Fosforik asit nedir?

'Ders çalışıyorum' forumunda Sibel tarafından 9 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Fosforik asit nedir?

    Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur. Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha düşük konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir sıvı halini almaktadır.
    Endüstride kullanılan türü kalsiyum fosfat kaya parçalarının sülfürik asitle ısıtılmasıyla elde edilir. Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tüm üçünün diğer pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir.
    Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar büyüyemediği için; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır. Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) düşük maliyelerine rağmen en düşük pH'a ve en kuvvetli etkiye sahip asitliği düzenleyicilerden biridir.
    Kolalı içecek sektöründeki yoğun kullanımı sayesinde, gıda sektöründe en çok kullanılan asitliği düzenleyici ürünlerden bir tanesidir. Fosforik asitin sahip olduğu sert ve keskin tat, kolalı içeceklere özgü aromayı oluşturmaktadır. Kolalı içeceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır.
    Bu asit aynı zamanda hoş ve ferahlatıcı bir tat hissi verir. Diğer asitler de benzer hisleri verir, fakat fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu için, daha yaygın kullanılma sahiptir.

    Fosforik asidin başlıca kullanım alanları:

    Kola gibi yumuşak içeceklerin asitlendirilmesi

    İmitasyon jölelerin üretilmesinde pH kontrolü

    Maya üretiminde besiyer bileşeni

    Seçili işlenmiş gıda ürünlerinde bakteri gelişiminin kontrolü

    Kireçleme sonrası şeker özsularının berraklaştırılmasında çökeltici ajan

    Dişçilik ve ortadontide diş yüzeyini temizlenmesi

    Böcek ilacı üretilmesi

    Çiçekçilikte çözeltilerin pH'ının düşürülmesi

    Fosfat tuzlarının üretilmesi

    Deride tabaklama ve parlatma aşamaları

    Çelik endüstrisinde yüzeyin paslanmaya karşı koruması

    Yağ sanayisinde istenmeyen katalizörlerin temizlenmesinde

    Bu asit ve tuzlarının gıda endüstrisinde daha pek çok kullanım amaçları vardır. Kabartma tozlarında asit düzenleyici, peynir sektöründe eritme amacıyla, çeşirli gıdalarda su bağlama amacıyla da kullanılır.