliğinden olduğu kadar, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, özellikle de süt, krem, şarap, baharat, çeşitli taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır.

    Fransız Mutfağı genelde et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır. 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız damak tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygın yerini almıştır. Ayrıca deniz ürünleri de Fransız Mutfağı'nın en gözde giriş yemeklerindendir.

    Kırmızı ve beyaz etler genellikle beyaz ve kırmızı soslu olarak, özellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir. Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanında genellikle nefis bir sos ile servis yapılır. Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı veya çeşitli soslarla, ya da gratine veya glase edilerek servis yapılır.

    Fransız Mutfağı denilince, dünyaca ünlü ve hemen her mutfakta yerini alınış Amerikalıların "French fry" dedikleri patates kızartması ile giriş yemeği veya tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir.

    Tatlılar da Fransız Mutfağında çok önemli bir yer tutar. Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, çikolata soslu meyveler ve tabii sufleler. Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir. 11 ayrı bölgede en az 350 çeşit peynir üreten Fransızlar öğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler. Çiğ veya pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keçi sütlerinden hazırlanır. Bazı Fransız peynirleri bozulacağı için üretildiği bölge dışına taşınamaz.

    Fransa'nın gastronomiyle ilgili diğer bir ayrıcalığı da alkollü içkileridir. Tabii bu içkiler içinde en önde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likörlerdir.
     

Sayfayı Paylaş